Festival Taste the Mediterranean predstavljen u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Na poziv Željane Zovko, potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a i članice Odbora za kulturu i obrazovanje, 15. lipnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu gostovali su organizatori Taste the Mediterranean festivala (TTM) i vrhunski chefovi iz Hrvatske.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Predstavljanje ove međunarodne gastronomske manifestacije čije će se deseto izdanje održati u Splitu od 4. do 9. listopada 2022., nastavljeno je kušanjem hrvatskih delicija na večeri u restoranu La Maison d’Istrie. Zovko i njezini gosti sudjelovali su i u emisiji “Iz srca Europe”.

Na konferenciji su sudjelovali Ingrid Badurina Danielsson, direktorica TTM i Gault&Millau Croatia, Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica TTM i G&M Croatia, Matea Dorčić, pročelnica za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije, te višestruko nagrađivani chefovi Vesna Miletić, Fabricio Vežnaver i Zlatko Marinović.

U svom izlaganju Željana Zovko je istaknula kako je festival Taste the Mediterranean postao jedan od najvažnijih gastronomskih događaja u Republici Hrvatskoj.

”Festival Taste the Mediterranean u svojih je gotovo 10 godina postao vrhunski gastronomski događaj koji u Hrvatskoj okuplja domaće i inozemne kuhare okrunjene Gault&Millau trofejima i Michelinovim zvjezdicama, proizvođače hrane, vinare, ugostiteljski sektor, medije i sve ljubitelje mediteranske kulture življenja“– navela je Zovko na konferenciji, dodavši kako je izvrsna vijest što je Split odabran za trajno središte ove međunarodne kulinarske manifestacije.

O sadržaju i važnosti ovog Festivala za promicanje hrvatske gastronomske scene, kulture i turizma, govorile su direktorica festivala Taste the Mediterranean i Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson i izvršna direktorica festivala Taste the Mediterranean i Gault&Millau Croatia Dubravka Tomeković Aralica. Svoja životna iskustva u gastronomiji i ugostiteljstvu sa sudionicima konferencije podijelili su renomirani chefovi iz Zagreba, Istre i Dalmacije, nagrađeni trofejima Gault&Millau Croatia: Vesna Miletić i restorana Tač (Chef tradicijske kuhinje 2019), Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola (Chef godine 2021) i Zlatko Marinović – Noštromo (Chef nove tradicijske kuhinje 2021). O ponudi Splita i Dalmacije kao i brendiranju Splitsko – dalmatinske županije kao izvrsnog turističkog odredišta govorila je Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.


”Mediteranska prehrana nije samo hrana, to je kulturna baština i način življenja koji povezuje naše nadaleko poznato gostoprimstvo, međukulturni dijalog i kreativnost uz korištenje svježih prehrambenih proizvoda pripremljenih na autentičan način“ – istaknula je Željana Zovko.

U to su se na večeri organiziranoj u restoranu “La Maison d’Istrie” u središtu Bruxellesa, uvjerili i uzvanici iz Europskog parlamenta. Naime, partner večere i festivala Taste the Mediterranean, tvrtka “Tommy” za tu je prigodu iz Hrvatske dostavila svježe namirnice iz svog premium programa, a večeru su zajedno pripremili gostujući chefovi iz Hrvatske i chefovi istarskog restorana u središtu Bruxellesa. Goste večere oduševile su riblje i mesne delicije: tartar od tune, carpaccio od brancina, salata od hobotnice, crni rižoto od sipe, riblji filet s blitvom, janjetina s graškom te tradicionalni dalmatinski deserti – krokant, bobići i mandulat. Jela su praćena vinima vinarija Bačić s otoka Korčule i Crvik iz dubrovačke regije.


Zastupnica Zovko i organizatori Festivala Taste the Mediterranean na konferenciji u Europskom parlamentu posebno su istaknuli kako je hrvatska mediteranska prehrana prepoznata i u UNESCO-u te je na popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Sve prisutne na konferenciji, kao i goste na večeri pozvali su da za vrijeme Festivala posjete Split i Dalmaciju te tako neposredno dožive okuse, mirise i ugođaj Mediterana.

“Festival je prilika za razmjenu iskustava vodećih inozemnih i domaćih chefova te edukaciju mladih naraštaja, koji imaju priliku upoznati se s trendovima kulinarstva. Taste the Mediterranean predstavlja Dalmaciju i Hrvatsku kao privlačnu mediteransku food & wine destinaciju, a ove će godine Festival najaviti listopad kao mjesec gastronomije u Splitu” – rekla je Ingrid Badurina Danielsson.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.