Cupping center Zagreb: Pružite šansu tradicionalnoj metodi uklanjanja bolova bez lijekova

U Zagrebu odnedavno ordinira doktor Mehran Shafi, Iranac koji se nakon godina staža po bolnicama odlučio baviti cuppingom. Ovo je priča o njemu, jednoj zanimljivoj prirodnoj i tradicionalnoj metodi liječenja te definitivno dobar savjet svima vama koji imate nekakve bolove i želite ih se efikasno riješiti...

by Ribafish
0 komentar

Prvi put sam te okrugle ljubičaste podljeve poput ljubavnih ugriza skužio na tijelu svog plivačkog idola Michaela Phelpsa. Naime, najveći svjetski Olimpijac svih vremena pojavio se jednom na bazenu s tim čudnim „tetovažama“ po tijelu, za koje sam zabrijao da su Olimpijski krugovi, ali sam ubrzo saznao da je riječ o nečemu sasvim drugačijem i totalno zanimljivom. Pogotovo ako ste sportaš, ako ste bili sportaš, ili ako nikad niste bili sportaš, a imate konstantnu bol u nekom dijelu tijela.

Da sam to pitanje postavio u školi, sada bi skoro cijeli razred dignuo ruku, pogotovo mi koji smo prešli pedesetu, jer uvijek te nešto bolucka, a sve češće i fakat boli. Kako bi rekla moja Ivy – ako ti ujutro kod dizanja iz kreveta ništa ne krcne, vjerojatno si mrtav…


Upravo sam i ja jedan od te ekipe, krckav i kilav, i da sad ne nabrajam što sam sve lomio i trgao, svako toliko me zabole ili leđa, ili vrat ili najbolnija točka – desno rame. Srećom, imam velikog čovjeka za to, mog dobrog ćelavog duha Andreja Kljujeva, ali kako je i Andrej samo čovjek, jednom se prehladio, a mene stislo kao da nema sutra. I sjetim se svoje stare kolegice koja mi je spomenula da se prebacila u cupping, da će me popraviti i vratiti na tvorničke postavke i nazovem ja nju te drugi dan sjednem u ordinaciji nasuprot najsmirenijeg čovjeka univerzuma koji mi je u pola sata objasnio što je to u biti cupping i zašto mu treba pružiti priliku. Dakle, tko je doktor Mehran Shafie i što je u biti cupping?


„Cupping je drevna tehnika liječenja čija poznata povijest seže 3300 godina prije Krista. Inicijalno je razvijen u Makedoniji, a Putem svile dospio je na Istok, gdje se učvrstio u terapiji mnogih bolesti i bolnih stanja. U povijesnim dokumentima u Kini i u Iranu spominje se oko 2600. godine prije nove ere, a u Indiji oko 1600. god, pr. n. e. U Kini se počeo kombinirati s akupunkturom, a u Iranu s tradicionalnom perzijskom medicinom. U dodiru s islamom dobio je i dodatnu dimenziju, kao način učinkovite prevencije bolesti, održavanja zdravlja i dobrog raspoloženja kada se primjenjuje kod zdravih ljudi.“


Kada sam pitao što u biti te staklenke rade mome tijelu, umjesto da ih se koristi za ajvar ili pekmez, doktor mi je odgovorio najjednostavnije moguće: „Zamisli da je tvoje tijelo jedan velik teritorij i da se na njemu dogodila nekakva diverzija, napad, odnosno u tvom slučaju – bol. Mozak shvati da taj dio treba braniti i na povrijeđeno mjesto šalje vojsku koja to treba riješiti.“

Stručnim jezikom, manipulacijom kože cupping izaziva reaktivni odgovor mozga, primjerice, izlučivanje endorfina (koji djeluje u otklanjanju bolova), enkefalina (koji utječe na raspoloženje) te drugih neurotransmitera. Zaključak, isisavanjem zraka i stvaranjem podljeva nećete samo izazivati čuđenje kad se skinete pred ljudima, nego omogućiti tijelu da se proba izliječiti bez tableta, prašaka ili nečeg trećeg. Kužite, tijelo zbog podljeva misli da je napadnuto i pokušava to riješiti samo od sebe!


