9. Vinart Grand Tasting, Zagreb: Fantastičan završetak dana uživanja u vinima svijeta

Od najavne presice pred više od mjesec dana, preko hrpe različitih mini festivala, radionica i kušanja tijekom veljače, velikim Grand Tastingom ove subote završen je još jedan Vinart koji je u Hrvatsku doveo neke od najznačajnijih vinskih autoriteta današnjice. I nikada nije bio bolji!

by Ribafish
0 komentar

Nemam problem priznati kako sam u mladosti bio potpuni analfabet za vina, i kako mi je maksimum bio Babić i T’ga za jug. OK, nije se imalo love, bili su tu drugi prioriteti, ali od kad sam zahvaljujući Emilu Perdecu i Morani Zibar uronio u svijet kvalitetnih vina pred nekih dvadesetak godina, jako se veselim koliko novim vinima, aromama, okusima, tako i ljudima koji stoje iza njih. Zagreb danas ima kvalitetnu ponudu vinskih događanja za svačiji džep i okus, od En primeur kušanja, preko festivala ružičastih vina, traminaca, regionalnih evenata do masovnih tulumarki… Ali Saša Špiranec i njegova ekipa s Vinarta uspjeli su vinske dane produljiti na gotovo mjesec dana edukacija i kušanja, koji su kulminirali dvodnevnim Grand Tastingom ovog petka i subote u Laubi.

Skup manifestacija započeo je 10. veljače u Petom Kupeu s trećim po redu Vinart Petit Tastingom raspoređenim u dva dijela, Discovery i Icons, na kojem su posjetitelji imali priliku probati vrlo pomno odabrana vina. Discovery je posvećen otkrivanju i pronalasku novih vina već afirmiranih vinarija, ali i otkrivanju posve novih. Na kušanju je bilo 39 etiketa. Na Iconsu se pak na jednom mjestu moglo usporedno kušati mnogo vinskih klasika koji su trajno obilježili vinsku scenu Hrvatske, a i tu je bilo 39 vina.

Uslijedile su vinske radionice i selidba iz Petog Kupea u Esplanadu. Tu se i opet nema što prigovoriti, pune sale, elokventni i educirani predavači, različite tematike, uvijek nešto novo i zanimljivo, od regija i sortimenata s kojima se prvi put susrećete, do istraživanja vertikala, sve do učenja o vrstama čaša… Pet dana čiste vinske edukacije, e da je tako bilo na faksu, prije bih ga završio…

Novi igrač, Silent Tasting, svoju je premijeru doživio dan uoči Grand Tastinga, 29. veljače. Ideja je bila da strani i domaći vinski novinari kušaju presjek hrvatske vinske ponude iz svih četiriju hrvatskih vinskih regija na uzorku od 120 vina u tišini, uz punu koncentraciju, bez vođenja i komentiranja. Kao stari panker i heroj klupica i vina iz rinfuze, ovom bih prilikom htio zahvaliti Vinartovcima što od mene polako, ali uspješno stvaraju (vinskog) čovjeka. Malo mi je falilo da dijelim oduševljenja s ljudima oko sebe, ali i ovo ima potpunog smisla.

Centralni događaj, Grand Tasting na trećoj lokaciji, prekrasnoj Laubi, okrenut je uglavnom biznisu jer upravo počinju pripreme za nadolazeću turističku sezonu i kreiraju novih vinskih karti. I ove godine je došao velik broju izlagača – 140 stolova s oko 800 etiketa, od toga 80% je hrvatskih, a 20% inozemnih vina, što otprilike odgovara i omjeru na našem tržištu. I tu je počeo Disneyland, znanii neznani vinari, znanci i prijatelji, vinofili i ljudi koji će to tek postati, oduševljeni svakim detaljem, pogotovo naglašavanjem na vinsku kulturu, pljuckanje, odlijevanje i ne korištenje litara parfema. i sve to uz smijeh i veselje. Savršenstvo…

Vinska karavana Saše Špiranca seli na vinski festival u Splitu ovog vikenda, a onda u organizaciju Vinskih gradova u Varaždinu, Zagrebu, Puli i Poreču. Mi ćemo se malo oporaviti, i još dugo pričati o dojmovima.

 

Evo i službene objave!

Prvog vikenda u ožujku tradicionalno je održan veliki profesionalni vinski sajam – Vinart Grand Tasting. U prepunoj Laubi svoja vina izlagalo je 140 odabranih vinara s preko 800 vinskih etiketa. Popis vinarija možete vidjeti ovdje – https://grandtasting-vinart.com/izlagaci/.

Ove godine među gostima su se našli i neki od najznačajnijih imena u svijetu vina –  Mike DeSimone i Jeff Jenssen poznati kao World Wine Guys iz utjecajnog američkog magazina Wine Enthusiast, Olivia Mason – predstavnica Decantera, Peter Moser – najpoznatiji austrijski vinski kritičar i glavni urednik vinskog magazina Falstaff, Simon J Wolf – osnivač i urednik stranice The Morning Claret, Caroline Gilby – nositeljica prestižne titule Master of Wine i sutkinja na Decanter World Wine Awards i mnogi drugi.


Osim toga, tijekom dva dana trajanja sajma, vinare su za njihovim izlagačkim mjestima posjetili mnogi sommelieri, ugostitelji, distributeri ali i obožavatelji vrhunskih vina. Pronalaženje i kušanje novih omiljenih vinskih etiketa iz Hrvatske i regije posjetitelje nije spriječilo ni kišno vrijeme, a Vinart je ovim sajmom zatvorio dvotjednu vinsku manifestaciju nakon održanog Petit i Silent Tastinga te brojnih radionica.

Kako je bilo na Vinart Grand Tastingu možete vidjeti i na njihovim društvenim mrežama – facebook i instagram.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.