Drugi BregFest oduševio posjetitelje Laube sjajnim vinima Bregovite Hrvatske

Na festivalu u zagrebačkoj Laubi 50 je vinara Bregovite Hrvatske predstavilo više od 300 vina – od bijelih i crnih preko predikatnih vina do pjenušaca

by Ribafish
0 komentar

Najljepša lokacija za vinski festival u metropoli i šire, visoka ciglena zagrebačka Lauba bila je gotovo premala da primi sve zainteresirane ljubitelje vina Bregovite Hrvatske i one koji su to nakon ovog festivala postali. Vesela atmosfera, stari znanci i nova poznanstva, ljudi iz dijelova zemlje koji se tek probijaju hrabrim koracima poput Vivodine, oni koji konstantno rastu i grade svoju autohtonu sortu poput Moslavaca, ili stoput provjereni, velikani kvalitetne kapljice s Plešivice…

Nije bilo lako probiti se do svih izlagača, a kamoli probati sva vina (jer su ih neki donijeli i po desetak etiketa), pa smo se bazirali na druženju i dogovaranju posjeta hrabrim vrijednim ljudima te ih tako podržati u njihovoj priči. Svakako treba izdvojiti Klet Romić i njihov polusuhi škrlet, Košutićev pjenušac Noel, Miklaužića, Matočeca iz Podravine, Petrača, Kurtalja, sve Vrbaneke (obećali smo doći na Vivodina wine and walk, pa se vidimo), Lešćance, Šemberov pet nat, Kopjarov divan sauvignon, Bodren, Vuglec, Hažić,  i još puno, puno toga… Dogodine će se tražiti karta više, sjajan party!

„Vina Bregovite Hrvatske odgovaraju vodećim svjetskim trendovima među zaljubljenicima u dobru kapljicu. Sve se više traže svježa i lepršava vina kakvima obiluje srce Hrvatske.“ Istaknuli su to vinari na drugom BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, a otvarajući festival ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je vinarima Bregovite Hrvatske na napretku koji ostvaruju posljednjih godina: „Hrvatska vina nisu samo ono što je do prije nekoliko godina poznavao svijet. Vina s još neotkrivenih područja među kojima je Bregovita Hrvatska, imaju snažan potencijal.”


Vinska regija Bregovita Hrvatska inače obuhvaća Grad Zagreb te Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Sisačko-moslavačku županiju, a njeni vinari nižu velike uspjehe na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina. Ove su godine na Decanteru u Londonu vinari Bregovite Hrvatske osvojili čak 95 odličja – 3 zlatna, 29 srebrna i 63 brončana.


Ministrica je kazala kako se posljednjih godina u potpunosti iskorištavaju sredstva Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, te pozvala vinare da pomoću tih sredstava nastave unaprjeđivati svoju proizvodnju.

„U ovom se kraju proizvodi 18 posto ukupnih hrvatskih vina. U Hrvatskoj je 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina od kojih je pet s ovog područja. Iza nas je uspješna vinarska godina. Zbog vremenskih nepogoda imali smo smanjene prinose grožđa, ali je njegova kvaliteta vrhunska i očekujemo vrhunska vina. Ako naša vina uspoređujemo s inozemnima, ohrabruje podatak da nam se povećava udio vina više cjenovne kategorije, a posebno pjenušaca“, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.


Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska Miroslav Polovanec pozvao je građane da među vinima Bregovite Hrvatske pronađu svoje nove vinske favorite te da tu vinsku regiju prepoznaju kao bogatu enogastronomsku destinaciju.

Više detalja na FB stranici Bregovite Hrvatske

Foto: Rikard Jadan, Vilicom kroz Hrvatsku

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.