Stara Sušica/Ravna Gora poziva na gljivarski kotlić u sklopu Festivala gljiva, vune i plodova jeseni

I ove će godine prekrasan Dvorac Stara Sušica, odnosno njegovo dvorište, biti domaćin najboljim kuharima amaterima i to u subotu 24. rujna 2022. godine s početkom u 11:00 sati

by Ribafish
0 komentar

U sklopu manifestacije će se i ove godina održati niz zanimljivih događanja kao što su – izložba gljiva uz gljivarsku edukaciju, izložba vune i vunarskih proizvoda, sajam autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira, tu je i mogućnost vožnje kočijom, bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevna igraonica za djecu.

Očekuje vas i rekreativno-edukativna šetnja uz branje i determiniranje gljiva, biciklijada te vunarska radionica za djecu i odrasle. Naravno, kruna događanja je proglašenje najboljih gljivarskih kotlića i priznanja za Najljepši štand, Najljepši suvenir i Najljepše pakiranje zimnice.

Ovom prilikom organizator poziva ekipe na kuhanje gljivarskog kotlića dana 24. rujna 2022. godine s početkom u 11:00 sati, kod Dvorca Stara Sušica. Ekipe se mogu sastojati od neograničenog broja članova, bilo muških, bilo ženskih, bez dobnog ograničenja. Organizatori osiguravaju 1 kg gljiva, a natjecatelji osiguravaju kotlić, plinski gorionik i plin, vlastite začine i dodatke gulašu (dozvoljeno je dodati manje količine slanine, bez drugog mesa).

Sve okupljene očekuje i gastro show, degustacija jesenskih kotlića vrsnih kuhara i influencera: Saša Vukić (sasina-kuhinja.com), Kasandra Draganić (vilicomkrozhrvatsku.com), Darko Kontin (webkuharica.com), Vanja Vukadinović (gorskikotao.com), i Antun Rašić (facebook.com/AntunRasic) po cijeni od 20 kn po porciji.

Kotizacija za natjecatelje iznosi 100 kuna po ekipi. Nagrađuju se tri najuspješnije ekipe (prvo, drugo i treće mjesto). Ekipa koja zauzme prvo mjesto dobiva pehar, a sve tri prigodne nagrade organizatora. Ocjenjivanje će vršiti 3 člana žirija i to: Željka Klemenčić novinarka, urednica i jedna je od najvećih hrvatskih gastrogurua, Saša Vukić, poznati hrvatski gastro bloger te Domagoj Jakopović Ribafish, kolumnist, novinar i gastro bloger.

Prijave se primaju najkasnije do 22. rujna 2022. godine na e-mail: plodovi.gorja@gmail.com.
Prilikom prijave treba navesti naziv ekipe, odakle dolazite te kontakt osobu s bojem telefona i e-mail adresom.

Prekrasan Gorski Kotar i Višnjica na vrhu torte Dvorac Stara Sušica garantiraju vrhunsku zabavu, pa u svakom slučaju naletite, ili još bolje – prijavite se za Gljivarski kotlić 2022.!

Program:
Od 10,00 sati kod Dvorca Stara Sušica / Centra za posjetitelje Velike zvijeri:
– izložba gljiva uz gljivarsku edukaciju;
– izložba vune i vunarskih proizvoda;
– sajam autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira
– vožnja kočijom
– ugostiteljska ponuda
– igraonica za djecu

Od 10 sati – prijave za rekreativno-edukativnu šetnju uz piće i zalogaj dobrodošlice/kotizacija 70,00 kuna, besplatno za djecu do 14 god (uključuje piće i zalogaj dobrodošlice, vođenje, gljivarsku edukaciju, bon za gastro show i popust na ulaznicu u Centar za velike zvijeri)

11,00 sati – start planinarenja na Javorovu kosu uz potragu gljiva. (max 10 km označene staze i 300 mnv), kod planinarske kućice determinacija ubranih gljiva
Prijave na link https://www.lynxandfox.com/festival-gljiva-24rujan2022

11,00 – 13,00 – natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića / kotizacija 100 kuna
Od 13 sati ocjenjivanje kotlića: Željka Klemenčić, Saša Vukić i Domagoj Jakopović Ribafish

od 13 sati – prijave za biciklijadu / kotizacija 60,00 kuna (piće i zalogaj dobrodošlice, voda, čokoladice, Futurum Montis ruksak, bon za gastro show i popust na ulaznicu u Centar za velike zvijeri)
14,00 sati – start biciklijade, prijave putem linka https://forms.gle/jom8GAEZCg94fnHX7

