Tjedan talijanske kuhinje u svijetu

Osmo izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu donijelo je i ove godine razna događanja koja se održavaju od 13. do 19. studenoga u Zagrebu, Karlovcu i Varaždinu

by Ribafish
0 komentar

I ove smo godine prisustvovali majstorijama talijanskih kuhara, ovoga puta u društvu studenata Aspire. Iako više nije sezona rajčica, jela su bila izvrsna i jedva čekamo nova druženja s majstorima mediteranske kuhinje!

Službena objava:

Talijanska jela već se moglo kušati prošli tjedan u Varaždinu na Internacionalnom kongresu gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta, na kojemu je Italija, kao najveći proizvođač tjestenine na svijetu, bila zemlja partner. Uz podršku zagrebačkog ureda Agencije ICE na kongresu su talijanski chefovi Michele Giaquinto Aniello i Raffaele Massanova pripremili pet različitih jela od tjestenine na dva kulinarska masterclassa, a studenti škole “Ancel Keys” iz regije Campanije predstavili su lokalne proizvode kojim se promiče zdrava mediteranska prehrana.

U Zagrebu su pak, u organizaciji Veleposlanstva Italije, izvršni chef Daniele Priori i njegov asistent chef Carlo Finucci iz Regionalnog udruženja kuhara iz pokrajine Lazio pripremali večeru za goste triju restorana i održali masterclass u Veleučilištu Aspira. U ponedjeljak 13. studenoga chefovi Priori i Finucci gostovali su u restoranu Gallo, u utorak 14. studenoga predstavili su prigodni jelovnik u restoranu Carpaccio, a u srijedu 15. studenoga pripremali su talijanske delicije u restoranu La Riseria.

Njihove prigodne jelovnike, koji donose neka od tipičnih talijanskih jela i sastojaka, osobito onih s juga Italije, moguće je kušati tijekom cijelog tjedna u tri restorana. U ponudi su jela s tjesteninom, rižoto, svježa riba i profinjene talijanske slastice. U srijedu ujutro talijanski su chefovi zajedno sa studentima Aspire pripremali talijanske klasike poput parmigiane, rižota, ribe i deserta od ricotte po inovativnim recepturama chefa Priorija.

Među gostima je bio ambasador Italije Pierfrancesco Sacco, dekan Veleučilišta Aspira Alen Jerkunica, slavni kuhar Branko Ognjenović te ostali uvaženi uzvanici. Događaj je otvorio dekan Aspire Alen Jerkunica s pozdravnim govorom kojeg je zaključio talijanskom poslovicom kako je hrana smisao života.

– Počašćen sam što smo se okupili kako bismo zajedno obilježili osmi po redu Tjedan talijanske kuhinje. Zahvaljujem se njegovoj ekscelenciji Pierfrancescu Saccu što su se odlučili ovaj događaj održati na Aspiri te chefovima Danieleu Prioriju i Carlu Finucciju što su na masterclassu svoje znanje prenijeli studentima, zahvalio se dekan Jerkunica.

Zatim se okupljenima obratio i ambasador Italije.

– Hvala Aspiri što je pristala biti domaćin ovog, za nas, važnog događaja kojim slavimo talijansku hranu. Također, hvala chefovima na sjajno koncipiranom meniju te prije svih studentima koji su se danas pobliže upoznali s autentičnom talijanskom kuhinjom.

Dok su gosti uživali u sjajno pripremljenim delicijama chef Daniele Priori i Carlo Finucci su se obratili studentima te im uručili posebne poklone.

– Hvala vam na svemu i nadam se kako ćemo se imati priliku opet vidjeti. Na mene ste ostavili sjajan dojam. Ja se ovim poslom bavim već 35 godina i imam 54 godine te sada prije svega savjetujem. Ovaj posao je zahtjevan te treba imati strast i snagu. Moj savjet vam je da se držite tradicije i onoga što su pripremale vaše bake. Sada svi žele raditi „fusion“, a on često zna biti „confusion“, ako se ne radi kako treba, podijelio je chef savjete studentima nakon bez greške serviranih jela.

Uživanje u vješto pripremljenim jelima, sreća studenata zbog novih spoznaja, zadovoljstvo chefova vještinama studenata te gosti s osmijehom na licu obilježili su ovaj događaj i tako na sjajan način prenijeli duh Italije koji je potpuno ispunio Aspiru Zagreb.


Za druga gastro-kulturna događanja tijekom Tjedna talijanske kuhinje u svijetu pobrinuo se Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, koji je u utorak 14. studenoga u Glazbenoj školi Karlovac, u suradnji s đenovskom hotelijersko-ugostiteljskom školom “Nino Bergese” organizirao radionicu o pripremi pesta. U zagrebačkoj će Uraniji pak gostovati kazalište Koreja s kazališnom i senzorijalnom predstavom posvećenoj kruhu. Dvije izvedbe predstave na programu su u četvrtak 16. studenoga.


I Pula će također obilježiti ovu manifestaciju zahvaljujući suradnji Generalnog konzulata u Rijeci i venecijanskog muzeja M9 koja donosi izložbu o razvoju talijanske domaće kuhinje od 1970. do 2050. godine.

Video: https://youtu.be/g0TP7bQXBZo

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.