Beethoven i Bonn: Moj život s Ludwigom, odnosno laži i klevete oko njegove Devete!

by Ribafish
0 komentar

Mala priča o tome kako sam propjevao i pritom se zaljubio u genijalnost Ludwiga Van Beethovena čije rodno mjesto planiram posjetiti čim ćemo opet moći putovati…

Kada sam nedavno dobio bruh, svima sam na isto pitanje kako se to dogodilo, davao identičan odgovor – od brutalnog seksa. Isto tako, kad me pitaju u kakav se muzički žanr svrstavam, kažem im da sam panker, jer mi je tako nekako najjednostavnije.

A istina je u oba slučaja puno drugačija i seže u davnine, u one dane kad sam trebao postati virtuoz svjetskog glasa, onih blaženih godina kad sam prvi put s ploče čuo Devetu simfoniju Ludwiga Van Beethovena…


Michael Sondermann / GNTB

Što je u biti još jedna laž, jer sam je čuo s tatine magnetofonske vrpce, ali skroz nebitno, tih sam godina od škole gitare odustao zbog beskrajne lijenosti i razmaženosti, a i sama gitara mi je imala neki feler, volio sam slušati lake note, poput neizbježnog Splitskog Festivala dok još nije bio sprdnja… Gutao sam tada Beatlese i Indekse od starog, klasiku od dide Kapnota, i tako sam do svog prvog izjašnjavanja da sam panker kad sam imao 17, do danas preslušao ama baš sve što postoji na nosačima zvuka.

Pričao sam da sam panker da bih se svidio curama, a u biti sam bio roker s primjesama klasike, što je konačno došlo do izražaja kad sam upao u zbor Ivan Goran Kovačić, i kad mi se polako počela ostvarivati nada da ću pjevati Carminu Buranu i Beethovenovu Devetu simfoniju. I došao je i taj dan. Bokte, sreće… Doduše, obožavao sam i Mozarta, ali više pjevušiti i lalalakati pogotovo onu Papagenovu poskočicu, a njegov Requiem je toliko težak i kompleksan za moju dionicu da sam se više mučio nego uživao.

????????????????????????????????????

Ali taj Beethoven… To nije muzika, to je plivanje po bonaci, gledanje u polje pšenice koje se presavija na vjetru, oni kontrabasi na početku zadnjeg stavka u Devetoj, do trenutka kad se uključuju solisti i zbor, to je jednostavno nadrealno… Kao prije nekog finala svjetskog prvenstva, baš da se naježiš od tog prvog trenutka kad misliš da se u biti zagrijavaju i isprobavaju nešto, dok te dirigent na kraju ne izvuče i zadnji atom snage iz glasnica uz kasniju primjedbu: „Mislim da je Ludwig već bio gluh kad je pisao dionicu za baritone…“.

Prekrasne godine, i još ljepša iskustva s brdom koncerata i putovanja po cijelom svijetu i naravno, Beethovenovoj Njemačkoj.

Puno godina kasnije, kad više nisam aktivan član zbora, a klasika mi uleti tek tu i tamo uz otkrivanje novih ska, punk, rock i graničnih metal bendova, uvijek dobro dođe pauza od buke s malo slaganja layera boja u Mjesečevoj sonati, osjećaj svile u glavi uz Za Elizu koju sam znao svirati do jedanaeste tipke, pa zatim treća, peta, sedma… Stvarno je red kad nestane ove kolere otići na koncert SOAD-a, The Bossa, i u Bonn do rodne kuće ovoga genija. Pa kako se upravo slavi 250 godišnjica rođenja šjor Ludwiga, pročitajte što vas sve povodom toga očekuje u Bonnu, i počnite s pripremama za pakiranje. Vidimo se!

Bonn – grad muzeja na rijeci Rajni
Važnu ulogu u tradiciji Bonna igra jedan od najpoznatijih svjetskih skladatelja – Ludwig van Beethoven, a centralno mjesto je njegova rodna kuća – Beethoven-Haus. Ove se godine globalno slavi 250. obljetnica njegova rođenja.
Veliki je skladatelj osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je upravo u svom Bonnu s učiteljem Christianom Gottlobom Neefeom koji ga je naučio svirati klavir i koji mu je pomogao pri skladanju prvih kompozicija.
Iako je 2020. godina kada se slavi 250. godišnjica rođenja velikog glazbenika, dosta je manifestacija odgođeno za drugi dio 2021., tj. za vrijeme kad će se smiriti pandemija koronavirusa. Do tada će se nešto održati i online, a kompletne informacije oko proslave rođendana možete pratiti na ovom linku.

Germany, North Rhine-Westphalia, Bonn – View over central Bonn as seen from the Stadthaus, including the Siebengebirge, a hill range on the east bank of the Middle Rhine.

Francesco Carovillano / GNTB

No, pogledajmo i malo trivije, odnosno što su sve njegovi sugrađani posvetili ovom skladateljskom geniju.

Beethovenova kuća u ulici Bonngasse broj 20. Ova kuća je jedna od glavnih atrakcija rajnske oblasti i prikazuje život i zaostavštinu velikog virtuoza. U njoj se nalazi najveća zbirka predmeta iz Beethovenovog života, a kolekcija sadrži više od 150 eksponata među kojima su prepiske, pisma, manuskripti, slike, namještaj i predmeti iz svakodnevnog života velikog kompozitora.

Beethoven vođena tura povezuje 17 lokacija u Bonu koje su bile značajne za život i rad ovog umjetnika.
Četverotjedni Beethovenfest se slavi s jeseni svake godine još od 1845. Beethovenova djela predstavljena su kroz oko sedamdeset koncerata u kojima sudjeluju međunarodni orkestri, ansambli i solisti na više od 20 lokacija u gradu i okolici.

Beethoven Hall  – ova koncertna dvorana uvrštena je među spomenike svjetske kulturne baštine, nalazi se na obali rijeke Rajne u Bonnu, a trenutno je u procesu rekonstrukcije koja će trajati do 2022. godine. Dvorana je dom Beethovenovog orkestra koji je, sa svojih 106 muzičara, jedan od najprominentnijih na njemačkoj orkestarskoj sceni. Svake sezone ovaj orkestar nastupa s oko 120 opera i 50 koncerata.

Beethoven je definirao CD!
Tijekom razvoja projekta za audio CD, predsjednik kompanije Sony, gospodin Norio Ogha naglasio je da Deveta simfonija mora stati na jedan disk. Snimka Devete simfonije pod dirigentskom palicom Wilhelma Furtwänglera traje 74 minute – i to je ono što je odredilo kapacitet jednog CD-a.

Beethovenova muzika je druga najpopularnija na platformi Spotify
Svakog mjeseca na platformi Spotify Beethovenova muzika bude puštena oko 5,1 milijuna puta. Od njega je, u očima dominantno mlade publike, popularniji samo Johan Sebastian Bach s 5,5 milijuna pregleda.

*naslovna fotografija: Sonja Werner

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.