Leonardo Leuci, osnivač legendarnog Jerry Thomas Speakeasy bara, u Zagrebu predstavio vermute Del Professore

by Ribafish
0 komentar

Jerry Thomas bar je „the place“. Ulistan je u World`s 50 Best Bars, a njegov suosnivač, Leonardo Leuci je nedvojbeno najpoznatiji talijanski barmen koji stoji i iza branda vermuta Del Professore. Miva galerija vina pozvala ga je u Zagreb gdje je 17.06. održao masteclass o vermutima.

Službena objava:

Iako povijest vermuta (wermut = njem. pelin), fortificiranog vina aromatiziranog biljem, korijenjem, sjemenjem i začinima seže u pradavnu prošlost kada se koristio u medicinske svrhe, vermut se u 18.st. u Torinu počinje posluživati kao aperitiv.

Istražujući talijansku kulturu koktela te osobito pijemontsko naslijeđe, Leuci zapaža sklonost Talijana gorkom okusu: tanini iz vina, amaro, vermut – svo troje posjeduje gorčinu, pa tako u suradnji s destilerom Carlosom Quaglijom iz Antica Destilleria Quaglia nastaju vermuti Del Professore.

Na vođenoj degustaciji u bistrou Jadranka, Leuci je predstavio Vermouth Classico 2019, Vermouth Rosso 2019, Vermouth Superiore al Barolo 2013, Aperitivo n/v i Gin Monsieur n/v . Classico predstavlja old school style talijanskog vermuta 18.st., baziran je na muškatnom vinu pa nježno balansira između slatkoga i gorkoga. Torino Rosso na bazi nebbiola nosi note mentola s dodatkom gorke naranče. Superiore del Professore je limitirana edicija čiju bazu čini vrijedni barolo, a finoća mu je takova da ga je najbolje piti samostalno, dobro ohlađenog, u vinskoj čaši.

Samo ime „Del Professore“ hommage je pioniru američke barmenske scene i ikoni barmena 19.st, Jerryju Thomasu zvanom „Profesor“, po kojem je imenovan i Leucijev rimski bar. Poduzetan kakav jest (o njemu piše i renomirani Difford`s Guide), Leuci je svoj prvi posao u baru dobio sa 16 godina. Bio je to običan kvartovski bar, a craft kokteli u 90-tima nisu ni imali neko mjesto. Počinje putovati, a Kuba biva prekretnica.


Leuci tamo susreće barmene-seniore od kojih uči i razumijeva da želi kreirati koktele koji traže preciznu pripremu, pomno i pronicljivo birane sastojke, a poslužuju se u lijepim čašama. Dakle, kokteli kao ritual. Kokteli kao doživljaj. Putovanja se nižu, Leuci potom otvara u Rimu Supperclub Rome koji CondeNast proglašava najboljim barom svijeta, ali onda opet kreću putovanja, pa usavršavanje u Amsterdamu, a 2013. otvoren je u Thomas Jerry Speakeasy bar. Radno vrijeme bara je od 22 do 5 ujutro, a Leuci kaže da je magično gledati izlazak sunca uz čašu dobroga pića.

Za svaki Del Professore vermut Leuci nudi i recepte za barmene, a proizvodi branda Del Professore dostupni su u vinotekama i na webu Miva galerije vina.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.