Kosovo vs Mekdonalds

by Ribafish
27 komentara

Dok iščekujem da Bobika pošalje grupne slike pobjede iz Orahovice s gostovanja Čačinaca te pripadajućih im Alkosa, lagano upadam u dedlajn i depru kaj je vani tak šljiva.

A pred tri godine u ovo doba sam se pentro po Egiptu…

Vid me, isti Laro Kroft.

Image Hosted by ImageShack.us
By ribafish

Tamo sam uz predivne krajolike i hramove doživio i nevjerojatno drukčiju kuhinju (batak od goluba je najbolji, a i on je ko cica one kaj vodi Exspluziv – taj Ivanišević fakat ne zna birat) na koju se nikako nisam pelcao.

Pa sam u Kairu zbriso u Mekdonalds.

I nakrko se ko kralj onih bijednih, gejšino-stopalo-s-paltfusom mizernih mini hamburgerčića bez okusa boje i mirisa i onda tri dana kakao crno i tvrdo.

Što je svejedno bilo bolje od onog začina (mislim da se zove Khamun) kojeg Egiptosi posipaju po svemu, od riže do šnenokli, pa je osjećaj ko da ženu ljubiš u usta nakon što si joj oblizo parfem s vrata…

—————————————————————————

U rujnu 1989. Godine krenuo sam kao i hrpa svježe ošišanih i od oproštaljki mamurnih srednjoškolaca na dug put ka jugu Srbije.

Na pola puta čekali su me frendovi s mora Gile i Goran i odveli u beogradski Mekdonalds, što sam ja dočekao s istim žarom i divljenjem kao kad sam 1983. bio odveden prvi put preko granice, a mama mi u Trstu kupila limenku Fante.

Koju sam pio tri dana i još godinama koristio kao posudu za olovke.

Kako je i tamo to bilo friško, gužva je bila neopisiva.

Mislim da je Gile rekao – «vidi bre, Gazimestan», ja sam izbjegavajući laktove i masu izlazio van, zaključio da ima više plastike nego mesa, bio općenito razočaran te pitao Gileta da što mu je to Gazimestan.

Šest mjeseci kasnije, vjerojatno na današnji dan ili bar blizu, moja je kasarna pod uzbunom odmarširala do granice Kosova i Albanije (Vakula je u drugom kamionu bio veza, ja dizo i ukopavo topove veličine mamutove punice, sunce mu sretno…), pritom prošla preko dotičnog Gazimestana.

I kroz ružni sam zimski dan držeći ručno zastavicu na vrhu kamiona na -10 gledao sav jad i bijedu prirodnog siromaštva te tadašnje pokrajine, a od nedavno i države, svu međusobnu mržnju lokalnog stanovništva, bosonogu prljavu dječurliju i napaćene djedove s dijelovima kućanstva koje su u bescjenje prodavali izlažući ga na prljavim plahtama pred vlastitim kućama.

Srbi iz jedinice (baterije) su mi pričali kako sve Šiptare treba pobit ili bacit nazad u Albaniju jer je Kosovo uvijek bilo Srpsko, Šiptari mi se povjeravali da će Kosovo kad-tad biti samostalno i da im Srbi rade odvratne stvari dugi niz godina…

Ja sam bio mali debeli razmaženi purgerčić-pankerčić i nisam imao blage veze o čemu oni pričaju.

I htio doma gledat tekme i čitat krimiće i stripove.

—————————————————————————-

Bio sam nekih petnaestak dana na planini iznad Uroševca, držo neku polustražu s puškom bez metaka po noći na -20.

Ukralo mi prvi dan pastu za zube.

Drugi dan četkicu.

Kupanja nije bilo 18 dana.

Htio sam mami, mame mi.

Bio sam u totalnom bedu, dvadesetak kila lakši od zadnje poštene klope – onog Meka u Begešu.

————————————————————————-

Kako to i obično biva, pamtim dvije anegdote iz tog tako dugog razdoblja.

Onu s masturbiranjem na požarstvu, kad sam dežurao vani u voznom parku među kamionima, pa iz očaja što nije prošlo ni pola vremena, a ja se smrzo ko zeko, išao bacit očajnički drk.

