Znate li gdje je jelo kultura? U Kataloniji, Svjetskoj gastronomskoj regiji 2025.!

Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi obilježava Nacionalni dan Katalonije koji će ove godine biti posvećen kulturi gastronomije

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Katalonija 11. rujna diljem svijeta obilježava svoj Nacionalni dan koji će se ove godine poklopiti sa šestom obljetnicom otvaranja Predstavništva Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi sa sjedištem u Zagrebu.

Nacionalni dan Katalonije obilježit će se pod motom „Gdje je jelo kultura“ radi predstavljanja katalonske gastronomije i najave kako će 2025. godine Katalonija biti proglašena Svjetskom gastronomskom regijom. Tim će se povodom 9. rujna održati svečano obilježavanje Nacionalnog dana Katalonije, a 10. rujna svi zainteresirani Zagrepčani moći će kušati okuse Katalonije u Restoranu Maksimir smještenom u najljepšem zagrebačkom parku.

Predstavništvo Vlade Katalonije ove godine dovodi u Zagreb poznatu katalonsku cheficu Carlotu Claver, ujedno i vlasnicu popularnog restorana La Gormanda iz Barcelone, koja će s hrvatskim chefom Christianom Misiračom kreirati katalonsko-hrvatski jelovnik. Restoran La Gormanda nalazi se u povijesnoj četvrti Barcelone Eixample, nekad popularnoj kvartovskoj prodavaonici hrane, koju je mlada svestrana chefica sa svojim timom pretvorila u moderan restoran koji nudi suvremen pogled na tradicionalnu katalonsku kuhinju. Carloti je kuhanje bilo zapisano u genima s obzirom na to da su joj i baka i mama bile chefice te je s velikom ljubavlju nastavila obiteljsku tradiciju.

Poseban jelovnik koji će Carlota Claver kreirati sa svojim timom za zagrebačku publiku chef Christian Misirača dopunit će poznatim hrvatskim mediteranskim jelima u svojem prepoznatljivom stilu. Katalonsko-hrvatski jelovnik u nekoliko sljedova ispričat će priču o važnosti lokalnih namirnica, tradiciji kuhanja u Kataloniji i Hrvatskoj, maštovitosti okusa i mirisa te snažnoj vezi dvaju mediteranskih naroda. Uz autohtona katalonska i hrvatska jela sljubit će se katalonska vina, pjenušci i piva, kako bi doživljaj bi zaokružen u eno-gastro smjeru.

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana Katalonije u Hrvatskoj, u popularnom zagrebačkom klubu Spunk, u petak 9. rujna, u 22 sata nastupit će poznata katalonska pop-grupa GINESTÀ. Riječ je o jedinstvenim glazbenicima koji izvode pjesme nadahnute katalonskom kulturom. U nešto manje od pet godina grupa koju čine Júlia i Pau Serrasolsas, gitarist Andrea Puig te bubnjar i producent Xicu postigla je hitove koji su već dio popularne kulture, poput „Estimar-te com la terra“ ili „L’Eva i la Jana“.

„Iznimno sam ponosan što ćemo i ove godine u Zagrebu obilježiti Nacionalni dan Katalonije predivnim gastronomskim putovanjem jer je upravo gastronomija jedna od mnogih stvari koja povezuje naše dvije zemlje. Tijekom šest godina koliko smo službeno prisutni u Zagrebu, iako je Katalonija oduvijek imala snažne veze s cijelom regijom, uspostavili smo brojne institucionalne, kulturne i poslovne suradnje. Stoga smo na Nacionalni dan Katalonije ove godine željeli pokloniti Zagrepčanima mogućnost da u srcu grada uživaju u okusima Barcelone“, istaknuo je Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi.

Pozivamo sve zainteresirane da rezerviraju svoj katalonsko-hrvatski gastronomski doživljaj 10. rujna u Restoranu Maksimir.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.