Vinarija Šoškić: Sjajna vina i fenomenalan vinjak plešivičke obitelji!

by Ribafish
0 komentar

U uvijek ugodnoj, ležernoj i opuštenoj atmosferi zagrebačkog El Tora imali smo priliku prisustvovati prezentaciji vina i vinjaka plešivičke vinarije Šoškić. Samu prezentaciju su odradili otac i sinovi Šoškić i pritom stvarno iz srca i duše govorili o svojim proizvodima.

Siniša Šoškić, glava obitelji, a ujedno i winemaker, iako elektrotehničar po struci, 1992. se godine odlučio posvetiti svojoj drugoj ljubavi te kupuje tri hektara vinograda i staru kuću ne znajući da kupuje bivši dom dr. Ante Starčevića, 110 godina nakon što je isti došao na Plešivicu. Počinje raditi na vinogradu i sadi prve loze rajnskog rizlinga, sauvignona, chardonnaya te crnog i sivog pinota. Od 2019. godine Šoškić vinarija proizvodi svoju posebnu liniju „Old Selection“ za koju koriste grožđe sa svojih najboljih položaja Rebra i Gorička, vinograda starijih od 25 godina.

Uz sinove Leonarda i Vjeku danas obrađuje osam hektara vinograda, a istu količinu grožđa kupuju također s Plešivice. Kao piće dobrodošlice poslužen je nježan i vrlo bogat aromama sivi pinot, a kušanje je nastavljeno sauvignonom te rajnskim rizlingom. Vinski kvartet završen je s pinot noirom, izrazito elegantnim vinom, bogatim aromama maline, jagode te trešanja, koje se miješaju s mirisima ruža i ljubičica.

Bijela vina linije “old selection” nakon fermentacije u inox cisternama pretaču se u velike hrastove bačve i tamo u procesu “bâtonnage” odležavaju na talogu šest mjeseci. Crni pinot linije “old selection” nakon fermentacije u inox cisternama pretače se u hrastove bačve od 500 litara i tamo odležava 24 mjeseca. U završnom ciklusu proizvodnje, vina odležavaju određeni vremenski period u bocama kako bi se dostigla krajnja optimalna kvaliteta.

Kušanje je nastavljeno prvim premium brandyem Dvor. Ovaj izvrstan, mirisan, i vrhunski izbalansiran vinjak postao je hit dana, a našao se u glavnoj ulozi i na kraju prezentacije, kao sastavni dio signature koktela Dvorissimus koji je potpisao Matija Lukačević iz bara Landsky 30. Jelovnik je složio chef El Tora, Mario Mihelj, a kušali smo njegove klasične nachose, flatbread s humusom, zanimljive riblje-mesne kuglice, gyoze i tacos piletinu. Uvijek na visini zadatka!

Organizator degustacije je bila konzultantica Morana Petričević koja je nedavno na hrvatsko tržište dovela Sphots, platformu koja će omogućiti lokalnim brendovima plasman u hollywoodske filmove, serije i reklame. Sretno Šoškićima, stvarno lijepa priča s Plešivice!

Photo: Richard Gruica

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.