Započela 21. Ninska šokolijada: Probajte svinjsku vratinu u totalno neobičnom izdanju!

Za ovogodišnju tradicionalnu gastronomsku manifestaciju prijavilo se 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okolice, koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola, rijetke delicije koja se radi samo u ninskom kraju

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, recept se prenosi generacijama, a zadnjih dvadeset godina traje popularna manifestacija na kojoj se biraju oni najbolji primjerci ovog specifičnog i nevjerojatno ukusnog komada sušene svinjske vratine.

Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti dobro meso, puno mirodija i kvalitetno crno vino. Nakon što se vino prokuha, u njega se položi meso koje je nekoliko dana prije toga odležalo u ninskoj soli.

Priprema, postupak i čuvanje pravo je obiteljsko umijeće, a domaći proizvod se teško može proizvoditi kao komercijalan zbog jako skupe proizvodnje. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno još ostati neko vrijeme.

Vještina izrade šokola je vještina prenesena usmenom predajom u obiteljima i po svojim obilježjima pripada u nematerijalno kulturno dobro. Ovogodišnji šokolari i čuvari kulturne baštine su:

Nin (16 osoba): Šime Ljubičić Zdenkov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Ante Tonči Šalov, Matej Šalov, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Šime Burela, Šime Skočić, Danijel Striguljica, Tanja Skočić, Matija Šalov, Josip Puškar, Marko Burela Zdenkov

Ninski Stanovi (4 osobe): Ante Jurkin, Nada Jurkin, Josip Jurkin, Branko Jurkin

Zaton (1 osoba): Stipe Pavlović

Žerava (3 osobe): Joško Jurlina, Romeo Beram, Marin Beram

Poljica Brig (1 osoba): Zoran Zekanović

Petrčane (1 osoba): Zoran Lisica

Privlaka (6 osoba): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj

Vrsi (3 osobe): Vesna Perinić, Ante Perinić, Šime Stojak

Briševo (1 osoba): Ante Butić

Zemunik (1 osoba): Marko Šarić

Zadar (2 osobe): Petra Rončević, Tomislav Rončević

Sveukupno sudjeluje u čuvanju baštine 30 muškaraca i 9 žena. Od ukupnog broja prijavljenih je 21 natjecatelj iz redova mladih čuvara baštine. Kao i prethodne godine šokolari su sami nabavili meso, a Turistička zajednica grada Nina sufinancira nabavku mesa te time u ulozi organizatora manifestacije čuva tradiciju izrade Ninskog šokola i dalje. Završna večer Ninske šokolijade uz proglašenje najboljeg šokolara ili šokolarice održat će se 16. srpnja 2023. godine.

 

Tekst: Marija Dejanović
Foto: Marin Stulić, Ana Glavan, Marija Dejanović

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.