Škafetin, Lumbarda: Kreativna konoba usred čarobnog vrta!

by Ribafish
0 komentar

Na samom početku Lumbarde, bez pravog parkinga i kroz puteljak nakon kojega mislite da ste došli u nečiji vrt, kroz guste krošnje drveća i voćaka konačno proviruje nasmijano lice s TV ekrana.

Dario Žmikić, finalist zadnjeg pravog MasterChefa, nakon uspješnog pojavljivanja na televiziji, pokrenuo je sa svojom širom obitelji posao u kojem se jednostavno savršeno snašao, i tako je nastala jedna prekrasna ladica (škafetin) u kojoj možete naći stvarno sjajne, kreativne, ukusne i općenito stvari kojih ćete se dugo sjećati.

Naime, na gastro turi Korčula 2020., Kasandra i ja smo na putu prema doma zaključili da nam je upravo Škafetin pružio najzanimljiviju i najkreativniju kuhinju na otoku. Naravno da od pedesetak restorana na Korčuli nismo bili u svima, Lešić Dimitri, Mate, Filippi, Nono i hrpa drugih već godinama dižu ljestvicu stvarno visoko, i nismo ih posjetili i ove godine, ali da smo ostali oduševljeni nakon ručka kod Darija i njegove mame – e pa bogami jesmo. Ne govorimo apsolutno ništa protiv klasične ribe na gradelama i hobotnice ispod peke, ali ovdje se s kombiniranjem i kuhanjem otišlo jednu stepenicu više.

Za početak, stol u zelenilu vrta je potpuna divota, napukli šipak, maslina, patlidžan i paprika stoje nadohvat ruke i kao da ti žele reći da se ovdje stvarno što više pokušava koristiti domaća namirnica. Nismo ni sjeli, a pred nama se stvorio liker od jurovike (mirte) za dobrodošlicu, a onda i upoznavanje s vinima – grk Popić je bio sjajan, ali nismo odbili niti kućni rukatac, a pogotovo pošip. Korčula je definitivno sama sebi dovoljna što se tiče autohtonih sorti, a ovdje ruku daje poznati enolog Igor Radovanović, čudesan otok!

Priča o Škafetinu traje pet godina, a prošlog je ljeta uhvatio taj val koji je Dario htio zaljuljati od prvoga dana. A onda je otvorio još jedan lokal, u centru Lumbarde, koji je Covid dočekao na bekend, pa se sad sve smirilo, i polako se u oba pravca gura prema novoj sezoni. Škafetin je ozbiljna, više fine dining i show priča sa sjajnim tematskim i inim večerama, dok je MaDa (Dario i mama Marica) više tradicionalni stil s malim touchem modernog. Jelovnik Škafetina nije velik, dapače, teži se tome da se ima pašta, riba i meso dana te da se hrana ne čuva niti zamrzava. U što smo se i uvjerili…

Pršut od tune dolazi kao hladno predjelo, tanan, mirisan, izvrsno poškropljen kućnim maslinjakom od sorti orgule i lumbarajske lastovke, koju Dario lokalpatriotski brani svim snagama. Izvrstan okus s dosta papra nakon kojeg rukatac dobiva punoću i daje točku na i. Slijedi toplo predjelo, žrnovski makaruni sa školjkama i pomidorama u škartocu. Kreativno, lijepo, veselo, iznenađujuće i s puno, nećete vjerovati, lumbarajskih pomidora! Stvarno su posebne, eksplozija arome i sladora… Tjesteninu radi brat koji je završio za kuhara, i to je bila najbolja tjestenina sezone. Sjajno jelo!

Uslijedilo je glavno jelo, tris steakova. Ribljih! Od otporne i konzistentne sabljarke, preko divno mekane, gotovo sirove tune, do iznenađenja dana – barakude. Dario me zeznuo jer sam mislio da jedem pancetu omanje tune, ali sad u folderima ribljih okusa – imam i ovu sjajnost! Izvrsno, mesnato, mirisno i zasitno, mislim da sam kupljen zauvijek. Barakuda, koju ovdje zovu škaram, poslužena je s dehidriranim trakicama tikvica u umaku od češnjaka, meda, acetta i mrve vrhnja, i opet čista petica za kreativnost. A tu je bio i pohani cvijet tikvice, Ana Ugarković bi ovdje imala štošta za reći – Dariova mama ne štedi na smjesi!

Za kraj, nakon što smo probali pekmez od ruže, divlje šparoge, još vina, došao je i desert u vidu kolača od rogača, na čiji je spomen Kasandra, dio dvojca zadužen za slatko, potiho preokrenula očima. Nakon pet minuta je tražila još jedan komad, a divan, kiseo i aromatičan preljev od divljih naranči smo dobili i za doma. Nismo probali valjda samo pekmez od oskoruše i nešto s prekrasnog stabla nešpule, te se jedva uputili na drugi kraj otoka zaboravivši se okupati.

Škafetin je prekrasan mali vrt prekrasne kreativnosti, duha i ideja kakav beskrajno fali zapadnom dijelu otoka. Ostali smo potpuno oduševljeni, čak se i Dživo primirio žvačući rogač netom pao sa stabla, pa ako planirate na otok do sredine listopada, neka vam ovo definitivno bude okrjepna stanica. Veliko hvala obitelji Žmikić: Dariju, Marici, sestri Adrijani, bratu Borni i ocu kojeg zovu Joža što postoje, vrijedno rade i ovako se divno igraju s hranom. Vraćamo se uvijek!

Konoba Škafetin
Lumbarda 173
20260 Lumbarda
Telefon 095 741 1329
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Konoba-%C5%A0kafetin/144436575989017

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.