Vina Damijanić: Slasna i mineralna vina iz središta Istre

U Zagrebu u prostorijama Češkoga doma na promotivnoj tribini "Vrijeme je ZA..." predstavljen je istarski vinar iz okolice Žminja Robi Damijanić

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Diplomirani enolog sa stručnog studija vinarstva Više škole u Poreču-Veleučilište Rijeka od 2004. završetkom školovanja radi svoje prvo profesionalno vino i otada ustrajno pokazuje da taj pretežno stočarski kraj može proizvesti i vrhunsku sirovinu za vrhunska vina. Damijanić, iz istoimenoga sela, je zapravo jedini profesionalni vinar u svome kraju. U počecima obitelj je imala samo oko 450 trsova za svoje potrebe. Godinama je vinar povećavao vlastite nasade i uzimao u zakup od svojih susjeda. Danas ima oko 5000 vlastitih trsova i oko 4000 u zakupu. Od toga u sortimentu malvazije je 7 tisuća panjeva, a 2 tisuće su nasadi Cabernet sauvignona.


Za razliku od mnogih kolega u priobalnom pojasu Istre, Robi na prosječnoj visini od 380 metara ima hladnije klimatske uvjete tijekom godine, ondje nema maslina, ali po njegovim riječima za lozu to nije loše područje kako se smatralo godinama. Vinogradi su prozračni pa je bolest loze manja a time i zaštita, tlo je ocjedita crvenica na kamenoj podlozi koja se lijepo prepoznaje u mineralnosti vina koja smo kušali. Damijanić planira u iduće dvije godine zasaditi još 2 sorte merlot i sauvignon blanc na još 2 hektara. Tada bi prosječna godišnja proizvodnja mogla dostizati oko 20000 litara. Konstatira da je vinarstvo u Istri jako napredovalo u posljednja tri desetljeća i sa turizmom u svim oblicima potiče mlađe generacije da nastave te lukrativne poslove. Prva velika priznanja vinarija je dobila na Vinistri 2012. i 2013. godine zlata za svježe malvazije.

Na Decanteru 2020. vinarija je osvojila srebro s visokih 90 bodova. Prošle godine na Vinistri dobiveno je srebro s također vrlo dobrih 86 bodova. Plasman vina je najviše na kućnom pragu a posebno dobar plasman je u Dubrovniku. Na promociji je bio predstavnik Vrutka koji je kontaktirao vinara i uskoro možemo ove odlične malvazije očekivati i u Zagrebu.

Na promociji smo probali redom:
1. Malvazija 2023 13.5% alkohola i 5.8 g/L kiseline
2. Malvazija 2022 13.5 5.6
3. Malvazija 2021 13.5 5.9
4. Rose CS 2023 13.0 6.0
5. Cabernet sauvignon 2022 13.0 5.8
6. Cabernet sauvignon 2021 13.0 5.6

Na početku kušanja vinar nas je obavijestio da su u vinogradima stare loze u obimu oko 40% a novije uvezene iz Italije oko 60%. Ipak, primjetno je da je Damijanić sa spomenutim sortimentom uspio dobiti malvaziju kakva se nekada radila, uvjetno rečeno “staru”. Ta izvorna malvazija ima tijelo, masnoću samim time je manje lepršava. Najvećem dijelu radionice se takav tip vina dopao. Jer znamo da se danas traže mlada, lepršava, a manje kremozna vina…


Ovdje ću spomenuti tri od šest navedenih vina, ni ostala vina nisu slabija ali za prikaz su dovoljna tri. Malvazija 2023 je kristalno bistro vino, slamnato žute prema zlatu boje. Ima blage voćkaste note, herbalne mirise (grašak, šparoga). Ima dovoljno tijela,osjeti se jaka mineralnost,od relativno visokog alkohola osjeti se slast tako da ne prevladava gorkost na kraju. Vino je pitko, ima potencijal starenja a Lugarić ga predlaže uz pašte sa šparogama, povrtnu fritaju, bijelu ribu…
Rose CS 2023 je kristalno bistro vino, boje koralja, izraženih mirisa na svježe crveno voće jagoda, malina i trešnja naposljetku.U ustima lijepo, trajno, pitko a mineralnost mu daje svježi završetak. Lijepo bi pristajalo uz jela od lososa, pašta s jastogom ili hlapom… Može li nešto jeftinije Darko?

Cabernet sauvignon 2022 MPC 15 eura je bistro vino, rubin crvene boje, finog izraženog sortnog mirisa. Osjeti se plavo (borovnica) i crveno bobičasto voće i listić mente… Vino je suho, slasno, elegantnog tijela, mineralno. Tanini su sazreli jer je bio jak polifenolni potencijal i osjeti se dobar odnos između kiseline i šećera. Vino ima izuzetan potencijal i svi smo znatiželjni u kakvom će stanju biti za 3-4 godine. Grožđe je brano u prvom tjednu listopada a vino je sada u korištenim (dva puta) barik bačvama i izlazi na tržište na jesen.


Na kraju konstatiram da su stručnjaci i obični ljubitelji vina bili ugodno iznenađeni sa svim malvazijama i CS koji dolaze iz unutrašnjosti Istre iz Damijanića. Citirat ću kolegu Suhadolnika oko jedne malvazije a onda i mišljenje izuzetnog enologa Franje Francema. Željko Suhadolnik: “Malvaziju iz 2021. bih sigurno potpisao, dobila je na kompleksnosti, nije izgubila svoje bitne karakteristike ni nakon tri godine. Meni alkohol ovdje ne smeta. Nisu sva vina koja se proizvedu za sve prilike. Ovo odgovara za određene prigode i trpeze. Ugodno sam iznenađen.”

F. Francem: “Ovo je bila zgodna prilika vidjeti od istoga proizvođača što znači životni vijek vina. Malvazije su kremozne, klasičnog tipa, alkoholi ne smetaju. Osjeti se izuzetna slanost i mineralnost u svim vinima. Čestitke vinaru na dosljednosti.”
Još jedan kraj, ovaj puta moj, Robi Damijanić je rijedak primjer educiranog vinara upornog i dosljednog koji zna prepoznati prednosti svoga klimatološkog područja i tla na kojemu rastu loze malvazije i CS-a. Mineralnost i opet mineralnost i slast. Preostaje da to vidi i osjeti kušanjem šira publika u Hrvatskoj. Najprije u Zagrebu i širom Istre…

Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Marko Kovač

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.