Pa taman pred kraj (jedva ga našo kroz trosloj bokserica od doma, dugih SMB gaća i nedjeljnog izdanja Borbe – sjajan izolator) neko naišo, a ja hop na drugu stranu i pljuc na gumu od FAP-a.

To bilo u 1 ujutro, ja došo na smjenu u 6, a tamo na gumi – siga!!!

———————————————–

Druga anegdota i nije anegdota nego više scena iz Tarantina.

Sjedim ko Mirko u žičanoj graničnoj ogradi visokoj tri-četiri metra.

Žica sa sjevera i juga.

Snijeg pola metra, četiri i pol ujutro i opet minus dvadesetak.

Testisi pod pazuhom, vadim bajunet, sklapam bajunet i brojim sekunde do povratka u iskopanu rupu u zemlji i pokrivenu šatorskim krilom u kojoj se već gužvaju šestorica tipova a ima mjesta za četiri.

Čujem škripanje snijega, podignem pogled, a tamo sitni tip grubih crta lica u nekakvom ovčjem kožuhu i polovicom janjeta na glavi.

Userem se ko kolibri i pokušavam dić bajunet al nemrem od straha.

Frajer stane na metar od mene i pogleda me u oči.

Zastane kao dijete koje se pokušava sjetiti recitacije i kaže: «Srbin, je*em ti majku!»

Ja se, zmoto, uštipnem bajunetom i izbezumljen kažem. «A!?»

Tip ponovi, ogledavajući se lijevo i desno: «Srbin, je*em ti majku!»

Gledam ga i ne vjerujem, srce pucketa ko kokice…

«Ali, ali, pa ja nisam Srbin, ja sam Hrvat!»

Ritmom pokvarene ploče, zaključujete da od tipa koji ne zna ni srpski ni hrvatski osim tih pet nabiflanih riječi – dobivam sljedeći odgovor: «Srbin, je*em ti majku!»

Spuštam svoju jadnu Papovku zahrđale cijevi, čistim snijeg sa šljema, dižem se s kamena i da ću mu na engleskom objasnit kako je moja jedina majka jedna divna osoba i da se možemo nas dva pomlatit al da prestane srat i da je više ne spominje, kad me čovjek pogleda, oči mu narastu ko mjesec, zaurla i počne trčat paralelno uz žicu.

Ne kontajuć što ga na meni osim podočnjaka i zadaha može prepast, gledam u čuđenju i nevjerici za njim, a onda mi na metar od nosa projuri – vuk.

Vjerojatno gladan.

Definitivno gladan.

I tako gledam uživo scenu iz “Nu zajec, pagadi” i sjednem nazad na kamen ni ne sluteć da zarađujem pritom svoj prvi hemeroid.

Da sam Dilan, bio bi bi i usnu zasviro da mi se par dana prije od hladnoće nije sljepila za istu …

————————————————————————————

Jučer Srbi u prosvjedima da ima da im se vrati Kosovo – razbili beogradski Mekdonalds…

Kao da se naljutiš na Meksikance pa razbiješ kineski restoran…

Neko je mudro napisao da ga je strah od sukoba, nemirenja, osveta, buktinja, svega…

Neko je još mudrije napisao da je svaka samostalnost krvavo plaćena i da je najbitnije da se oprosti onima koji su ti nanosili zločine i počne prijateljska politika.

Nije li to uvijek tako kad imaš prevelike apetite?

I želiš osvojiti Karlobag da bi mogao u njemu ljetovati…

Kosovarima želim da žive u sreći, bogatstvu i blagostanju, fer i pošteno tretiraju manjine (jer su i oni do jučer bili manjina), da ih ne raseljavaju i da što prije nađu naftu jer bu im tako najlakše da se izvuku.

—————————————————————————————-

A uskoro slijedi i reklama za moju prvu krnju knjigu!!!

