Samoborski bermet – jedini zaštićeni aromatizirani proizvod od vina u Republici Hrvatskoj

Samoborski bermet, aromatizirano vino s dodatkom južnog voća koji već je zaštitni znak Samobora i okolice, uz kremšnite, rudarsku greblicu, salamu i muštardu, odnedavno se može pohvaliti i zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla koju je potvrdila i Europska komisija, čime je postao jedini zaštićeni aromatizirani proizvod od vina u Republici Hrvatskoj.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Prve koje su to pravo iskoristile obitelji su Filipec i Župančić:

Zaštita koju smo dobili od Europske komisije samo je kruna dugogodišnjem trudu i upornom njegovanju tradicije spravljanja Samoborskog bermeta koji se u mojoj obitelji proizvodi 200 godina i motivira nas da krenemo dalje i dižemo svijest o tome. Specifični autohtoni proizvodi jedni su od nositelja baštine nekog kraja. Prepoznatljivost Samoborskog bermeta atrakcija je i za lokalno stanovništvo i za turiste, putnike namjernike. – kaže nam Antun Filipec.


Slaže se i Zdravko Župančić i kaže: Veliko je to priznanje za sve nas koji proizvodimo Samoborski bermet, kao i za grad Samobor, koji je ovime još jednom potvrdio da je u samome vrhu hrvatske, a sada i europske eno-gastro ponude.

Samoborski bermet je aperitiv ili digestiv, proizvod izuzetne kakvoće, specifičnog okusa, višeg cjenovnog razreda koji spaja kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku.

Tradicija Samoborskog bermeta
Iza cijele priče o bermetu stoji obitelj i trud koji se generacijama ulaže u zaštitu ovog autohtonog i domaćeg pića. Aromatično vino, specifičnog slatko-gorkog okusa nekada je bilo omiljeni aperitiv plemenite zagrebačke gospode, a danas je sve poznatiji zbog tradicije stare više od dva stoljeća.

Pripremljen po strogo čuvanim receptima čiji su glavni sastojci grožđe najčešće od sorti frankovka i portugizac ili zweigelt te odabrani sastojci voća i trava, među kojima su najčešće pelin, rogači, suhe smokve, kandirani šećer i muškatni oraščić. Samoborski bermet neizostavni je početak dobrog slijeda hrane ili piće za opuštanje u dobrom društvu, a svaka obitelj ima svoj tajni recept prema kojem ga pravi.

U dobrom društvu
Godišnjom kontrolom osigurava se da proizvod ne može nositi oznaku, osim ako se ispitivanjima dokaže da je taj proizvod sukladan uvjetima koji se nalaze u specifikaciji proizvoda te da posjeduje sva odgovarajuća obilježja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).


Samo za usporedbu, Uredbom 2020. godine s potpisom predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen, zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla dobile su „Nürnberger Glühwein”, „Thüringer Glühwein”, „Vermut di Torino” ili „Vermouth di Torino” te „Vino Naranja del Condado de Huelva”. Ovo društvo dobrih vina u kojem se našao i Samoborski bermet, potvrđuje važnost ove oznake!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.