Čaše lomim…

by Ribafish
12 komentara

Reykyavik, glavni grad Islanda, dugo u noć, hladnu sjevernu noć, Ivan i ja ločemo Vikinge po 5 eura (happy hour) i odbijamo nemoralne ponude zgodnih pohotnih Reykyavljanki i njihovih ružnih frajera. Čujemo neku buku s ceste i izlazimo sa svojim pivkanom u čašama u rukama. Sretan sam ko pašče jer sam pored gorile na ulazu neopaženo uspio prošvercati čašu na kojoj je velikim slovima pisalo Viking.

Tri su sata ujutro, prema pisanju nekih novinara, pred nama bi trebali biti simpatični Sjevernjaci koji vole malo popit, ali su skroz simpatični. Nažalost, pred nama su divljaci shrvani votkom koji se nabacuju s bocama i čašama preko ulice po kojoj spokojno voze SUV-ovi, a jedan totalno satrani Islanđanin u Bossovom odijelu (koje vrijedi duplo više od našeg četverodnevnog aranžmana) skače na policajca uz urlanje i odobravanje mase. Ne vjerujem svojim očima i pitam prvog do sebe, da koji je njima penis. A Sigur, simpatičan mladić mi kaže da oni uvijek divljaju iza dva ujutro i da je to sasvim normalna pojava. Kao i da se staklo bez problema smije iznosit ispred birceva, čime moja adrenalinska avantura (krađa) malo gubi na vrijednosti.

Gledam oko sebe po razasutoj srči, kad ugledam bar deset neokrznutih čaša. Saginjem se i skupljam te pazim da nisu neokrhnute. Da se ne bi ponovio Oktoberfest 2004. kad sam još dugo nakon toga furao porezanu usnicu. Pičimo tjerani vjetrom prema hostelu, Ivan ide krmit, ja pakiram trofeje u prljavi veš i pazim da završe blizu sredine ruksaka kad se budemo vraćali. Ali ne preblizu jedna drugoj. Srećom, sve su tri preživjele još dva leta, pa je Egils završio u vitrini, a Thule u sudoperu, nepravedno razbijena iako sam je samo lako tako. Drolja.

Pa tako danas imam tridesetak čaša i krigli s nekim logom. Krigla već spomenuta iz Münchena služi kao vaza, a ostale su mi izložene u šanku. I baš je gušt nekom dragom gostu ponuditi ladnog pivkana iz nečega što ima priču kao ove dvije Islanđanke. Tu je Londončanka koju sam pokupio s poštanskog sandučića usred bijela dana, a Siniša zaurlo za mnom – “Hey, you!” pa sam se presro, onda Japanka koju je maznuo Boris al mu je se nije dalo nositi doma preko Koreje i Kine… Meni se je dalo. I Kineskinja Tsingtao s poludirigiranih karaoka u Pekingu, australska futrola koja čuva svježinu, plastičnjača s duplim dnom koja se zaledi… Nekad ne znaš je li veći gušt to uzet za sebe, ili poklonit kad si skužio da si je donio doma, pa ih je dosta i odšetalo. Klara, hvala ti za onu divnu Triple Karmeliet, nikad se sam ne bi usudio…

Dvije najdraže priče su mi ipak s Cipra i Njemačke. U Nicosiji sam naletio na taze otvorenu pivnicu, ušao unutra, popio sve što se nudilo i krenuo pitati konobara kako bih kupio originalnu čašu. Tip me uputi gazdi koji je za drugim stolom, okružen s dvije plavuše pušio cigaru i brojao utržak. Na ne baš najboljem engleskom predstavih se da sam urednik u Playboyu, dam mu vizitku i pitam jel mi može prodati čašu pošto sam polukolekcionar. Frajer, ne baš grčkog ni turskog profila gleda mene, gleda vizitku i na tečnom srpskom kaže “Mnogo lepa vizit karta, nosi bre momak, i napiši nešto lepo…”. I ta je pukla.

Nastavak i kraj na http://www.gajbapive.com/node/15

I ovo bi vam se moglo svidjeti

12 komentara

kojotica 25 veljače, 2010 - 08:36

nema veze što je pukla, glavno da si ti, momak, nešto lepo napisao 😛

Odgovori
gurwoman 25 veljače, 2010 - 10:40

Pih, pa ja sam mala beba naprema tebi. Jedna čaša Bulldog spontano ukradena nedavno u Scoutu, a drugi i važniji trofej, prava no-logo engleska pinta, još davne 1998. na sajmu piva u Londonu. Da mi je netko razbije, ubila bih ga.

Odgovori
ari 25 veljače, 2010 - 13:00

moj stari isto skuplja pivske krigle (iako i on i stara piju pivu 30 godina iz jedne i iste krigle, skupa).
konobara pita “kolko košta krigla ak se razbije?”
Konobar odogovara “ništa.”
stari “e, pa recite onda da se je razbila” i mrtav hladan stavlja u vrećicu/torbu/whatever.
NIKAD mu nitko nije rekao da to ne smije napravit.

Odgovori
mala 25 veljače, 2010 - 14:37

“Mnogo lepa vizit karta, nosi bre momak, i napiši nešto lepo…”. ahahahaha

Odgovori
mala plava m.p. 25 veljače, 2010 - 15:14

Kaj je bilo s Plavušama?

Odgovori
irfan 25 veljače, 2010 - 23:01

pogresan link si stavio. trebao si stavit http://www.gajbapive.com/node/188

Odgovori
šonjki 26 veljače, 2010 - 00:11

nego ribo…se ide na flogginge?

Odgovori
Ivana 26 veljače, 2010 - 01:15

al si se razastro po netu….
kakav je sad to novi sajt?

Odgovori
zim 26 veljače, 2010 - 09:22

a ja case lijepim 😉

Odgovori
leeloo 26 veljače, 2010 - 10:36

a nemaš nešto sreće s tim besplatnim kriglama i čašama 😉

Odgovori
cici 26 veljače, 2010 - 23:09

trebao si barem jednu staviti na duplericu

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.