Image Hosted by ImageShack.us
By ribafish

http://www.planetopija.hr/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

27 komentara

Zavijer 19 veljače, 2008 - 13:36

Jebate jel ga sustigo vuk?
Možda da nije bio obučen u janje…

Odgovori
pokojni_toza 19 veljače, 2008 - 13:59

Auf, dobra ova sa vukom! A ko mu kriv kad hoda okolo sa janjetom i je*e mater svima!! :)) Da se samo sjetio kad je vidijo vuka bacit drkicu, samo nanišani , opali, ovo se smrzne za sekundu i utamani vuka!! Valjda si sad skužio zašto vam nisu davali metke!! :))
uzdravlje

Odgovori
DarkMan 19 veljače, 2008 - 14:03

na slici se čini kao da si na vrhu vrhova svijeta našeg…..neki plaču što se ukinio obvezni vojni rok…nažalost neće više ni biti takvih uspomena sa vukovima i inim životinjama

Odgovori
nažigač 19 veljače, 2008 - 14:41

“Od Vardara pa do Triglava,
nema nam do JNA drkanja…” :)))

Odgovori
orka 19 veljače, 2008 - 14:58

hahahhaa, dobro da te nije dograbio taj vuk, a zamisli da je vuk dosao umjesto tog lika i gledo te u OCI!! …. 😀 a ovih golubova imas na trgu kolko oces!!

Odgovori
Pero Panonski 19 veljače, 2008 - 15:10

1) Cestitam na djelu. 2) Kada manjina postaje vecina, redovito biva osvetoljubljiva do daske. Jos kada je zemlja muslimanska ….

Odgovori
makka 19 veljače, 2008 - 15:46

test. proba. 1. 2. test. proba. Samo da vidim jel mi radi elktrična pošta pa da se i ja javim iz dobro nam poznatih Čačinaca.

Odgovori
porta 19 veljače, 2008 - 15:52

e to je bila vojska , jebem joj mater!
vidiš nisam znao da si bio artiljerac, ma mi artiljerci smo zakon , to se odmah vidi ko muške gače nosi, a ne ovi danas pederčiči : nema mamice da ih po guzi gladi, e da ih porta malo uzme …..
jedino kad se sjetim straže, auuu koliko sati po kazni, a i peglo plahte, radio i živio na farmi svinja 4. mjeseca i naravno ostao bez čina.
nego sve se ponadao da če šampinjoni djelit kruh i pivo povodom neovisnosti, kad kurac samo kruhek a pivo ništa! ovaj moj ni kruhek a ja naivno izašo do parka misleč pa past če koja dvoguza, ma ništa!
kao što pjesnik reče: umjesto velikog i opasnog kurca, imam dušu napačenog crnca! živijoooo!!!! ( mislim da je goribor)

Odgovori
Vinko 19 veljače, 2008 - 15:53

Znam ovu drugu anegdotu! Samo mi nisi rekao da je to bio pocetak tvoje dugogodisnje ljubavi sa hemeroidima. Jbg.

Nego, znas di je Skenderbegov spomenik u Skopju, right? Ono, gdje sam rekao onoj djeci ‘daj mi BRE taj aparat’ 🙂 E, u nedjelju se okupilo vishe desetina tisuca albanaca i to se pucalo iz svega i svachega. Jebesh ga, slavi se. I u datom trenutku ja stojim i razgovaram sa jednim policajcem negdje kod Play-a. I odjednom TATATATATATATA! Svih trideset komada. Ja kazhem ‘mashala! krenula im ova proslava, pocheli kalashi da rade’. A policajac mrtav ladan: ‘pa mozhda ima dozvolu za oruzje’.

Odgovori
makka 19 veljače, 2008 - 15:57

Fala Bogu, radi ko blesavo. I ja sam bio u JNA i to u Trebinju. Tamo sam bio Strelac (11101). Oni tamo pojma nisu imali. Mom su bratu rekli da je isto strelac a čovjek rođen u veljači i ortodoksni je vodenjak. Pozdrav Ribi i pozivam te na vrhunsko ispijanje piva “Kod Bjesne Noge”. To je rezidencijalni lokal na zapadnom ulazu u Čačince a koji je ime dobio po ilegalno useljenoj rumunjki i stvarno je izgledala kao bjesna noga.

