Završena je još jedna, 28. Vinistra… Jedva čekamo sljedeću!

Najbolje malvazije i terani, druženje s poznatim vinarima, puno pozitivne energije i više od 10 tisuća posjetitelja – 28. izdanje istarske izložbe vina još jednom oduševilo

by Ribafish
0 komentar

Nekada sam uživao u masi koja napuni dvoarnu krcatu vinarima, masovki, novim licima, pričama, obaveznom afteru… I to je Vinistra subotom.

Vinistra petkom i nedjeljom je pak nešto što me više veseli pod stare dana, lagano šetuckanje, ćaskanje i priča s vinarima o njihovim remek djelima, vinima koja iz godine u godinu bivaju sve zaobljenija, balansiranija, zanimljivija, ovisno o tome što sam vinar njima želi postići.

I ove godine se tako moglo popričati s doajenima Matoševićem, Kozlovićem, Degrassijem, Coronicom, Geržinićem, Tomazom, Damjanićem, Rossijima, Benvenuttijima, etabliranim facama i mladim snagama u naletu… Uglavnom, ima ih 125 u Udruzi pa ih sve treba pohvaliti i skinuti im kapu.

Osim klasičnih svježih malvazija igra se i s drvom, novim kvascima, ne toliko poznatim sortama (Agapito – duranija i hrvatica), divnim teranima, ali i gostima iz Primorja (Pavlomir), Zagorja (Bolfan), Slovenije (Puklavec)… Stvarno je dobro pratiti vinsku scenu i naučiti toliko toga novoga iz svijeta vinarstva i vinogradarstva u ova tri dana, pa jedva čekamo neko novo druženje. Najiskrenije čestitke i svaka čast na organizaciji. Vinili!

Službena objava:
Vinistra potvrdila status najatraktivnije vinske manifestacije

Bez obzira je li organizirana u Žatici ili kao prošle godine na otvorenom, Vinistra potvrđuje status najrespektabilnije regionalne vinske manifestacije. To je pokazalo i njezino 28. izdanje na kojem je kroz porečku dvoranu od petka do nedjelje prošlo više od 10 tisuća posjetitelja, među kojima je bio i veliki broj stranih gostiju.

U Poreč su stigla i poznata lica poput manekenke i dizajnerice Helene Šopar Zadro, glumice Nataše Janjić Medančić, eno-gastro blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, glazbenika Elvisa Stanića i Edija Maružina, redatelja Rajka Grlića, EU parlamentarca i bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića…

„Tamo gdje su dobra vina, puno je pozitivne energije. Izdvajam malvaziju iz Grčke i Španjolske, platinaste i zlatne malvazije i terane poznatih istarskih imena, a tu su i neka ozbiljna vina butik vinarija za koje će se tek čuti. U biti, kako kaže dobri duh Vinistre Emil Perdec, ovdje sve valja“, poručuje Ribafish.

A, Emil Perdec, sommelier i korporativni voditelj hrane i pića u Plavoj Laguni, dugogodišnjem partneru Vinistre, ističe kako je uz veliko zanimanje posjetitelja i struke manifestacija sve bolja u organizacijskom i vinskom smislu.

„Visoko se podigla i kvaliteta Vinistrinog ocjenjivanja što je iznimno poticajno za vinare pa su i vina svjetske klase. No, najveća vrijednost izložbe je brendiranje Istre kao atraktivne vinske destinacije s odličnim malvazijama i teranima”, zaključuje Perdec.

Podsjetimo, ove je godine na 3,5 tisuće četvornih metara izlagalo 110 izlagača, od čega 80 vinara, a Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre kaže kako su izlagači zadovoljni posjetom i poslovnim susretima.

„Iz godine u godinu posjetitelji su sve educiraniji, poznaju istarsku vinsku scenu i karakteristike istarskih sorti te točno znaju što žele“, ističe Benvenuti.

Vidimo se na 29. Vinistri!

Foto Neven Jurjak

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.