Gablec Beg – marendama moga grada 13: Bistro Špajza, Prilaz Baruna Filipovića 2

by Ribafish
0 komentar
Špajza

Za Špajzu sam čuo odavno, ali sam uvijek radio na drugom kraju svijeta i nikako nisam stizao na gablec. Zahvaljujućima bespućima freelancerstva i preporuci moje najzgodnije i najdraže producentice Danijele, nakon radnog sastanka odlučili smo umjesto na kavicu skočiti na klopu.

Špajza

Zeleni val kod Zagrebačke pivovare ima svoju Pivanu koju je sasvim kvalitetno držao Marin, ali se povukao u Mojo, a tu je i opjevana Marenda koju tek trebam ozbiljno posjetiti. Špajza slovi kao maleno, slatko mjesto gdje se dobro i brzo jede, a opet nije ćumez, što je apsolutna istina. Slatko, bez pretjerivanja, karirano, pristojno, definitivno za ponovni dolazak.

Špajza

No, nakon što nam je stvarno kulturan konobar rekao da smo došli dosta rano i predložio maneštru od slanutka s kobasom i špek fileke, sve je bilo jasno. Jelo je došlo za trenutak, baš kao i gemišt od graševine u prokleto malim čašama (one na stalku na kojima piše dva deci, ali se uvijek osjećam zakinut, mea culpa), i mogli smo se hititi na jelo uz sasvim normalnu muziku sa zvučnika i vrlo pristojne ljude koji su dosta tiho jeli iz svojih tanjura…

Špajza

Adresa: Prilaz Baruna Filipovića 2
Lokacija: Zeleni val
Parking: Ako naletite, čista lutrija, tramvaj je iza ugla
Broj mjesta: Tridesetak, ali i još toliko na terasi
Gužva: Došli u 11, malo ljudi, otišli u 11.40, puno ljudi
Osoblje: Više nego ugodan mladić, kulturan, svi pozdravljaju, svaka čast
Nusprostorije: Malo, ali uredno
Beštek: Poslužio svrsi, nema zamjerke
Izbor gableca: Ravno šest komada
Kruh: Dobar!
Grammar Nazi: Bezgrešno
Porcije/Cijene: Solidne porcije, korektne cijene
Gemišt: Prokleto malen, gorkastiji od očekivanja

Špajza Špajza

Hrana:
Maneštra od slanutka je bila sasvim jednostavna, osnovna, bez ikakvih ekstrema. Meni čak i mrvu prazna, ali u kombinaciji sa suhom i nemasnom, dosta mesnom kobasom, sasvim zadovoljavajuća. Iako malo šmeka ne bi usfalilo, ali to pripisujem dijeti i smutiju boje livade kojeg sam imao par sati ranije za doručak. Svejedno, za 28 kuna, apsolutni value for money, light verzija.

Špajza
Špek fileki koštaju 40 kuna, i mogli bi doći i u malkice većem obimu, barem još pet žlica, jer sam zbog izuzetne finoće mogao satrati još duplo toliko. Dakle, izvrsno, puno na tanko narezanog špeka, svo moguće povrće na broju, bez dodataka, gluposti i perverzija, taman gusti kak’ se spada. Ja bih osobno da su malo tvrđi i da mi je na stolu nekakva ljutina, ali i ovako komotno ulaze u zagrebačkih top 5. Tako sam se fino narajcao da sam skoro naručio i gulaš od divljači, ali pomisao na dva smutija dnevno me naglo zaustavila.

Špajza

Ukupni zaključak:
Nevjerojatno ugodno mjesto s vrhunskim osobljem, na gemištu i porcijama bi se moglo malo doraditi, ali sve skupa, više nego povoljan dojam, svega 120 kuna za dvoje sitih i napojenih. Bilo bi zgodno imati ured pored ovakvog lokala, vraćamo se svakako!

Ocjena: 8/10

Facebook: https://www.facebook.com/Bistro-%C5%A0pajza-968364296565378/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.