La Dora – Absinthe u sasvim novom ruhu

by Ribafish
2 komentara

La Dora – Absinthe u sasvim novom ruhu

Hrvatska država još nije u potpunosti legalizirala kanabis, pa ćete za legalno uživanje u prirodnim, psihoaktivnim supstancama ipak morati pronaći druge kanale. Jedan od najboljih u ponudi je svakako – La Dora, novi napitak iz roda popularnog Absintha koji ekskluzivno iz Češke uvozi Artemisia Absinthium d.o.o.. Nakon kratke izobrazbe, upitali smo vlasnika Daniela Dragojevića da nam ispriča svoju priču.

La Dora Absinthe

Zbog čega je Absinthe toliko cijenjen i popularan?
Prvo bi trebalo objasniti što je konkretno Absinthe jer danas na tržištu postoji jako puno proizvoda tog naziva koji nemaju veze s navedenim. Dakle, Absinthe je eliksir, spirit – prirodno piće koje se radi od gorskog pelina od biljke Artemisia Asbinthium – Wormwood, koja sadrži psihoaktivne terpene: Thujone i Fenchone, baš kao što Cannabis sadrži THC i CBD.

Vrlo su slične strukture, ali je Artemisia Absinthium legalna od 1993. u EU, a na našim prostorima od 2008.. Kao i uvijek – kasnimo za svime. Navedene psihoaktivne komponente su ujedno i najbitniji razlog kupnje, pa kad kupujete svakojake “nazovi Absinthe”, procijenite je li deklarirana količina Thujonea napisana na etiketi, ili su vam kao u 99 % slučajeva – prodali lažni proizvod na kojem eventualno piše “contains Thujone”… Absinthe je specifično piće koje spada u jedinstven segment te je sama usporedba s ostalim proizvodima na tržištu nonsens i produkt manjka informacija.

Artemisia Absinthium Logo FINAL 2016 Right

Absinthe bez Thujonea nije Absinthe! Biljka se koristi još od doba stare egipatske civilizacije u borbi protiv parazita, a to što je psihoaktivna joj je samo beneficija. U Europi je u 18 stoljeću farmaceutska industrija radi dodatne zarade odlučila raditi prirodni ljekoviti eliksir, pa je tako nastao Absinthe koji se prodavao po Francuskoj, Švicarskoj, Češkoj, Austriji…. Proizvod se i danas prodaje po navedenim zemljama koje imaju tradiciju ispijanja takvih pića, što Hrvatska definitivno nije, ali polako postaje. Proizvod konzumiraju svi slojevi društva, ali uglavnom ljudi malo širih svjetonazora, boemi, ili kako ih ja volim zvati “moji svemirci”. Što se tiče zakona EU i RH, Absinthe mora imati minimum 55% alkohola te smije imati do 10 mg Thujonea, dok “gorka” pića (u našem slučaju Bitter) smiju imati do 35 mg Thunjonea.

Kako ste počeli uvoziti biljne eliksire iz Češke?
Za Absinthe sam prvi put saznao 1993., zaintrigirao me Absinthe kao proizvod i kao priča te sam došao do Kylea Bairnsfathera koji je u to doba postao vlasnik “likerke” Martin Sebor. Redovno sam naručivao proizvode te mi je 1995. ponudio otvaranje distribucije u Hrvatskoj. Ostali smo u kontaktu, i s vremenom postali prijatelji. Kyle je u međuvremenu počeo raditi proizvode pod svojim labelom Bairnsfather, na vlastitim recepturama, starim metodama proizvodnje te je korištenjem isključivo prirodnih komponenata (planinske izvorne vode i vlastitog uzgojenog bilja) stvorio masterpiece koji zadnjih 15 godina prodaje diljem svijeta i do dan danas nema konkurenciju.
Proizvodi su 100% prirodni, handmade, nisu komercijalni, limitirani su te se prodaju isključivo preko službenog distributera krajnjem klijentu. Posao sam pokrenuo s dva proizvoda 2010., a danas smo na šest. Mogu reći da uživam u svom poslu i da sam u ovom kaotičnom zombielandu kroz posao uspio upoznati divne ljude. Što se tiče samog tvorca Kylea, on je Amerikanac skandinavskog porijekla, koji je u Češku došao da bi jednog dana proizvodio najbolji Absinthe. O skandinavskom kodeksu te sistemu funkcioniranja i poslovanja ne moramo pričati, mogu se pohvaliti samo da danas imam jako dobrog prijatelja s kojim zadnjih pet godina radim posao u kojem uživam bez da smo ikada miješali posao i prijateljstvo, što je danas većini nepoznanica.

