Projekt O2: Zapamtite Koogle Earth i Forest In The Box!

by Ribafish
0 komentar

Svijet se kreće prema potencijalno katastrofalnim scenarijima ako ne uspijemo brzo zaustaviti i preokrenuti negativne trendove deforestacije i ispuštanja stakleničkih plinova.

O2 je projekt razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma kroz socijalno pogonjenu sadnju stabala/šuma kroz proizvode Koogle Earth i Forest In The Box s inovativnom formulom koja omogućava korisniku da sam uzgoji stablo te Seed Bombs, biorazgradive kuglice sa sjemenkom drveta.

Svo sjeme ima deklaraciju porijekla (certifikat), a u ponudi su samo autohtone i neinvazivne vrste. Projekt donosi biotehnološka rješenja na tržište uz multidisciplinarni pristup agronomije, šumarstva, poduzetništva, WEB/GIS tehnologija i socijalnih mreža. Cilj projekta jest poticanje društveno odgovornog ponašanja kroz kupnju proizvoda i podršku projektu od strane pojedinaca, grupa i tvrtki.

Projekt O2 okupio je troje različitih ljudi, dr.sc. Dušana Jelića, Gorana Ladišića i Martinu Šimunković, troje entuzijasta i ljubitelja prirode i ekologije, stručnjaka za različita područja, s ciljem izrade prirodnih i ekoloških rješenja za uzgoj mladice drveta i pošumljavanje s krajnjim ciljem smanjenja CO2.

Prva dva proizvoda su Koogle Earth i Forest In The Box s inovativnom formulom koja omogućava korisniku da sam uzgoji stablo. Zajednička karakteristika oba proizvoda je, nakon što stablo poraste do veličine pogodne za presađivanje, presađuje ga se u prirodu.

Koogle Earth je ručno puhana staklena kugla koja ima ulogu ulogom staklenika kao idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta. Ručno obrađen stalak za Koogle Earth oblikuje od opožarenog drveta, te je time projekt O2 uključen i u čišćenje područja nakon požara, kako bi se iskoristili ostaci izgorenog drveta.

Forest In The Box čini drvena kutija s pripremljenim materijalom za uzgoj više sadnica stabala u posudicama od recikliranog papira. Izrađena je od 100 % biorazgradivih materijala i edukativnog je karaktera, namijenjena je obiteljima s djecom, vrtićima i školama kao dio kurikuluma o klijanju bilja.

Treći proizvod koji nude na tržištu je Seed Bombs, to su samoklijajući paketići sjemena drveta koji se automatizirano izbacuju iz zraka pomoću drona, kako bi se što efikasnije provelo pošumljavanje teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja. Sjeme koje se koristi u samoklijajućim paketićima načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i prirodnog supstrata, isključivo je od autohtonih vrsta drveća, specifičnih za područje koje se pošumljava.


“Trenutno razvijamo web aplikaciju radnog imena Tree for Life koja će korisniku pružati informaciju o lokacijama pogodnim za sadnju stabla, informacije o tome gdje se nalazi najbliže područje za sadnju, koje se vrste preporučuje saditi na tim područjima, u koje vrijeme, način sadnje, sve to će se moći pratiti i takve aktivnosti i objavljivati na društvenim mrežama itd.”

Cilj Projekta O2 je poticanje osobne ekološke aktivnosti koja donosi zadovoljstvo, osjećaj korisnosti, pripadnosti i motivacija kojom pojedinac potiče okolinu na isto. Proizvodi Projekta O2 su lako dostupni na tržištu, lokalno proizvedeni, cjenovno prihvatljivi, dizajnerski osmišljeni i estetski oblikovani te društveno i ekološki korisni.

„Teško je govoriti o pošumljavanju, za to je ipak potrebno nekoliko desetaka, čak stotina tisuća mladica stabala. Radi limitiranih kapaciteta proizvodnje, prvenstveno, staklenika, to za sada nije moguće. Ali ono što je nama krajnji cilj, to je potaknuti ljude na aktivizam i osvijestiti javnost o vrijednosti i važnosti očuvanja šuma te šumskih ekosustava, s krajnjim ciljem sadnje drveta u prirodu i smanjivanja CO2. A tim ciljevima će ovaj projekt svakako pridonijeti.

Prema definiciji, startup je poduzeće s globalnim ambicijama i globalnim potencijalom i to nam je svakako cilj, prijeći nacionalne gabarite. Ali polako, korak po korak…“

Staklenici za drvo pušu se ručno u obrtu Koogle iz Zagreba www.koogle.hr. Pa ako ste se našli u ovome, kliknite na link ljudi iz Projekta O2 i javite im se!

Kontakti za prodaju:

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.