„Škrlet u čaši“: Proglašeni najbolji vinari i podrumari Sisačko-moslavačke županije

U Vinskom dvoru u Kutini župan Ivan Celjak dodijelio je nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta. U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak, iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Edukativno-vinski izlet Moslavinom pružio je brojnim novinarima priliku za upoznavanje najkvalitetnijih vinara i vinogradara ovog kraja. Župan Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, bili su domaćini manifestacije „Škrlet u čaši“, jednodnevnog posjeta vinskim destinacijama u Moslavini, organiziranog na županovu inicijativu, za novinare koji prate ovu temu i domaće vinare iz drugih dijelova Sisačko-moslavačke županije.


“Škrlet u čaši“ počeo je kod zaljubljenika u vino i škrlet Adolfa Cvancigera, gdje su uz prve pozdravne riječi i upoznavanje sa škrletom i njegovom poviješću, gosti imali prigodu pratiti prikaz narodnog običaja „Vincekovo“, koji su izveli članovi KUD-a Repušnica, prema tekstu “Moslavačko vincekovo” Dragutina Pasarića. KUD “Repušnica” najstarije je izvorno kulturno umjetničko društvo na području Grada Kutine, koje će iduće godine proslaviti 95. obljetnicu osnutka. U vrlo ugodnoj atmosferi i specijalnom prilagođenom Vincekovu u vinogradu, ovdje je manifestacija i formalno proglašena otvorenom.


„Ova manifestacija je dio šireg projekta, koji ima za cilj promovirati Moslavinu, kao kvalitetnu turističku, vinsku destinaciju, naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno imamo u tijeku natječaj „Turizam +“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga, s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje, kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova… Tu smo osigurali značajna sredstva, maksimalnih 15.000 € po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, više, a sve to ide u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije,“ rekao je u okupljenima župan Ivan Celjak.


Kroz cijelu manifestaciju goste je vodio poznati influencer, novinar i bloger, Domagoj Jakopović Ribafish, dok je stručni dio vođenja kušanja vina preuzeo uvaženi sommelier Tomo Jakopović.  „Škrlet u čaši“ nastavljen je u vinariji Trdenić, gdje je upravo Tomo Jakopović vodio degustaciju škrleta (i ne samo škrleta, morate probati njihov rose koji ima okus najslađih bombona), i gdje su se svi sudionici manifestacije pogostili domaćim specijalitetima Moslavine.

Nakon ovih dviju popovačkih vinarija, manifestacija je nastavljena u Kutini, u vinariji Mikša, još jednom vođenom degustacijom vina i razgledom vinskog podruma domaćina Ante Mikše. Na samom kraju su uz kušanje vina laureata (među ostalima i Decanterovim zlatom ovjenčanog škrleta Florijanović) u Vinskom dvoru u Kutini dodijeljene nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine. U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak, iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.


S nadom za još puno ovakvih kvalitetnih druženja, stišćemo palčeve za još puno uspjeha moslavačkim vinarima, i pozivamo sve koji još nisu, da upoznaju Moslavinu kroz vino, hranu i turizam. Mi se svakako vraćamo.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.