Povratak eno-gastro festivala WineRI

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, vratio se međunarodni eno-gastro festival WineRI.
Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije, a vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera – sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci. Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing.

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa novinara iz Zagreba, ali prije odlaska na festival organiziran je obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u Primorskoj konobi. Mnogi su već više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te saznati povijesne zanimljivosti kroz šetnju najljepšim dijelovima grada. Tarsatica – Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista.

Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka, najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj. 2020. godine Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture. Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno”, izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugant otvorio prvi muzej u Hrvatskoj. Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka – kako je zovu lokalni stanovnici.

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije. Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove odlične konobe.

Na festivalu WineRI se moglo kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji između ostalog mogli kušati trojšćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemariti ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu… To pokazuje koliko je regija bogata autohtonim sortama.

– Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.

Tekst i foto: VinumIn i Ivana Čutura

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.