Lešić Dimitri, Korčula: A sada, dobro došli u godinu Marka Gajskog!

by Ribafish
0 komentar

Godinu dana je ovaj genijalac čekao da se smiri situacija, kopao po đardinima, poljima i ribarskim poštama lokalaca u potrazi za najboljim namirnicama kako bi 2021. dočekao kao kralj Korčule. Pitali smo ovom neumornog, duhovitog velikog čovjeka što nas čeka ovo ljeto u prekrasnom Lešić Dimitriju!

Marko, dobio si nagradu Gault Millaua kao chef sutrašnjice. Kako gledaš na to?
Mislim da je nagrada stigla na pravu adresu, ali u krive ruke. To je nagrada koju zaslužuju moji dečki iz kuhinje: Marijo Jurjević, Tomislav Samošćanec, Senad Nika i Nikola Tomašić. To su chefovi sutrašnjice i momci koji će nositi hrvatsku gastronomiju, ja sam malo duže na gastro sceni i moje vrijeme je – danas.

Ti si čovjek koji se upije u DNK otoka i svakog mjesta gdje se stvori, što si dobio od Korčule?
Korčula mi je dala mir i fokus koji mi je bio potreban da se u potpunosti saživim s mjestom, gastronomijom i ostvarim svoj san: dobivanje Michelinove zvjezdice.

Što nam sprema LD za ljeto 2021.?
Godina corone je bila duga, nažalost bio sam odvojen od svojih prijatelja i obitelji jako dugo. Ovogodišnji menu je posvećen i inspiriran ludima koji su ostavili neki trag u mom životu. Svako jelo nosi ime osobe kojom je inspirirano. Moj najbolji i najintimniji menu. Fokus je na ribi, ali imamo i komad mesa, jelo koje me inspirirao baš moj sous chef iz kuhinje. Jelo je nastalo kao inspiracija na njegove french toast sendviče koje nam je spremao kad bi išli na ribe. Eto, samo ću toliko izdati.

Pošteno! Koliko se uopće mičeš od klasika?
Uopće se ne mičem, u našoj kuhinji uvijek svira Mozzart i Beethoven (smijeh). Na stranu šalu, klasici su moja vječna inspiracija, i svjetski i domaći, u njima tražim svoje viđenje i doživljaj te ih interpretiram u svom stilu. Neki klasici su bili: komiška pogača, fritto misto, sipa s bobom, paradižot, krokant…

Što bi radio da si u Londonu ili Parisu?
Sve bih radio isto, samo bi imali puno veći arsenal namirnica za raspolaganje i veće tržište. Vrlo sam kompetitivan tako da bi mi konkurencija, koja je ogromna tamo, sigurno bila još veća motivacija.

Kuda ide gastronomija?
Gastronomija kao chefovi koji ju stvaraju, ide prema sjajnoj budućnosti, puno je mladih talenata koji sjajno kuhaju. Gastronomija kao zemlja proizvođača i zemlja u kojoj država podržava ugostitelje puno kasni i to će sigurno usporiti njezin razvoj kakav bi po talentu on trebao biti.

Koliko si upecao zimus?
Ma ja sam ti panonski mornar, nama kontinentalcima je ribičija odmor, a to znači puno spize i cuge, štapovi na domak ruke, a ono malo što uhvatimo podijelimo ili vratimo u more. U prijevodu, ja sam ti slab ribič.

Imaš li nove idole?
Imam, idoli su mi postali moji dečki koji su mi kao djeca, neopisiva mi je sreća kad vidim koliko su napredovali kao chefovi i kao ljudi. Uživam dok radim s njima. Mi smo ekipa koja je već 5 godina skupa i to je nešto na što sam najponosniji.

Sad kad si se infiltrirao, što je za tebe otok?
Osim predivne prirode, otok čine i ljudi. Uživam i u jednom i drugom, tu je još i dodatni efekt sezone gdje Korčula postaje svjetska destinacija i neizmjerno je zadovoljstvo, svake godine, upoznavati nove sjajne ljude iz cijeloga svijeta. Uživam…

Kako izgleda lista LD za srpanj 2021?
Imamo više lista i svaka izgleda bolje nego prošle godine. Iako sam bio prezadovoljan prošle godine s menijem ove godine imamo najbolji menu, u ponudi je osim klasičnog tastinga i sjajni vegetarijanski tasting.

Vinsku listu smo, osim hrvatskih vina, pojačali i sa sjajnim stranim etiketama. Zadnja lista je lista rezervacija koja izgleda puno, puno bolje na razini cijele sezone. Znači liste nikad bolje! (smijeh)

Želim vam savršenu sezonu, hvala i čestitke još jednom!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.