Počinje Tjedan talijanske kuhinje – svi ste pozvani!

Tjedan talijanske kuhinje u svijetu počinje u ponedjeljak 22. studenog i trajat će do 28. studenog. Sudjelovat će restorani, institucije, vrhunski kuhari i umjetnici u različitim hrvatskim gradovima

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Tjedan talijanske kuhinje u svijetu, sada u svom šestom izdanju, prilika je ne samo da se diljem svijeta govori o talijanskoj kuhinji i njezinim visokokvalitetnim proizvodima, već i da se podigne svijest javnosti o zdravim, održivim i odgovornim prehrambenim navikama. Ovogodišnje izdanje nosi naziv „Tradicija i budućnost talijanske kuhinje: osviještenost i vrednovanje održivog prehrambenog sustava“.

U Hrvatskoj Tjedan talijanske kuhinje organiziraju Veleposlanstvo Italije u Zagrebu, Generalni konzulat Italije u Rijeci i Talijanski institut za kulturu. Uključuje razne događaje, počevši od izložbe fotografija o mediteranskoj prehrani i održivoj prehrani koja se svečano otvara u ponedjeljak u 18 sati u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, a bit će smještena ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Izložba predstavlja aktivnosti tvrtke Bella Dentro iz Milana, koja se bori protiv bacanja hrane, te zaklade Fondazione Dieta Mediterranea iz Brindisija, koja promiče mediteransku prehranu, koju je UNESCO 2013. godine zaštitio kao dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tijekom navedenog tjedna, dva zagrebačka restorana nude posebne jelovnike posvećene talijanskoj kuhinji: restoran Gallo (Hebrangova 34) i restoran Carpaccio (Teslina 14). Na zagrebačkim ulicama možda sretnete i poznatog talijanskog chefa Carla Cracca, koji će u srijedu 24. studenoga u hotelu Esplanade pripremiti svečanu večeru.

Za one koji žele saznati više o povijesti kave od srednjeg vijeka do danas, u utorak 23. studenoga u Talijanskom institutu za kulturu na rasporedu je kazališna predstava „Mogu li vas ponuditi kavom?”, koja govori o ovom proizvodu jednako omiljenom i u Italiji i u Hrvatskoj.

Predviđena su mnoga druga događanja u Generalnom konzulatu Italije u Rijeci (primjerice književni natječaj u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i radionica kuhanja koja uključuje degustaciju) i u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu (gdje će biti izložba o povezanosti talijanskog dizajna i kuhinje).

Najneobičniji događaj vjerojatno je eksperiment u kojem će sudjelovati hrvatska voditeljica Karmela Vukov Colić, koja će se okušati u pripremi srednjovjekovnog recepta koji datira iz doba Dantea Alighierija! Video možete pronaći na stranicama Talijanskog instituta za kulturu. Za više informacija posjetite web stranice Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu i Generalnog konzulata Italije u Rijeci.

 

Foto: Fondazione Dieta Mediterranea i Restoran Cibus, Ceglie Messapica (BR)

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.