Salon Decanter Award Winners, Ljubljana 2023.: Dubok naklon slovenskim vinarima

Ovoga se utorka na 9. međunarodnoj prestižnoj izložbi vina Decanter Awards 2023 u Hotelu Slon u Ljubljani okupilo oko 300 vinskih stručnjaka i ljubitelja vina iz više od 10 zemalja, a predstavila su se 42 vinara koji su dobili Decanterove nagrade

by Ribafish
0 komentar

Sjajnom manifestacijom u centru Ljubljane obilježena je i 20. obljetnica londonskog Decanter World Wine Awards, ocjenjivanja koje se smatra najvažnijim, najvećim i najvjerodostojnijim ocjenjivanjem vina u svijetu. Slovenski su vinari ove godine osvojili rekordnih 195 medalja, od čega 12 zlatnih.


“Kvaliteta vina u Sloveniji raste, ove su godine slovenski vinari osvojili rekordan broj medalja, čak 44 više nego lani”, naglasio je Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca, direktor škole Belvin i organizator Decanterovog salona. “Kada ocjenjujem vina, tražim četiri kvalitete vina, a to su iskrenost, autentičnost, kompleksnost i elegancija”, dodao je. Gorjak je jedan od 250 Decanterovih ocjenjivača iz 31 zemlje, a ocijenjeno je ukupno 18.250 vina iz 57 zemalja. Ocjenjivanja se provode na slijepo, što znači da ocjenjivači ne znaju nazive podruma i vina, ali znaju iz koje regije pojedino vino dolazi, kao i stil vina i cijenu.


Olivia Mason, voditeljica marketinga Decanterovih nagrada: „Sretni smo što manifestacija već devetu godinu u Ljubljanu privlači vrsne vinare, ne samo iz Slovenije, već i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, a ove godine i iz Francuske i Italije. Slovenska vina ostavila su na mene dojam posebno kao odlična bijela vina, a posebno me impresionirala njihova svježina. Čestitke, Slovenija!”


Jedan od vodećih hrvatskih vinskih kritičara Saša Špiranec je naglasio: „Decanterova nagrada je najvjerodostojnija u svijetu, uživa veliko povjerenje i ugled među vinskim kritičarima, pogotovo jer se od ocjenjivača očekuje jako dobro poznavanje vinskih regija. Svaka Decanterova medalja koju vino zaradi je stoga “zlata vrijedna”. Sva nagrađena vina su i predstavnici terroira, regije, a ne samo – iako je to temelj svega – kvalitete.”

Simon Woolf, Decanterov ocjenjivač, predsjednik komisije za Sjevernu, Srednju i Istočnu Europu s Caroline Gilby: „Decanterova etiketa na boci je referentna točka za mnoge ljubitelje vina, a svaki sudac je vinski profesionalac, iskusan kušač i stručnjak u svom području. Svaki vinar koji odluči sudjelovati može biti siguran da će njegovo vino dobiti dovoljno pažnje. Slovenska vina mogu se pohvaliti visokim stupnjem elegancije, vinari imaju visoku razinu samopouzdanja, a na vinskoj sceni sveprisutan je osjećaj tradicije i poštivanja vinske kulture.”


Ove godine slovenske vinarije dobile su čak 12 zlatnih medalja, među kojima je su Gašper Vina, i to za Cabernet Franc Selection 2020. Gašper Čarman ispred Vina Gašper je rekao: „Bitna stvar Decanterovih nagrada je njihov međunarodni doseg. Da vina Gašper dolaze iz Burgundije, Meursaulta, ili da u Pommerolu postoji Château Gašper, ne bi mi trebala ni Decanterova priznanja ni ocjene Roberta Parkera. No, kako smo iz regije za koju sam siguran da je jedna od najboljih za proizvodnju vina u svijetu, ali nažalost još nije poznata, ovakvi plasmani su važan dio promocije. Slati vina na ovakva ocjenjivanja je kao stajati gol pred strogom komisijom, ali prije toga ste se, naravno, potrudili i držali fige da dobijete dobru ocjenu. Općenito, uvjeren sam da bi slovenska vinska scena mogla učiniti više u zajedničkim naporima za jačanje brenda Wines from Slovenia.”


Zahvaljujući ljubaznosti salonskog dobrog duha, uvijek nasmiješene Tonje Blatnik, i ove smo godine kao vinski novinari i obožavatelji dobili priliku posjetiti ovaj vrhunski salon velikih vina. I opet je sve bilo na najvišoj razini, sva su vina i izlagači bili jasno postavljeni i predstavljeni i jednostavno smo uživali u svakom trenutku. Iako nismo stigli isprobati vina sa svih 42 štanda, zadržali smo se u ugodnom razgovoru s brojnim vinarima Slovenije, ali i našim Kozlovićem i Kutjevom, obiteljskom vinarijom Škegro iz BIH, sjajnom tamjanikom vinarije Jovac iz Srbije te vinarijom Popov iz Makedonije. Osobni favoriti, od pjenušaca Albiana brut rose iz Leskovca pri Krškem i Cuvée prestige millesime Bjana iz Dobrova, sivi pinot Domačije Bizjak iz Brestja te sauvignon Ferjančič iz Vipave, većina Gašparovih i laški rizling Kulčar, Lendava, od bijelih. Red Ščureka i Simčiča, pozdrav prošlogodišnjem iznenađenju Zarova – i morali smo nazad…


Salon Decanter Award Winners 2023 održan je uz podršku i pod pokroviteljstvom časopisa Decanter, a tijekom godina salon je posjetilo 2.200 ljubitelja vina. Vinska škola Belvin sljedeće godine organizira jubilarni, 10. međunarodni salon prestižnih vina DECANTERJEVI NAGRAJENCI 2024., a mi svakako dolazimo pa si rezervirajte početak srpnja za istinsku vinsku feštu!

Foto: Peter Irman

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.