Održan 15. Festival gljiva vune i plodova jeseni „Stara Sušica 2023.“

Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ organizirali su još jedan nezaboravan dan posvećen tradiciji i slavljenju svega lijepog u Gorskom kotaru

by Ribafish
0 komentar

“Glavni razlog što se u dvorištu Dvorca Stara Sušice i ove godine okupilo preko 500 ljudi su u biti bile – gljive, pored borovnica svojevrstan simbol ravnogorskog područja. Dan borovnica održava se tako u Ravnoj Gori već 25 godina, a isto toliko i fešta od gljiva, koja je sada prerasla u Festival. Tako i manifestacija Plodovi gorja slavi značajnu obljetnicu od 25 godina.” navela je Blažica Sveticki, dobri duh ove manifestacije koja okuplja samo vesele ljude zaljubljene u prirodu.


Uz izložbu i potragu za gljivama te vunarskoj radionici za djecu i odrasle, uživalo se i u brojnim drugim plodovima jeseni na brojnim prodajnim štandovima (med, aronija, sapuni, čarapice, filcani ukrasi i nakit, kapa od vune iz Mrkoplja koju nisam skidao…), a najiščekivaniji dio dana, Gastro show, oduševio je prisutne planinare i zaljubljenike u prirodu i dobru papicu. Okupljenima su kuhali: Saša Vukić, koji je spremio vinski gulaš s njokima, Kasandra Draganić i Darko Kontin blogerski kotlić s vrganjima, Vanja Vukadinović Vanjin jesenski kotlić, a Antun Rašić i prijatelji gljivari skuhali su zagorsku kiselu juhu od gljiva.

Za ugostiteljsku ponudu brinuo se Turmin iz Ravne Gore, a i ove godine zabavljao nas je neuništivi trio „Promili“. Sve je inače započelo u 10,30 – nastupom Puhačkog orkestra KUD-a Sloga Ravna Gora, te planinarenjem na Javorovu kosu uz potragu gljiva uz determinaciju kod planinarske kućice. U isto je doba počelo i dvosatno natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića, a članovi žirija u sastavu Saša Vukić, Željka Klemenčić i Domagoj Jakopović Ribafish je drsko, odlučno i bez nasjedanja na eure koji su bili podmetnuti pod tanjure, najpoštenije moguće proglasila pobjednike.

Svi su kotlići bili ukusni i poštovali zadate parametre, ali su uz čestitke ekipama Yugo 45, Lovci, Obrt E&E i Udruga umirovljenika Ravna Gora, malo iznad ostalih na četvrtom mjestu bile ekipe Frizerski salon MAJA, na trećem PD Višnjevica te na drugom Barberovi iz Hlebina s nevjerojatnom kombinacijom borovnica u dinstanom luku. Treći put u posljednje četiri godine, pobjedu je odnijela ekipa OPG “Hojca“ Ravna Gora, kojima, kao i svima – najiskrenije čestitamo.

Ravna Gora priprema još niz manifestacija, pa ih zapratite na društvenim mrežama i dođite uživati u prelijepom i netaknutom Gotskom kotaru. Vidimo se uskoro!

Na Festivalu su sudjelovali:
Goranske vunarice iz Ravne Gore, Vesna Dokić iz Mrkoplja, Poljoprivredna zadruga otoka Krka, Ruta iz Cresa, Udruga “Rukotvorine” Krk i Biserka Hasanagić iz Raba, Ženska udruga Katarine iz Josipdola, Smiljana iz Preloga, Doris Janković iz Rijeke i Temativ krea iz Zagreba

Izlagali su i: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, OPG Krepenc iz Ravne Gore, proizvodi od aronije, OPG Mrvoš iz Gomirja sa sirom, OPG Goransa Vrbovsko s proizvodima od gorske lavande, OPG Jurković, prepeličja jaja i prerađevine od prepeličjih jaja i prepelica, OPG Burić iz Vrbovskog s medom, Obrt Šafar iz Delnica sa suhomesnatim proizvodima, Obrt 7777, Zlatko Pohobratsky s unikatnim suvenirima i nakitom.  Kućna radinost „Dohvati svoje snove“, nakit, suveniri od drva i drugi unikatni suveniri, Kućna radinost Rovan Nives (suveniri od papira), OPG Beljan iz Lokava s proizvodima od ljekovitog bilja i bobičastog voća, OPG Nedjeljka Jurin, kozmetički proizvodi, OPG Vučemilović, proizvodi od lavande, OPG Zanoškar iz Fužina, med i pčelinji proizvodi. Yehi Or obrt za izradu suvenira i ukrasnih predmeta Ozalj, OPG Kurbegović, Skrad, Sebastijan Dokolić, unikatni suveniri Delnice, Domaća radinost Marina Tomić Hreljin, Noemi, obrt za izradu svijeća i ukrasa od gipsa, Nova Rača, OPG Pčelarstvo Berstone.

Suorganizatori festivala: Goranske vunarice iz Ravne Gore, a stručnu potporu organizaciji daju Turistička agencija Lynx and Fox i Gljivarska udruga Ožujka Rijeka.
Pokrovitelji: Primorsko goranska županija, Općina Ravna Gora i Turistička zajednica Primorsko goranske županije

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.