Vinarija Soldo, Vetovo: Žena mi ne da da kupujem bačve!

by Ribafish
0 komentar

Kolega novinar Vjeko Madunić, poznatiji u vinskim krugovima kao The Voice, nakon dva je mjeseca pauze konačno okupio novinarsku ekipu na prvom postcoronskom druženju. Mjesto nalaska je bio HKD Napredak u Bogovićevoj (nisam ni znao da postoji, povratak u sedamdesete – samo sam čekao Kardelja i Mamulu), a gost vinarija Soldo iz Vetova pored Kutjeva, odnosno otac i sin Soldo.

Vjeko nas je u priču uveo riječima: “Dr. Branko Mihalj, stomatolog i vinar iz Kutjeva često kaže: “Kutjevo je svjetska prijestolnica graševine”. Ako je Kutjevo prijestolnica, a složio bih se da jest, onda je Vetovo jedan od ugaonih kamena te zgrade zvane graševina. Upravo od tamo dolazi i gospodin Gojko Soldo.”

Soldo se profesionalno počeo baviti vinarstvom 2011. nakon što je do tada s obitelji uzgajao vinovu lozu i prodavao kao grožđe ili mošt. Ovaj vetovski vinar završio je srednju školu za voćare i vinogradare iz Požege, a danas površina njegovih vinograda iznosi oko 7 hektara. Sami pune oko 30.000 litara vina godišnje, a jedan značajan dio grožđa i prodaju.

U ovoj se vinariji vino ne ostavlja vina za godinu, dvije ili tri unaprijed, već se najveći dio prodaje tijekom aktualne godine. Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici, sve do Požege i Kutjeva te i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i Njemačkoj. Soldo je od onih vinara koji ne pretjeruje s cijenom svojih vina, dapače, mogli bismo reći da ju postavlja neprirodno nisko. Tako su cijene svih vina koja smo probali od 25-35 kuna!

A probali smo sljedeće:
1. Graševina 2019
2. Graševina 2019
3. Chardonnay 2018
4. Manzoni 2019
5. Sauvignon 2019
6. Sauvignon 2018
7. Rose 2019
8. Traminac 2018
9. Cuvée crni 2018
10. Merlot 2018
Izvanredno kušanje: Merlot 2017

Meni osobno puno više sjedaju mlada od “starih” vina, pogotovo sauvignon koji je šećerna eksplozija bazge s kamilicom. Chardonnay je blag, nevjerojatno pitak, ženskast i savršeno mineralan, dok mi je od crvenih najbolje sjeo Cuvee. Voćan, borovničast, pun, divno crven i ipak mrvicu mlad. Enologu Tomislavu Jakopoviću na prvom je mjestu bila mineralnost njihovih vina, meni eto – slatkoća i voćnost.

Soldo ima i Misna vina u dućanu na Kaptolu, a osvojio je zlatnu medalju za graševinu u Kutjevu 2018 s 85 bodova, gdje mu je 2015. traminac bio šampion.

Što reći o vinima Soldo, osim da u Vrutku imate sjajan value for money, vina koja bez problema možete snobovima podvaliti da stoje 50 ili 70 kuna, a sasvim fino odmoriti uz njih. Na pitanje zašto ima samo inox, a ne i drvo, gospodin Soldo je samo slegnuo ramenima i rekao “Ne da mi žena”. Vina za svaki stol, idealna za vrijeme krize, puno hvala Vjeki i obitelji Soldo.

 

Foto: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.