Naravno da nisam za to da se sve tablete treba uništiti, dapače, bez Ventolina za astmu, Nixara za alergiju i Kafetina za mamurluk (nije ni ovaj Myrkl bez veze, dapače), život bi mi bio puno gori, ali ako ti par staklenki, malo doktorovog domaćeg gaveza i odmaranje uz finu glazbu može pomoći da se osjećaš bolje – pa zašto ne!

Skinuo sam se, uvukao tradicionalno trbuh i prepustio se doktoru i njegovoj „zimnici“, i dalje ne vjerujem da će mi biti bolje, ali kad te boli, baš i ne biraš. I počinje, mazanje ulje po leđima i ramenima i osjećaj blagog štipkanja. Tko je jednom bio na depilaciji leđa, ovo će mu biti praznik. Inače, doktor Mehran uz puno divnih priča o svojoj ogromnoj i prekrasnoj zemlji, prirodnim ljepotama, i ono što mene najviše zanima – hrani, cijelo vrijeme priča o onome što radi i savršeno objašnjava svaki detalj. U Cupping centru metoda cuppinga radi se tako u tri forme: „Suhi cupping je moderan pristup cuppingu pri kojem se primjenom vakuuma na čašu postavljenu na točno određenu točku kože postiže odvajanje kože od potkožja te se pojačava prokrvljenost kože i svih potkožnih struktura ispod čaše. Nakon točno određenog stupnja usisnog tlaka i trajanja aplikacije, sukladno individualnom odgovoru pacijenta, vakuum se otpušta.


Vlažni cupping je metoda u kojoj se po postizanju vakuumske hiperemije na koži, kao kod suhog cuppinga, čaše privremeno uklone te izaziva malo krvarenje na površini kože pa iznova postavi usisni tlak. Ne primjenjuje se zarezivanje kože, nego se kapljično krvarenje postiže s nekoliko sitnih uboda vrlo tankom iglom, sličnom akupunkturnoj. Time se dobiva svega nekoliko kapi krvi, koja se oslobodi i izađe na površinu kože. Nakon tih uboda ne ostaju nikakvi ožiljci.

Klizeći cupping uvjetno rečeno, predstavlja podvrstu masaže. Koža se namaže uljem za masažu, a zatim se posebnom vrstom silikonske čašice uz podtlak, pomicanjem čašice tretiraju veće površine kože, ispod kojih želimo izazvati intenziviranje krvnog protoka, kao i neke druge metaboličke efekte. Na taj se način pojačava mikrocirkulacija u koži i potkožju te se poboljšava periferni krvotok.“


Da skratim, Doktor me vakuumirao, pokrio, ja sam zaspao, a onda je opet došao, skinuo staklenke te mi rekao da odmorim par dana. Kako to obično biva, nisam odmarao nego otišao na trening pa sam pokvario stvar. Sljedeći tjedan smo ponovili postupak i opet me mučilo rame, pa sam mislio odustati i… Pošto nisam vidio rješenje, odlučio sam doći i treći put i nakon toga je stvarno bilo bolje. Nekako, ne znam, sjećate li se onog osjećaja kad se vraćate doma nakon dobrog, divljeg seksa pa nekako moćnije udišete zrak, sunce jače sije i smiješite se svima u prolazu? E, tako nekako, stvarno dobar feeling. Kao da si resetiran, defragmentiran i krećeš ispočetka!

Cupping nije čudo, nije ni apsolutno savršen. Nekima će biti onak’, neki će se osjećati bolje, nekima će to toliko poboljšati život da će svaki vikend dolaziti iz Austrije, ili čak Londona. Jer kada te nešto boli, tražiš rješenje. Možda je rješenje za vaš išijas, lumbago, bolove u kralježnici ili nešto peto upravo cupping metoda doktora Mehrana, pa ako vam se da isprobati, kao što to u svijetu rade Jennifer Aniston, Samuel L. Jackson, Luka Modrić i brojni drugi, javite se u Cupping center Zagreb.

Cupping center Zagreb
https://cupping-centres.com/
Cvjetna cesta 13, Zagreb
tel: +385913927777
info@cupping-centres.com

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.