Stara Sušica, Ravna Gora: Festival gljiva, vune i plodova jeseni opet oduševio prisutne

Festival gljiva, vune i plodova jeseni doživio je još jedno uspješno izdanje u Staroj Sušici. Ravnogorska Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara opet je skupila zavidnu kuharsku ekipu, natjecatelje u kuhanju s gljivama i brojne rekreativce koji su uživali u danu

by Ribafish
0 komentar

Nije sve vuklo na savršen tulum od prošle godine kad su kuhali i sudili Skoko, Gudac i Bekavac, sunce su zamijenili teški oblaci, ali unatoč jakom vjetru – do kraja manifestacije nije pala niti kap kiše!


U takvom, kasnojesenskom okruženju najviše su profitirali šetači – gljivari, koji su se s relativno kratke ture i predavanja o gljivama vratili s prepunim košarama, a kod planinarske kuće na Javorovoj kosi gljivar Ervin Raguzin održao im je zanimljivo predavanje uz determinaciju usput ubranih gljiva!

Biciklisti su se također izmorili, ljudi s OPG-ova na štandovima mudro obukli i ponosno predstavljali svoje proizvode, tako da i ove godine treba stisnuti ruku organizatorima, Plodovima gorja na prvome mjestu, kao i Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj Stara Sušica, Udruzi mladih Futurum Montis, Goranskim vunaricama Ravne Gore te kao stručnoj potpori Turističkoj agenciji Lynx and Fox te Gljivarskoj udruzi Ožujka iz Rijeke. Važno je spomenuti i Općinu Ravna Gora kao glavnog pokrovitelja ove priredbe.


Najzanimljivije je ipak bilo ispred starosušičkog dvorca, i to sudjelovati ili barem promatrati natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića, naravno, nakon što ste posjetili Centar za velike zvijeri i upoznali se s medvjedom, vukom i risom – sve u istom dvorištu!


Voditelj Festivala Domagoj Jakopović Ribafish javno se ispričao što je prošle godine bio preveseo, ali je i ove godine završio s najveselijom ekipom Frizerski salon Maja uz pratnju Tria Promili. U samom natjecanju za najbolji gljivarski kotlić natjecalo se osam ekipa, a koji je bio najbolji odlučivala je komisija u kojoj su bila poznata lica TV ekrana, Željka Klemenčić, novinarka, urednica i jedna od najvećih hrvatskih gastrogurua, Ribafish, isto to samo puno manje te internetska zvijezda Saša Vukić, kuhar, poznati hrvatski food influencer i gastrobloger (Sašina kuhinja).

Pobjedu je odnijela Udruga umirovljenika iz Ravne Gora, druga je bila ekipa Shamrock puba (i to samo zato jer su previše pazili sa začinima!), a treće mjesto zauzeo je kotlić Planinarskog društva Višnjevica.


Posebnu nagradu za najbrojniju i najveseliju ekipu dobilo je Žensko društvo Split za fantastičnu atmosferu, pjesmu, dekoracije i masovnost. Dijelom Gastro showa bili su i hrvatski gastro blogeri, već spomenuti Saša Vukić, Kasandra Draganić (Vilicom kroz Hrvatsku), Darko Kontin (Darkova kuharica), Vanja Vukadinović (Gorski Kotao) i Antun Rašić.

Veliko hvala na posuđu, kavi, Čokolinu (grabi se sa šefljom, to je doručak!) i strpljenju Vlasti divnim ženama iz Planinarskog doma Stara Sušica, kao i Jeleni (Lynx and Fox) koja nas je sutradan odvela probati likere u Popovićev mlin, upoznala nas s vrijednim ljudima koji su od ruine napravili hit mjesto usred Delnica koje morate obići, pogledati prekrasnu Špilju Vrelo kod Fužina i brutalno se najesti jelenje paštete i ramsteka u uvijek vrhunskoj Evi u Lokvama. I da, Blažice, volimo te!


Toplo preporučujemo da se dogodine i vi pojavite na Festivalu gljiva, vune i plodova jeseni i istražite ovaj predivan, a potpuno neotkriven dio Hrvatske.

Mi se uvijek vraćamo!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.