Međunarodnim festivalom Taste the Mediterranean počinje Mjesec gastronomije u Splitu

Jubilarnim 10. izdanjem najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, u Splitu će započeti 1. Mjesec gastronomije. Obilježit će ga čitav niz uzbudljivih događanja: prvi put u Splitu će ekskluzivnu večeru kuhati chef čiji je restoran nagrađen s tri Michelinove zvjezdice, prva je manifestacija koja će se održati u novootvorenom hotelu Ambasador, prvi put ekskluzivnu će večeru pripremati 5 chefica, 5 sommelierki predstavljat će prateća vina, a najbolja chefica svijeta posjetit će središte Dalmacije

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Taste the Mediterranean od 4. do 9. listopada
ponovno će u Splitu okupiti više od 40 vrhunskih stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima.

U pet dana trajanja Festivala, vrhunski chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske, zajedno s chefovima domaćinima kuhat će svoje delicije u 22 splitska restorana domaćina: Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli.

Brojnim turistima, a osobito domaćem stanovništvu omogućit će uživanje u mediteranskim specijalitetima praćenim odgovarajućim vinima Dalmacije, Kvarnera, Španjolske i Italije. Gostujući chefovi održat će u školi Oliva Allegra 15 masterclassova za učenike ugostiteljskih škola te za profesionalce, a uz druge ugledne goste iz svijeta gastronomije sudjelovat će i u panel raspravama, promocijama knjiga za djecu, te atraktivnim edukativnim radionicama za posjetitelje festivala. Središnja događanja festivala održavat će se u Ambasadoru, jedinom splitskom hotelu na Rivi, s 5 zvjezdica, simbolu tradicije i ekskluziviteta.

Čast nam je što imamo priliku biti domaćini ovako iznimnom događanju i vrhunskim chefovima, eno i gastro stručnjacima i ključnim osobama iz svijeta turizma jer sliku našeg hotela gradimo upravo na vrhunskoj usluzi i gastronomiji, te opuštenom i ugodnom boravku u skladu s načelima održivog turizma. Iz programa bih izdvojio večeru 5. listopada kada će španjolski chef Adur Arrieta i naš chef Ivica Katić pripremati fuziju okusa Mediterana. Jako smo ponosni i što će upravo u našem hotelu prvi put u Splitu kuhati chef Roberto Cerea čiji restoran Da Vittorio ima 3 Michelin***, a nagrađeni chef će ovdje održati i masterclass”, rekao je Stipe Medić, mladi direktor Ambasadora.

Kraljevina Španjolska već treći put je zemlja partner festivala, a Montserrat Pérez Ripoll, iz gospodarskog i trgovačkog ureda Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH predstavila je program za Španjolski dan u Splitu na kojem će se nuditi delicije, vina i ekstra djevičanska maslinova ulja, koja će na posebnoj degustaciji predstaviti dr.sc. Mirella Žanetić.

Program će imati i mnoštvo radionica, od kojih je posebno atraktivna “Začini i mirisi” o korištenju istih egzotičnih začina iz ponude Nadaline u parfemima Ormonde Jayne, jelima chefa Marka Đuraševića, koktelima Marka Vitala i Marijana Maksana, te slasticama Keiko Nagae.

Knjiga “Divlji pijat” – djelo učenika Srednje škole Bol na Braču bit će predstavljena u Prokulturi – opservatoriju kulturnih politika Split, a francuska chefica Flora Mikula i hrvatska chefica Vesna Miletić govorit će o korištenju samoniklog bilja u kulinarstvu. Prvašićima je namijenjena promocija slikovnice “More je tvoj najbolji prijatelj” švedskog autora Lasse Åberga, u Kazalištu lutaka, a odraslima će koristiti predavanje “Hranom protiv bolesti“ dr. Meri Bura. 