Odgovori
smartblond007 19 veljače, 2008 - 16:12

Ccccc… kriv ti je kamen umjesto alkohola… i ostale loše hrane…

Odgovori
Nemetz 19 veljače, 2008 - 17:16

Čekaj, jer ovog manijaka s janjetom ulovio vuk ili…?

Odgovori
Ribafish 19 veljače, 2008 - 17:26

ma tip je zbrisal u šumu a vule za njim… veze nemam kak je zavrsilo…

Odgovori
Nemetz 19 veljače, 2008 - 17:50

Trebao je zbacit krvavo janje s glave, moron. To je poziv na masakr 😉

Odgovori
Nemetz 19 veljače, 2008 - 20:54

Provala dana na temu zbivanja na Kosovu:
Nakon što su srpski prosvjednici zapalili, minirali i sravnili administrativni prijelaz na sjeveru Kosova, te zapalili desetak autiju međunarodne policije, prestavnici Srba su pozvali KFOR da ih “zaštiti od prištinskih vlasti i očuva MIR na Kosovu i Metohiji”
😀

Odgovori
Rudi 19 veljače, 2008 - 21:08

joj,pa mekdonald je simbol sad-a koji su glavni zagovaratelji neovisnosti kosova…kopčaš?

Odgovori
organizam 19 veljače, 2008 - 21:35

Nije li to uvijek tako kad imaš prevelike apetite?
I želiš osvojiti Karlobag da bi mogao u njemu ljetovati…

Jbg, pola Begesa imalo vikendice u celom Dubrovniku. Pa im se digo na Karlobag. Teli pogace preko leba.

Odgovori
rudarka 19 veljače, 2008 - 22:01

o da – olovke u limenkama fante, cole i sprite-a dugo su godina krasile moj srednješkolski stol… a ja sam kao majka uvređena što je ukinut vojni rok – sad će mi sin ostati u uvjerenju da se zahodi, prozori i pod uopće ne peru, već su sami od sebe čisti blistavi… a da je moja kuhinja bljak..

Odgovori
Kupus flekice i vratina 19 veljače, 2008 - 23:42

Ne volim kratke postove jer ih onda pročitam cijele, ali volim slastičarne, u njima ne pojedem sve što ima i nitko se ne buni. Pozdrav i čestitke mom Slatkom kod kojega sam cijelo djetinjstvo mlatio kremšnite, baklave, šlag i limunadu, a ponekad i Cocktu.

Odgovori
pokojni_toza 19 veljače, 2008 - 23:49

Sad me podsjeti jedne scene, negdje 89. gledam ja sa starcima gnjavnik, i taman se birao tadašnji predsjednik predsjedništva (mislim da se tak zvalo), i TV ekipa zaustavlja tipa u Prištini i pita ga kog bi on za predsjednika. A ovaj drekne na njih; “Šta će mi precjednik? Ja hoću republjik!” Šta jes jes, uporni su! :))

Odgovori
smartblond007 20 veljače, 2008 - 08:54

Što se Ivaniševića tiče: ne vole svi muški ogromne sise…
A i mogao bi jedan post napisati o Ivaniševiću i muškoj pameti… 😉

Odgovori
Podravec 21 veljače, 2008 - 15:21

Kako tvoje knjige? Koliko sam mogao procitati u pitanju je vise autora (valjda si ti jedan od njih) a autor je Diana Pečkaj Vuković.

Mozda neka pogreska u izricaju?

Odgovori
Podravec 21 veljače, 2008 - 15:22

S obzirom da ne mogu prepraviti komentar mislio sam na urednicu, a sadrzajno vise autora.

Odgovori
Ribafish 21 veljače, 2008 - 15:57

ona nas je skupila, a mi napisali. cekam promociju za dan zena!

Odgovori
Podravec 22 veljače, 2008 - 07:17

ajd neka je uspjesna promocija, btw odlicna izdavacka kuca

Odgovori
MARIJANA32 7 svibnja, 2010 - 07:57

ovo je supp

Odgovori
URL 9 prosinca, 2011 - 05:19

I genuinely like your writing style, very good information , thankyou for putting up : D. 141353

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.