Prekrasan vinski praznik u Ljubljani: DOBITNICI NAGRADE DECANTER 2021

by Ribafish
0 komentar

Dvorac Fužine na početku Ljubljane bio je ovog utorka domaćin 7. Međunarodnom festivalu vina na kojem su predstavljena najbolja slovenska, kao i vina njihovih gostiju iz BiH i Hrvatske. Najbolja su vina ocjenjena platinastom medaljom i 97 bodova: Selekcija cabernet
franc vinarije Gašper te Zlatna radgonska penina rosé extra dry, iz Radgonskih Gorica.

Nakon preduge suše, osam novinara i sommeliera u brzom je kombiju konačno prešlo prvu granicu nakon početka Covida i nasmijanih lica ušlo u dvorac koji malo podsjeća na Mokrice. u njegovom se unutrašnjem dvorištu polako stvarao šušur od preko 30 izlagača koji su bili spremni popričati o njima, a bogami i potočiti puno sjajnih vina ovjenčanih medaljama na najvećem vinskom svjetskom natjecanju u svijetu.

Više nego ugodna, prekrasna organizatorica Tonja Blatnik provela nas je kroz event, uskoro je bilo i otvorenje, i nakon dugo vremena smo opet uživali u tim obožavanim vinskim festivalskim pričama i pijuckanjima. Prostor čudesan, miran, zaklonjen, publika decentna i elokventna, vinari sretni što se sve manje više vraća u normalu. Odlično organizirano i s jasnom porukom da se uskoro vidimo na novim vinskim sajmovima – čak smo i pobjegli na sat vremena u Ljubljanu, i dalje je prekrasna!

 

Od nekih highlighta, svakako treba izdvojiti opus vinarije Gašper (a imaju i etikete na ribe :)), Ormož Jeruzalem koji su donijeli svoj furmint iz 1971., i meni najzanimljivije vino dana, Zarova sauvignon blanc 2020, vinarije Zarova s Goriških brda. Takvu svježinu, mirus i perfektnu dopadljivost nisam dugo doživio. Cijena je 15 eura, pa ako ste već tamo, donesite u Zagreb, plaćam zlatom!

Još jednom sve pohvale, vidimo se uskoro!

Službena objava:
7. Međunarodni salon prestižnih vina DOBITNICI NAGRADE DECANTER 2021

Belvin, vinska škola jučer je u dvorcu Fužine u Ljubljani organizirala 7. međunarodni salon dobitnika nagrada Decanter Award za prestižna vina 2021. 31 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavio se s 84 uzorka. Stručna javnost i posjetitelji bili su dostupni samo vina koja su ove ili prethodnih godina nagrađena na londonskoj DWWA, Decanter World Wine Awards, najvažnijoj, najvećoj i najvjerodostojnijoj ocjeni vina na svijetu.

“Ocjena vina Decanter iz godine u godinu potvrđuje da je to daleko najvažnija ocjena na svijetu. U 18. izdanju ocijenjeno je rekordnih 18.094 uzoraka iz 56 zemalja. Vina iz Albanije, Armenije, Bolivije, Kazahstana i Perua, među Usprkos krizi, slovenski su vinari također poslali rekordna 242 uzorka Decanteru ”, rezimira Robert Gorjak, dipWSET, međunarodno priznati i jedan od vodećih slovenskih vinskih stručnjaka, direktor Belvinske škole i organizator salon Decanter Award.

Michela Nassiz iz časopisa Decanter istaknula je da je 78% od 242 uzorka poslana iz Slovenije nagrađeno.
“To je dobar broj, a to je zato što Slovenija šalje vrlo kvalitetna vina. Slovenija ima veliki potencijal u vinskom turizmu jer je lijepa zemlja.”

“Ovogodišnji rezultati posebno su zanimljivi jer se među osvajačima medalja pojavljuje veliki broj vinara, koji su obično izvan dometa radara. “Uvjeren sam da nema ljubitelja vina ili profesionalca koji poznaje sve nagrađivane vinare, a kamoli sva nagrađivana vina”, dodaje Gorjak. Decanterova medalja često znači iskorak iz anonimnosti.

Fotografije Peter Irman

Svi dobitnici nagrade Decanter 2021:

https://www.belvin.si/novice/rezultati-ocenjevanja-decanter-world-wine-awards-2021

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.