“Otprljajmo more!”: Edukativna slikovnica za djecu

U Nuštru je nastala prekrasna slikovnica s tematikom brige o prirodi i zaštite okoliša. Upitali smo njenu autoricu Miu Jozić da nam kaže par riječi...

by Ribafish
0 komentar

Pozdrav! Možete li nam se predstaviti i reći otkud ideja za slikovnicu?
Lijep pozdrav! Prije svega, želim se zahvaliti na prilici da slikovnicu predstavim široj publici. Moje ime je Mia Jozić i “Otprljajmo more!” je moj prvi kreativni projekt. Slikovnica je nastala slučajno, kako to obično biva, dok smo planirali ljetovanje sa svojih troje klinaca.

Razgovori o moru, školjkama i ribicama doveli su nas i do teme ekologije o kojoj smo već puno puta pričali. Priča o djevojčici koja ima veliki plan mi se jednostavno posložila u glavi. Izraz “otprljajmo” je bio logičan izbor, jer ga je moj sin smislio i koristio kao suprotnost izrazu “zaprljati”.

O čemu se u njoj radi?
Glavni lik iz priče, djevojčica Lila, dobila je ime po najmlađem članu naše obitelji, što znači da će i njena braća uskoro dobiti svoje uloge u nekoj drugoj priči. Ideju i tekst sam predstavila učiteljici svog sina, koja se odmah ponudila odraditi ilustracije. Prva skica je bila znak da je to to. Imale smo istu viziju, napraviti slikovnicu koja će biti nalik na one iz mog djetinjstva. Ta “suradnja” se pretvorila u prijateljstvo, pa bih se ovim putem zahvalila gđi. Branki Krvavac na odlično obavljenom poslu.

Koja joj je osnovna poruka?
Slikovnica je napravljena tako da kod malih čitača probudi ljubav prema knjigama i empatiju prema svim živim bićima.
Edukativnog je karaktera, te namijenjena djeci i odraslima svih dobnih skupina, jer mislim da i nas odrasle ponekad treba podsjetiti koliko je briga o okolišu važna.

Lila kroz razgovor s tužnom školjkom smišlja plan o otprljavanju mora, u kojem joj pomažu prijatelji i ronioci.
Slikovnica je već poslužila mnogim knjižnicama kao odličan alat u radionicama s djecom, jer na kraju slikovnice postoji kratak, interaktivni zadatak za koji moraju uključiti maštu.


Što očekujete da će djeca i roditelji napraviti kad je pročitaju?
Reakcije djece su bile i više nego pozitivne, zato bih voljela da ova knjižica dođe u ruke što većem broju mališana.

Kako i gdje se može nabaviti?
Svi koji žele saznati više o njoj, mogu to učiniti na Instagram profilima @otprljajmo_more i @reading_is_my_superpower. Oni koji su zainteresirani za kupnju, slobodno mi se mogu javiti u inbox na tim profilima, ili zatražiti ponudu na mail miajozic2020@gmail.com ili soror.vk@gmail.com.
Još jednom se zahvaljujem vama i svima koji su podržali ovu ideju na bilo koji način.

Hvala puno!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.