Sramota: Tusta ne može na Pulski Filmski Festival

by Ribafish
0 komentar

Jedan od najljepših i najintimnijih dokumentarnih filmova godine o životu prerano preminulog pjevača pulske grupe KUD Idijoti, Tusta, nije uvršten u Pulski Filmski Festival. A film je o Puljaninu, velikom, poštenom i divnom čovjeku koji više nije s nama. Nešto u rangu da nekakav Zagreb Film Fest odbije film o Krleži ili, što ja znam, Zvonku Špišiću…

U službenoj objavi koju ćemo objaviti na kraju teksta pogledajte kako glasi odbijenica, a mene je zanimalo što o tome ima reći režiser filma Tusta, Andrej Korovljev.

Dakle, ne vjerujem… Imaš li ideju zašto nisi ušao na Pulu, službeno i neslužbeno? Što misliš da je uzrok tome?
Iskreno nemam objašnjenja na tvoja pitanja, teško mi je to razumjeti, možda zato što imam dar promišljanja… Nikakvo službeno objašnjenje nije dano. Iz toga iščitavam da film iz nekog razloga smeta. Da li zbog toga što uz glazbu progovara i o političkom kontekstu, ili bi možda još jedan “partizanski” film s nagradom publike nakon Dnevnika Dijane Budisavljević bio kompromitirajuć za već ionako dozlaboga ispolitiziran festival – ne znam.

Gledaj, iza filma stoji i HAVC, koji osim što mu je omogućio sredstva za realizaciju, odradio izvrsnu promociju i svakog trenutka bio uz nas. Film nigdje, ama baš nigdje nije naišao na zatvorena vrata osim u Puli. Ne mogu protumačiti ovo drugačije nego političkom odlukom.

Što ćeš napraviti sljedeće?
Upitat ću vijeće i umjetničkog ravnatelja sigurno za objašnjenje i s veseljem ga prenijeti na društvenim mrežama.

Gdje se još može pogledati Tusta?
Nastavio je svoj kino pohod. Nakon korona pauze, upravo sam bio u Podgorici s filmom na Underhill festivalu gdje je imao crnogorsku premijeru koja je fenomenalno prošla. I dalje igra po kinima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Stari, hvala ti na filmu i svemu, nema predaje…

Prenosim što je Andrej stavio na svoj fejs:

TUSTA NEPOŽELJAN NA PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU!
Da, dobro ste pročitali, film Tusta dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju PFF! Nipošto nisam sujetna persona, ali ovo je pretužno i presmiješno u isto vrijeme! Film koji je punio kina diljem domovine, proputovao cijelu regiju i svugdje bio filmski događaj od iznimne važnosti. Dokumentarni blockbuster kojeg je gledalo desetke tisuća ljudi, o kojem skoro da ne postoji novina koja nije pisala. Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multiplexima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala…

No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga. Da li je to možda predizborni marifetluk jer, bože moj, Tusta nosi zvijezdu i antifašista je ili je film stvarno loš i tisuće onih koji su ga gledali, desetine filmskih kritičara koji su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine jednostavno nemaju pojma o filmu, prosudite sami.

Meni osobno ovaj potez nije iznenađenje poznavajući lik i djelo gospodina koji sjedi u stolici umjetničkog ravnatelja. Puležani su ionako pogledali film, ali da se festival propisno osramotio od toga neće i ne mogu pobjeći. Obrazloženje vijeća prenosim u cijelosti:

Poštovani,
ovim putem Vas obavještavamo da je sjednicom Festivalskog vijeća završen programski dio organizacije ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Zahvaljujemo na Vašoj prijavi filma Tusta (r. Andrej Korovljev) na 67. Pulski filmski festival, no nakon pomnog selekcijskog procesa u kojem smo od velikog broja prijavljenih morali odabrati određeni broj filmova, Vaš film nažalost nije uvršten u ovogodišnji festivalski program.
Želimo Vam više uspjeha sljedeći put.

Lijep pozdrav,
Alice Borina │ Koordinatorica filmskog programa │Film Programme Coordinator │ Pula Film Festival

 

Za kraj jedan stih Saleta Verude:
Danas je vrijeme ovakvo
A sutra će biti drugačije
A mi smo ljudi bez muda
I baš me zato ništa ne iznenađuje
Glupost je neuništiva, neuništiva, neuništiva …

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.