Zlatno Brdo, Baranja: Prvi Decanteri su u vitrini!

Baranjska vinarija Zlatno brdo na ovogodišnjem Decanterovom natjecanju osvojila je zlatnu medalju za svoj Gold Cuvee 2020, te broncu za Graševinu 2018.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
To i ne bi bila neka velika vijest, obzirom na činjenicu da se ove godine čak 314 hrvatskih vina okitilo Decanterovim odličjima, kada se ne bi radilo o vinariji koja na tržištu postoji manje od godinu dana. Naime, 11. lipnja 2021. mlada poduzetnica Ana Matijević uz podršku oca Gorana i enologa Samira Nađa, oduševljena Baranjom i tradicijom vina koja ovdje postoji još od rimskog razdoblja, odlučila je stvoriti modernu vinariju sa vinima kakva se rijetko nalaze na tržištu, a koja opet, poštuju tradiciju baranjske proizvodnje vina.

Tročlani je tim ovu ideju pretočio u viziju, a viziju u vinariju koja se prostire na oko 6 ha vinograda na nekim od najpovoljnijih vinogradarskih položaja i godišnje proizvede oko 40.000 butelja vina beskompromisne kvalitete.

Perjanica vinarije, Gold cuvee 2020  – zlatna Decanterova dobitnica – kupaža je četiri teško pomirljive sorte – rajnski rizling, chardonnay, pinot sivi izborne berbe i traminac izborne berbe bobica, koje je Samir Nađ svojim godinama brušenim enološkim talentom vješto spojio u skladnu cjelinu. To je vino koje i vinske znalce baš kao i amatere-ljubitelje vina osvaja na prvi gutljaj. Ni Graševina 2018, dobitnica bronce, ne zaostaje puno za Gold cuveeom, a svojim aromama tropskog voća, zrele breskve, oskoruše i procvalog maslačka te nevjerojatnim kiselinama pravo je rješenje za nadolezeće ljetne dane.

„Naš je cjelokupni tim marljivo radio na kvaliteti vina i iznimno smo ponosni na osvojena Decanterova odličja i potvrdu kvalitete, koja nije mogla doći u bolje vrijeme obzirom da 11.6. slavimo prvi rođendan vinarije.“ – izjavila je Ana Matijević

„Nisam čovjek koji pristaje na kompromise. Kada smo pokretali vinariju znali smo da iz nje moraju izaći samo najbolja vina. Jako smo ponosni na činjenicu da smo osvojili, ne jedan, nego čak dva Decantera nakon manje od godinu dana postojanja na tržištu. To nam daje veliki vjetar u leđa i potvrdu da su našu viziju – viziju vinarije Zlatno brdo – prepoznali najveći vinski stručnjaci, ali i potrošači koji sve više traže naša vina.“ – rekao nam je Goran Matijević

Poznati hrvatski sommelier Tomo Jakopović, kvalitetu vinarije Zlatno brdo prepoznao je već na prvom kušanju. Na prezentaciji održanoj za predstavnike vinskih medija početkom ožujka u Vinskom klubu izjavio je kako ovu vinariju čeka svijetla budućnost.  Gold cuvee 2020 opisao je riječima:

„Unikatno vino, briljantne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Uz puno razumijevanja i nepogrešiv osjećaj za finesu umiješane su četiri velike sorte izraženog karaktera (rajnski rizling, chardonnay školovan u slavonskom hrastu, pinot sivi izborne berbe i traminac izborne berbe bobica) koje samo vrsni majstor može pomiriti i dovesti u suglasje kao dio harmonične cjeline. Boja starog zlata ukazuje na zrelo vino kasnije berbe, a uljna fluidnost sugerira moć i dubinu.“

Oba vina, osvajača medalja, bila su među vinoljupcima iznimno popularna i prije osvajanja ovih prestižnih priznanja. Sada se, naravno, očekuje još veći interes za njih, pa ćemo vam prišapnuti kako svoju zalihu Zlatnog brda možete naručiti izravno u vinariji (kontakte potražite na www.zlatnobrdo.hr). Također, dva nagrađena, te ostala (ništa manje dobra) vina ove vinarije možete pronaći u boljim zagrebačkim restoranima, te na policama zagrebačkih vinoteka.

Živjeli!

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.