U subotu 8. listopada, u organizaciji TTM -a i trgovačkog lanca Tommy – premium partnera festivala – održat će se natjecanje mladih kuharskih pripravnika, čija će jela ocjenjivati međunarodni žiri, predvođen chefom Fabricijom Vežnaverom te predstavnicima francuske udruge Gourméditerranée i festivala Food In Sud.

Ekskluzivne vinske degustacije na festivalu će voditi vrsni poznavatelji vinske scene Alen Gulan, Siniša Koceić i Rajner Rogulj iz splitskog Vinolikea, te Ivica Ukić iz hotela Ambasador.

Panel rasprave “Uloga gastronomije u razvoju održivog turizma”, “Hospitality – kako postići uslugu za pamćenje uz nedostatak educiranog osoblja” te “Goruće teme turizma” okupit će strane i domaće stručnjake među kojima su Željana Zovko, Gabriel Vasquez, Rudi Štefan, Stipe Čogelja, Marie-Hélène Amsallem, Phillipe Zerah, te drugi brojni splitski ugostitelji.

Veseli nas da je festival Taste the Mediterranean uvodna manifestacija u Mjesec gastronomije te će svojim bogatim programom doprinijeti produženju turističke sezone i afirmacije grada Splita i Splitsko dalmatinske Županije kao poželjne destinacije za hedoniste. Svake godine sve više splitskih restorana uključuje se u program Festivala, što je najbolji pokazatelj da je struka prihvatila Taste the Mediterranean te da u njemu vidi potencijal za razmjenu iskustava i podizanje kvalitete”, rekla je Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica TTM festivala.

Mjesec gastronomije posjetit će i Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta prema izboru 50 Best, koja u Hrvatsku dolazi na poziv inicijative Mediterranean Women Chfes. Kroz svoju zakladu FUNLEO što je vodi s kćeri Laurom Hernandez, Espinosa svoju profesiju spaja s društvenom odgovornošću, a o tome će govoriti i u Splitu 21. listopada.

Splitski restorani kao i hotelski restorani glavni su sudionici u promociji gastronomije našeg grada, a atraktivnim mediteranskim jelovnicima na svoj će način najbolje predstaviti tradicionalne, i pomalo zaboravljene specijalitete Splita i Dalmacije. Tom će ugođaju doprinijeti i Vinski festival što će se 14. i 15. te 21. i 22. listopada odvijati na Peškariji, a na njemu će lokalna vina i maslinovo ulje predstaviti Turističke zajednice Kaštela, Omiša, Vrgorca i Marine”, rekla je Alijana Vukšić, direktorica TZ Split, te u sklopu Mjeseca gastronomije još je najavila i Dane turističke škole u Splitu, gostovanje i kulinarski show TZ Kantona Sarajevo, te za kraj Split Grand Gourmet Škmer – natjecanje barista, barmena i konobara.

 

Kad je nešto dobro za građane, bit će dobro i za goste. Vjerujemo da će jedna manifestacija postati velika ako je prihvate i građani Splita. Bilo bi lijepo da i oni koji ne žive od turizma, dobiju priliku uživati u ponudi Grada i da osjete dobrobit od gastronomije. Često se ljudi pitaju: koji je najvažniji sastojak mediteranske kuhinje, pa obično uslijedi odgovor da je to maslinovo ulje. No najvažniji sastojak je užitak u jelu napravljenom od dobrih namirnica”, zaključio je Ivica Puljak gradonačelnik Splita.

Kao što Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean uvijek ističe, “njegova je glavna odrednica očuvanje mediteranske kulturne baštine i načina života, razmjena iskustava i edukacija profesionalaca ali i publike. Moto festivala već deset godina jedobra hrana, dobro vino, dobra zabava – u Mjesecu gastronomije u Splitu svega toga neće nedostajati.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita.

Sudjelovanje na radionicama, predavanjima i panelima za sudionike je besplatno, dok se večere i kulinarski masterclassovi naplaćuju prema cjeniku koji zajedno s programom i sudionicima možete pronaći na web stranici festivala, a sve vijesti bit će objavljivane i na društvenim mrežama.

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.