San Mauro Nonno i Vino prijateljstva – aromatična vina bujskih brežuljaka

by Ribafish
0 komentar

Posebne stvari dijele se s najdražim ljudima – znaju to Sergej i Patrik Sinković iz vinarije San Mauro, čije je Vino prijateljstva nagrađeno zlatnom medaljom na ocjenjivanju vina Vino Slovenija Gornja Radgona 2020.

„Ime je stiglo od ideje da se takvo vino pije samo u krugu dragih nam osoba i da se njime nazdravlja prijateljstvima koja traju.“, rekao je Patrik Sinković, enolog vinarije. „Za proizvodnju ovog vina odlučili smo se 2006. godine, a htjeli smo kreirati originalno slatko vino, 100% proizvedeno od sorte muškat momjanski. Kako nije bilo snijega, zbog čega je sušenje grožđa na trsu bilo nemoguće, odlučili smo se za šušenje u malim drvenim kašeticama, i to na slami. Proizvodni proces od selekcije samo najboljih grozdova, sušenja i prerade je težak, a da bi ovo vino uspjelo, trebaju se posložiti svi prirodni faktori.“

U njihovom se slučaju to i dogodilo, a kao rezultat brige i pomnog praćenja uvjeta, stiglo je posebno desertno vino, prpošnih nota i očaravajućih aroma. San Mauro Vino prijateljstva vrhunske je kvalitete, slamnatožute boje s narančastim odsjajem te punog i zaokruženog muškatnog okusa koji dugo traje u ustima. Može se definirati kao vino izborne berbe bobica, a njegove specifične karakteristike su visoki ostatak neprevrelog šećera i poprilična gustoća na nepcu. Okus mu je pun, intenzivan, s nježnom i harmoničnom evolucijom primarnih muškatnih aroma u tercijarne arome, odnosno arome starenja, dok miris podsjeća na suho grožđe, med, suhe marelice i suhe šljive. Vino prijateljstva proizvodi se u strogo limitiranim serijama, samo u odabranim godinama, a izvrsno se slaže uz mlade sireve i med.

Od prekrasne momjanske sorte, kojoj se često daje epitet vinskog bisera Istre, u vinariji San Mauro se rodilo i specifično vino San Mauro Muškat momjanski Nonno:

„Još 2013. godine, kad je berba bila jako kvalitetna, Patrik se odlučio napraviti posebno vino koje će dočarati kakva su se vina nekad radila bez korištenja moderne tehnologije. Odabrao je nabolje grožđe iz vinograda koji je tad imao oko 70 godina starosti i krenuo u taj pothvat. Vino je dandanas posebno po tome što je proizvedeno na ekstreman način – ekstremnom maceracijom, esktremnom estrakcijom, dugim odležavanjem u slavonskom hrastu i dugim stajanjem na vlastitim matičnim kvascima. Nonno se puni u posebne, numerirane butelje, jakog je karaktera i izvrsno se sljubljuje uz teže, odležane sireve. Ima  note na konjak, brendije, odležane likere – jednostavno ga treba probati.“, zaključio je Sergej Sinković, menadžer vinarije San Mauro.

U vinima San Mauro najviše se uživa upravo na mjestu na kojem su nastala, prekrasnim momjanskim brežuljcima i obiteljskom imanju starom više od 350 godina. Uz dugu vinsku tradiciju, obitelj Sinković proizvodi i maslinovo ulje, marmelade i sirupe, a u sklopu njihovog agroturizma nalazi se restoran u kojem se gosti mogu opustiti uz vrhunska vina i ukusne istarske specijalite te uživati u idiličnom odmoru u srcu Istre.

Više o vinariji i agroturizmu San Mauro saznajte ovdje: http://www.sanmauro.hr/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.