Blagdanskim ocjenjivanjajem pjenušaca završena 8. sezona Vinskih zvijezda

by Ribafish
0 komentar

Šesto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg poznatom po domaćoj tradicionalnoj kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, najpopularnija u ovo blagdansko vrijeme, ali se piju sve više tijekom cijele godine i u svakoj prigodi.

Službena objava:

Partner blagdanskog ocjenjivanja bio je Salon pjenušavih vina Zagreb koji svoj „warm up“ događaj priprema u obliku radionica 29. siječnja 2021., a datum održavanja salona pomaknut je za petak 4. 6. 2021. Uz ocjene i opise pjenušaca, komisija je predložila i neka blagdanska jela uz svako vino.

Komisija se sastojala od 5 članova, tri enologa (dipl.ing.agr.) – Jasminka Šaško, Karlo Kos i Saša Zec, sommeliera Darko Lugarić i voditeljice projekta, Marija Vukelić (direktorice Salona pjenušavih vina Zagreb). Vina je točio Dragutin Šemnički – Dragec!

Ocjenjivanje se održalo „naslijepo“, kao i uvijek dosada, prema ocjenjivačkim listićima OIV-a. Uz klasične parametre ocjenjivanja (boja, miris, okus) kod pjenušaca se ocjenjivala i pjenušavost – perlanje. Vinari su prijavili uzorke koji se nalaze na tržištu u buteljama, a informacije o ocjenjivanju mogli su naći na FB stranici https://www.facebook.com/vinskezvijezde .

Ocijenjeno je 27 hrvatskih pjenušavih vina, od toga 4 su osvojila zlato 4**** (90 -94), 14 vina dobila su 3*** (85 do 89), ostala vina dobila su od 80-84 boda. Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu Foto Foodie juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranicama Dani otvorenih butelja (Vina mosaica) i  Salon od Sparkling Wines.

Najviše ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za siječanj 2021. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel. Gost novinar –promatrač bio je Vlado Šestan, osnivač i vlasnik jednog od najčitanijih portala i facebook grupa za putovanja u regiji – Savjetnik za putovanja https://travel-advisor.eu/ .

Najbolje ocijenjeni pjenušci su Anita vinarije Kos, 1288 vinarije Pavlomir, Šember brut vinarije Šember i Baronial vinarije Vuglec s 90 bodova. U kategoriji 3 zvjezdice (85 – 89 bodova) ocijenjeni su Remix brut Rosé by Pepi Jogarde &VK Wines, La Bulle Rosé Jagunić, Radosh Rosé Brut Papak, Aurora brut vina Zigante, Jakob Mati, Pjer Bačić, Protagonist Toni vinska kuća Hažić, Maximo brut Kutjevo, Didin san Slamić, Kostel brut nature Šimanović, Petrač Bregh, Misal Millenium i Misal Blanc de blancs vinarije Peršurić, Bolfan Centurion Gold, Bolfan Vinski vrh.

Nakon ocjenjivanja, restoran Vuglec Breg počastio je članove komisije bogatim zagorskim ručkom – domaćim čvarcima, goveđom juhom, pečenim domaćim kobasicama, krvavicama i buncekom s restanim krumpirom te nadaleko poznatim „Vuglec repnjakom,“ štrudlom od repe. Turističko odredište Vuglec Breg, uz restoran nudi i spavanje i mnogo drugih aktivnosti, a ako rezervirate na vrijeme – možete tamo otići  s propusnicom.

Ovim ocjenjivanjem završena je 8. sezona projekta Vinske zvijezde. Projekt su osmislili vinski novinari Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin 2013., a organizaciju je od 2017. preuzela tvrtka Zlatne riječi. Svi ocjenjivači i organizatori volontiraju u projektu. Ocjenjivanja se najavljuju na Fb stranici Vinske zvijezde https://www.facebook.com/vinskezvijezde, održavaju se 6-7 puta godišje, a mogu sudjelovati svi vinari čija su vina službeno na tržištu u buteljama. Nastavak ocjenjivanja planira se za ožujak 2021.

 

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Opisi ocijenjenih vina objavljuju se tjedno na webu Foto Foodie i na društveim mrežama. Broj bodova se ne obajavljuje, samo broj zvjezdica i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova – odličan odnos cijene i kakvoće.

Info & PR: marijavukeliczg@gmail.com

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.