15,00 – 16,00 – vunarska radionica za djecu i odrasle (osnove filcanja vune – besplatno)

16,00 – gastro show, degustacija jesenskih kotlića vrsnih kuhara i influencera:
cijena 20,00 kuna
Saša Vukić (http://sasina-kuhinja.com),
Kasandra Draganić (vilicomkrozhrvatsku.com)
Darko Kontin (webkuharica.com)
Vanja Vukadinović (gorskikotao.com)
Antun Rašić (facebook.com/AntunRasic)

17,00 – proglašenje najboljih gljivarskih kotlića i priznanja za Najljepši štand, Najljepši
suvenir i Najljepše pakiranje zimnice

Voditelj: Domagoj Jakopović Ribafish poznati kolumnist, novinar i gastro bloger.

Zabavlja vas trio „Promili“

Dodatni sadržaji:
Posjet etno zbirci u Područnoj OŠ – od 12 do 15 sati
Posjet Centru za posjetitelje „Velike zvijeri“ od 10 do 18 sati – prigodna cijena ulaznice od 15,00 kuna za sudionike planinarenja i biciklijade

Pokrovitelj: Primorsko goranska županija, Općina Ravna Gora
Organizatori: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Udruga mladih Futurum Montis, Goranske vunarice Ravna Gora
Stručna potpora: Turistička agencija Lynx and Fox, Turistička agencija Poonkt, Gljivarska udruga Ožujka Rijeka

 

PROPOZICIJE NATJECANJA U KUHANJU GULAŠA OD GLJIVA
1. Natjecanje je promidžbeno-natjecateljskog karaktera, održava se jedan dan, prijaviti se može par pojedinaca, grupa pojedinaca, udruge, zadruge, obrti, obiteljska gospodarstva, tvrtke i.t.d.

2. Ekipu može činiti dva člana do neograničenog broja pomoćnih kuhara i ložača, bez dobnih ograničenja

3. Kotizacija za natjecatelje je 100 kuna po ekipi. Kotizacija se može uplatiti na broj računa (IBAN) HR94 2340 0091 1103 8101 1 – Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, ili gotovinom na mjestu događanja. Na dan događanja natjecatelji će dobiti potvrde o uplati.

4. Organizator osigurava radni prostor, prigodne nagrade i osnovnu namirnicu za gulaš; 1 kg gljiva

5. Natjecatelji smiju gulašu dodati manje količine slanine
VAŽNO: osim suhe slanine zabranjeno je dodavanje bilo kakvog drugog mesa

6. Natjecatelji osiguravaju kotlić za kuhanje, potrebnu opremu i pribor za rad pri kuhanju, drva za kuhanje ili plinski gorionik i plin, suncobran-kišobran te vlastite začine i dodatke gulašu

7. Ocjenjivanje će vršiti 3 člana žirija i to:
Željka Klemenčić, Saša Vukić i Domagoj Jakopović Ribafish
Natjecatelji trebaju do 13 sati završiti kuhanje i pripremiti stol i servirati jedan prezentacijski tanjur.
Od 13 sati članovi žirija obilazit će natjecatelje i ocjenjivati na licu mjesta. Za članove žirija treba posebno pripremiti 3 zdjelice (tanjura) i 3 žlice, a gulaš se može vaditi iz kotlića po dolasku žirija na kušanje.
Ocjenjivat će se bodovima od 1-10:
• Okus jela
• Prezentacija jela (serviranje i predstavljanje)
Ocjenjivat će se i čistoća radnog prostora za što ekipa dobiva ili + ili – pa se kod zbrajanja jedan bod dodaje ili se jedan bod oduzima.

8. Nakon obilaska svih ekipa zbrajat će se bodovi. Ako će dvije ekipe imati isti broj bodova prednost će imati ona ekipa koja ima veći broj bodova za okus jela.

9. Nagrađuju se tri najuspješnije ekipe (prvo, drugo i treće mjesto). Ekipa koja zauzme prvo mjesto dobiva pehar, a sve tri prigodne nagrade organizatora.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.