U Milanu održan drugi po redu svjetski Forum žena i vina „Žene, vino, budućnost“

Od 15. – 18. studenog u Milanu je, u organizaciji Donne del vino Italia, održan drugi po redu svjetski Forum žena i vina pod naslovom „Žene, vino, budućnost“. Na prostoru jednog od najvećih europskih enoloških, vinskih i vinogradarskih sajmova na svijetu, SIMEI, okupilo se četrdesetak čelnih žena udruženja koje se bave i zanimaju za vino - iz cijelog svijeta - i barem još toiliko njih iz zemlje domaćina.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Uz Talijanke, na Forumu su sudjelovale delegacije iz Argentine, Čilea, Austrije, Australije, Novog Zelanda, Gruzije, Francuske, Njemačke, Perua i Hrvatske, koju je predstavljala Sanja Muzaferija, osnivačica i predsjednica udruge WOW/Žene i vino. Uz Muzaferiju, koja je održala predavanje i prezentaciju o udruzi, predstavila festival roséa Pink Day koji dogodine slavi okrugli deseti jubilej, govorila o vinskom tržištu Hrvatske za vrijeme i nakon COVIDa 19, te o vinskom obrazovanju.

Forumu je prisustvovala i Valentina Jakobović iz vinarije Jakob. Njoj je to bilo nagradno putovanje koje je osvojila prošlogodišnjom pobjedom vina Jakob Cuvee 2015. u akciji koju WOW provodi svake godine pod naslovom „Što žene žele“. Dugogodišnja predsjednica brojnog udruženja Donne del vino Italia Donatella Cinelli Colombini tom je prilikom izjavila:

Zahvaljujući suradnji s UIV (Unione Italiana Vini) velika nam je čast da smo ponovno, tri godine nakon prvog Foruma, sada u normaliziranim zdravstvenim uvjetima, uspjele organizirati ovaj skup. Zahvaljujemo svima, pa i hrvatskim predstavnicama na dolasku i sudjelovanju jer su žene u vinskom svijetu velika snaga, pokretač i znalci, čimbenik o kojem se itekako vodi računa i u proizvodnji i u potrošnji i u edukaciji, te je iznimno važno da se međusobno upoznaju, umreže, razgovaraju, podržavaju i smišljaju zajedničke buduće projekte.

S tim u vezi u Milanu su sve sudionice potpisale dokument o međusobnoj suradnji i ujedinjenju te o zajedničkoj akciji međunarodne ženske mreže na propagiranju vinske kulture i odgovorne konzumacije vina. Žene u vinskom sektoru – vinarke, vlasnice restorana, trgovkinje vinom, novinarke, sommelierke i vinske stručnjakinje sporazumom se obvezuju organizirati kušanja, radionice, studijska putovanja, razmjenjivati iskustva i informacije iz vinske tematike.

Također, potpisnice sporazuma će jednim tekstom godišnje surađivati s Wine Worlds Magazinom koji se distribuira na 50 tisuća adresa u svijetu. Osim konferencijskog dijela i gala večere na kojoj su predstavljena vina iz podruma svih talijanskih regija, a kojima su vlasnice i/ili enologinje žene, talijanske domaćice su gošće iz svijeta povele i na mini studijsko putovanje. Putovale su u zonu provincija Brescia i Verona, na potez koji se proteže južno od jezera Garda – a između Sirmione, Pozzolengo, Desenzano i Lonato, u Lombardiji, s jedne, i Peschiere del Garda u Venetu s druge strane.

Cilj je bio upoznati Luganu, zaštićenu kao DOC od 1967. Grožđe od kojeg se Lugana proizvodi je Turbiana, a od nje se dobiva pet različitih verzija Lugane: Lugana base, Superiore, Riserva, Vendemmia Tardiva i pjenušac – Spumante. Vinarije koje su obišle su Ca Lojera, Perla del Garda te Olivini.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.