Ajvarijada u Buzinu: Prijavite se na jubilarno 13. natjecanje u pripremanju obožavane zimnice

I ove će se godine za ljude dobre volje, željne tulumarenja, pjevanja i naravno finih ajvara na jugu Zagreba u subotu 8.10. od 11 sati na igralištu NK Mladost Buzin održati Ajvarijada!

by Ribafish
0 komentar

Igor Božiček Božo davnih me dana pozvao na svoju Ajvarijadu u Brezovicu. Poklopilo se deset stvari i naletio sam samo ovlaš te nisam stigao probati niti pola izložaka natjecatelja i već sam morao biti na stopedesetitrećoj strani toga dana što si dugo nisam oprostio. Kasnije smo se sretali na pivskim druženjima, čak sam i zapjevao s njegovim bendom Gabula (ispričavam se svim prisutnima), recenzirali smo i sarme i odjednom je na red došla jubilarna 13. Ajvarijada – trebala je biti 15., ali, Corona…
Uglavnom, sad ću i logorovat gdje treba…

Božo, tko si ti i što uopće radiš osim jesenskih evenata i dobrih koncerata?
Teško mi je definirati sebe tko sam i što sam, al možda najtočnije bi bilo – hedonist, jer jednog dana kad ostarimo i onemoćamo, želim se sjećati dobrih fešti i svirki… Inače sam i ponosan otac troje djece i deda jednog unuka i drugog na putu.

Otkud ljubav prema ajvaru, kad je počela priča?
Pa mi rođeni na ovim prostorima znamo kaj je dobra zimnica i dobar ajvar, to su nam naše mame i bake još usadile! A dobar roštilj bez ajvara je kao i dobar roštilj bez luka i gemišta ili pive, i sam to znaš. E sad, kad smo se malo “smirili”, zasnovali svoje familije, počeli smo se kod baka i mama raspitivati o receptima za zimnicu, naravno ajvar, a kako je moja ekipa uvijek bila sklona pretjerivanju, da ne kažem laganju (ono, tko ima većeg, tko je ljepšeg komada na moru zbaril, naravno bez krunskih svjedoka…) odluka je pala da bumo, bar kaj se ajvara tiče, uz jaki grah i roštilj napravili natjecanje pa da vidimo, bez muljanja!

Sve je počelo prije 15 godina i prve dvije Ajvarijade su bile kod mene doma, u Brezovici. Skužili smo da nam to ide, i kad nas se skupilo 40-tak, pala je odluka da idemo potražiti neki adekvatniji prostor te se preselili u Odranski Obrež – Lovačka kuća, na malo povučenijem mjestu kako bi mogli uredno ružit i urlat uz razglas i bandove. Ove smo godine pak – u Buzinu!

Kako izgleda prosječna Ajvarijada od početka do kraja?
Dogovor je Ajvarijada bude svake godine zadnji vikend u rujnu ili prvi vikend u listopadu – ove godine bu iznimno drugi vikend u listopadu, zbog obaveza banda. Imamo kritičnu masu od oko stotinjak “fanova”, razglasimo događaj, napravimo nekakav proračun i akcija kreće nabavkom klope, cuge, štampanjem majica, dogovaranjem bandova, itd.

Sam događaj kreće u 11,00 ujutro, iako smo mi organizatori puno ranije u akciji s kuhanjem graha, slaganjem stagea… te se ajvari za ocjenjivanje predaju do 13,00 sati! Usput najviše ajvara za ocjenjivanje je do sada bilo – 27 komada! Bira se žiri od tri člana koji se povlači u odaje i ocjenjuje! Žiri obično složimo na licu mjesta, a uvjet je da vole ajvar, ali da nemaju svoj. Predsjednik/ca žirija je obično neka poznatija osoba povezana s kulinarstvom, pa te odmah pozivam da ove godine ti budeš predsjednik žirija! Uglavnom, po ocjenjivanju proglase se pobjednici, bandovi praše po rocku a ekipa po klopi i cugi! I oko 22,00 pomalo završavamo cijelu priču!

Potpisujem, samo da ne moram mešat! Ima li kakvih iznenađenja?
Jedina ozbiljna iznenađenja su ako se netko nije dobro zabavil, ali takvih nije bilo puno svih ovih godina!

Tko se sve može prijaviti i naletjeti?
Dakle svi koji naprave svoj ajvar dobro su došli na natjecanje! Bilo je doduše pokušaja i prevare, pogotovo od nas organizatora, tako da smo ubacili kukavičje jaje – kupljeni industrijski ajvar! Ali je takav uvijek završil na dnu poretka, tako da smo ponosni na žiri kako dobro radi svoj posel!

Koje su cijene, treba li rezervacija? Mijenja se i lokacija? Kako stojite s cugom, čega će sve biti?
Do ove godine je fešta funkcionirala na zatvorenom tipu zabave, frendovi, kumovi, susedi, kolege pa smo mi obično odredili okvirni čip kako bi pokrili cijelu priču (prostor, klopa, cuga) bandovi sviraju za prestiž hahahaha! Međutim kako situacija nije financijski bajna, a po glavi bi bilo ove godine oko 150 kuna, odlučili smo mijenjati lokaciju i uključiti još jednog logističkog organizatora a to je gospodin Mario Ban, predsjednik NK Mladost Buzin koji ima u sklopu kluba ugostiteljski objekt i on je sa svojim suradnicima preuzeo ugostiteljski dio organizacije. Kad već pitaš za cijene, mogu ti reći da će biti više nego popularne – grah s kobajom 20 kuna, ćevapi 25, gemišt 10, piva 13, litra i voda 80 kuna, majica s Ajvarijada logom 40, tako da će ove godine netko kome je puno dati čip za feštu, moći naletit na grah i gem i hrpu dobre zabave!

Slutim Gabulu, i još nekoga?
Naravno Gabula kao kućni band – ajvar boys, te smo u dogovorima s još dva tri banda, isključivo rock, a da sve ne otkrijem mogu samo natuknut da će biti i cover band koji nas napaja s Bijelim dugmetom…

Reci mi malo više o ajvarima, koji je uzor, cilj, čemu se stremi, što se ocjenjuje? Ima li poznatih gastronoma među dosadašnjim pobjednicima, ili je to više amaterski?
Ajvari su isključivo kućne proizvodnje hahahaha, a zna se kaj se ocjenjuje – boja, izgled, kremoznost, naravno je l’ fini ili nije, i mogu ti reći da nema pravila jer su pobjeđivali i pečeni i kuhani ajvari i s ponosom mogu reći da su prva tri svake godine i zbilja bili najbolji jer nakon žirija iznesemo sve van i onda publika ocjenjuje! Inače je sve zamišljeno da to budu amaterski ajvari, jer kak bi inače došli do izražaja…

Koje su nagrade?
Kaj se nagrada tiče one su više simbolične uz dobru zeku, na primjer kuhača, škare za vrt, perilek i obavezno plaketa s osvrtom na ajvar! Nagrade i plakete dobiva prvih 10 ajvara!

Gdje da se znatiželjnici informiraju
Sve informacije o događaju i sva moguće i nemoguća pitanja su na našoj Facebook grupi Ajvarijada i na moj mob. 092 13 04 927.

Vidimo seeeee!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.