Tko sve danas nabavlja vaša pića?
Od prvog dana imam veleprodaju te proizvode prodajem prvenstveno privatnim klijentima i selektiranim klubovima/kafićima (s narodnjačkim klubovima i predstavnicima tog tipa nazovi glazbe ne surađujem). Imamo redovne privatne klijente iz svih slojeva društva i svih godišta diljem Hrvatske (ispod 21 – ne prodajem). Što se tiče kafića i klubova, radio sam sa svima, nažalost je ispalo u većini slučajeva da se iza najpoznatijih klubova u Hr uglavnom nalaze napuhani primitivci sa krivom percepcijom poslovanja kojima je pedantnost i poslovna komunikacija totalna nepoznanica (svaka čast iznimkama malo je takvih). Kod nas su vlasnici lokala naučeni na donacije i odgode plaćanja i kad uzmemo u obzir da se uglavnom radi o komercijalnim proizvodima koji se nalaze na svakom uglu to je sasvim normalno, ipak u mojoj situaciji taj sistem ne hoda. Od prvog dana radim filtraciju klijenata pa mogu reći da surađujem s divnim ljudima, atipičnim ugostiteljima za ovo područje, otvorenijih svjetonazora, s kojima ne moram voditi debate o osnovnim manirima u poslovanju i koji sa ponosom I entuzijazmom znaju prezentirati nase proizvode svojim klijentima.

Mogu samo reći da svoj posao radim s osmijehom na licu od Zagreba, RO&DO, Booze&Blues, zatim Fiorello Pub, Club Crkva, i Celtic Bard u Rijeci, u Kastvu Art Caffe, Žminj Caffe Bar Doma, Hvar – 3 Pršuta Wine Bar, Dubrovnik Bard Mala Buža, Pirate’s Social Club Gusar, Smart Shop Hedonist, te u Buzetu Caffe Bar Ambasada.

Kyle Absinthe 5

Što sve imate na lageru i po čemu se La Dora razlikuje od drugih?
Ponuda se zasniva prvenstveno na psihoaktivnim proizvodima iz Absinthe segmenta, no imamo još neke standardne ljekovite proizvode bez psihoaktivnih komponenti, koje ćemo uvoziti samo po posebnoj narudžbi. La Dora i Kyle Absinthe su top proizvodi, a potrebno je napomenuti da se Absinthe dijeli na Blanche (bijeli) i Verte (zeleni), no krenemo redom:
Verte: Bitter (35mg Thujone) Extra Anis Bitter La Dora Absinthe (Thujone&Fenchone)
Blanche: Kyle Absinthe, Kyle Cannabis Absinthe (novi proizvod – uskoro u ponudi)
Ostali proizvodi: Pfefferminz (Vodka od Menthe Pipperite), Horka – stomach drops –”kapi za želudac” (biljni liker rađen po dvjestogodišnjem originalnom starom receptu, s preko trideset biljaka)

Što je to u La Dori da joj tepaju “Tekuća legalna droga”?
La Dora i Kyle Absinthe sadrže Thujone i Fenchone za razliku od Bittera koji sadrži samo Thujone u maksimalnoj dozvoljenoj količini (35 mg), samim time imaju intenzivnije djelovanje te ih isključivo prodajem starim klijentima koji su već prošli Bitter priču. Recepti su tajni te nitko osim samog tvorca Kyle Bairnsfathera nema pristup proizvodnji. Riječima tvorca: “Thujone i Fenchone su terpeni iz gorskog pelina Artemisia Absinthium koji pojačavaju protok neurotransmitera u mozgu”. Na vama je da otkrijete što to znači.

Kako i gdje možemo nabaviti ovaj čisti prirodni destilat?
Proizvodi se isključivo prodaju krajnjim kupcima preko zaštićenih službenih distributera kojih je deset u svijetu. Moje poduzeće je zaduženo za Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju…. Trenutno sam u potrazi za partnerom za otvorenje distribucije u Sloveniji. Imam veleprodaju, što znači da nema plaćanja u kešu, nego isključivo preko računa. Proizvod je dostupan svima osim narodnjačkih klubova i kafića. Sa svakim novim kupcem imam kratak uvodni razgovor. Kad klijent kupi neki od proizvoda, kod preuzimanja boce ima mogućnost probati ostale proizvode i proći edukacije pripreme. Nemam klasičan dućan, nego sve radim od kuće gdje je ujedno i službeno skladište poduzeća. Kao što sam rekao – stvarno uživam u svom poslu.

Zašto piti La Doru, a ne druge špirite?
La Dora ima dokazano pozitivno djelovanje na tijelo i još ljepše djelovanje na um, i svi nazovi Psychonauti i Boemi koji traže nešto drugačije, nešto što otvara svjetonazore i širi horizonte percepcije, nešto što je psihoaktivno a istovremeno 100% prirodno i LEGALNO – nikako je ne mogu zaobići. S takvima imam divnu suradnju od prvog dana, što bi se reklo – funkcioniramo na istoj frekvenciji. I takve upravo tražim I nalazim od prvog dana. Telefon u ruke, na raspolaganju sam svaki dan od 09-22. I kao što nam piše na proizvodima: CREATE YOUR OWN REALITY
Sve detaljnije informacije o proizvodima možete pročitati na službenoj stranici i facebook profilu firme Arthemisia Absinthium.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Karlo 18 studenoga, 2016 - 09:09

Ćao Ribafish, gdje se mogu pojest dobri janjeci fileki. Pratio sam emisiju, ali sam zaboravio. A moram odvest oca koji je veliki ljubitelj iskljucivo janjecih

Odgovori
Ribafish 18 studenoga, 2016 - 12:08

Na žalost, nigdje… U Blatu su me razočarali, drugdje ih nigdje nema stalno

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.