Ivan Sokač: Dobri vitez iz Manche u Strmcu stubičkom

U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu u ponedjeljak nam se ponovno predstavio vinar iz Hrvatskog zagorja, točnije iz Stubičkih toplica, i još točnije iz Strmeca stubičkog

by Ribafish
0 komentar

Ivan Sokač je zanimljiva osoba. U njegovoj porodici su kroz četiri generacije uzgajali vinovu lozu i radili vino za “po doma”. Početkom drugog desetljeća u ovom mileniju odlučio je da uz, svoj dobro uhodani posao elektroničara, krene u profesionalne vinske vode. Njegova tvrtka Ekektron se bavi proizvodnjom elektroničke opreme. Proizvode opremu za mjerenje i regulaciju temperature, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina. Triger kako sam kaže bio je tržišne prirode. To su godine visoke recesije i tražio je još nešto što bi mu bilo i zadovoljstvo i zarada naposljetku. Bilo je to vinogradarstvo i vinarstvo.

Krenuo je sustavno saditi najprije bijele sorte na poziciji Rebar (graševina, sauvignon, traminac, rajnski rizling, muškat žuti) da bi os 2018. asortiman upotpunio s frankovkom, cabernet sauvignonom 2019. i merlotom 2020. Njegova vina su već sredinom 2020 dobila atribuciju vrhunska (rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti i traminac!), a za vinara koji se počeo pojavljivati u javnosti i na tržištu početkom dvadesetih to je bio veliki uspjeh.


Kako su to prepoznali u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo tako su njegova vina procjenjivali i odlikovali s nizom zlatnih medalja u Kutjevu i Sv. Ivanu Zelini, na GAST-u u Splitu 2018. kada je na Dioniziju bio šampion s rajnskim rizlingom iz 2016.godine. Bilo je uspjeha i u Sloveniji (ugledna manifestacija u Gornjoj Radgoni 2019.) dvije zlatne medalje za muškat žuti i sauvignon iz 2018. i cijeli niz priznanja na najjačoj lokalnoj vinskoj smotri u Bedekovčini.

Sokač dobiva grožđe s oko 8000 trsova na tri lokacije od kojih je najveća Rebar gdje se nalazi i podrum te klet u koju s terasom za lijepa vremena može biti ugošćeno preko trideset ljudi, zatim Krč i Potkrč. U dobrim godinama to znači berbe za napuniti oko 20000 butelja, ali nažalost u posljednjem desetljeću mraz je nekoliko puta odnio veliki dio uroda.


Tijekom predstavljanja osam vina, više je ljudi (D. Zdjelarević. Ž. Suhadolnik, T. Radić, I. Kozarčanin) istaknulo preciznost, jasnoću, pedantnost u rađenju vina. Posebno su istaknute vrijednosti mladih sauvignona i muškata žutog, rajnskog rizlinga iz 2015. godine i frankovke iz 2020 koja je još na odležavanju. Sokač je vinar vrijedan pažnje, ali kako mi je rekao u našemu razgovoru odnos naših ugostitelja i hotelijera nije dobar. Tu bi se, na tim relacijama vinar – ugostitelj moglo puno više napraviti. I mi novinari aktualizirajući tu temu mogli bi pomoći plasmanu domaćih vina. Sokačeva vina su cjenovno uistinu konkurentna od 40 do 50 kuna s PDV-om a ipak teško pronalaze put do finalnog kupca. Na tom području plasmana vina na domaćem tržištu bi trebali više raditi svi koji su u to uključeni.

Spomenut ću opširnije samo nekoliko predstavljenih vina. Muškat žuti iz 2021. 11.5% alkohola kaže vinar rađen je klasičnom metodom fermentacije s kontroliranom temperaturom. Fermentacija je zaustavljena ranije da ostanu jaki muškatni mirisi. Ostalo je 18 grama neprovrela šećera koji se ne osjeti i dobro figurira kao poluslatko vino. Jakopoviću se ovdje otvorio i miris jorgovana a ističe da ti šećeri i količina ekstrakta čine lijepo, jako tijelo vina. Andrić – aromatski potencijal nije agresivan, lijepe cvjetne komponente, a šećer ne smeta čini se da ga je manje.


O trećem vinu po redu predstavljanja sauvignonu 2021. vinar kaže da je na dobroj poziciji u Krču, bere ga ranije. Pravi je odraz ovog zagorskog terroira na glinenom tlu s mješavinom kremena. Fermentacija je rađena na nižim temperaturama od 12 do 14 stupnjeva. Konstatirano je da je u ovakvoj stilskoj izvedbi vino spremno za tržište. Ostatak šećera je između 6 i 7 grama. Vino ima potencijal za odležavanje u bariku. Ovdje je stilistika vrlo precizna, jasna kao u gotovo svim Sokačevim vinima. Odličan balans šećera i kiselina. A ponovno glas iz publike konstatira: “Sva tri prva vina -rajnski rizling, graševina i sauvignon su u primarnom mirisu podjednaka. Sve je čisto, bistro i jasno”. Neki su konstatirali da još nisu probali stilski tako dobar sauvignon u Hrvatskoj. Potencijal za prodaju sada i razvoj u bačvici idućim godinama.

Frankovka iz 2020. 13% alkohola je mnoge potaknula na analizu a većina je bila jako zadovoljna okusom i mirisom koji je nastajao kroz dvije godine u rostfraju a sada ide na oko 6 mjeseci u korišteni barik iz Mađarske. Sokač: “Frankovka je brana kada je imala 92 eksla. Rađena je hladna maceracija,bez fermentiranja, zbog boje zatim kvasci i sedam dana na masulju. Malolaktika odrađena, nije bilo zelene berbe a prinos po trsu je bio oko 1.5 kg.” Ovo vino je i već sada dobro a pravilna upotreba drva ga može napraviti još boljim.

Cuvée crni rađen je od tri sorte. Najviše zweigelta, potom frankovka i cabernet sauvignon. Jakopović: “Precizni voćni mirisi, bez herbalnosti i začina. Tanini zreli, lagana doza gorčine, fantastična sljedivost i odličan balans mirisa i okusa”. Ovo vino nema puno prostora za napredak ali neće ni tako skoro padati.

Dosta se govorilo o cijenama butelja koje su podjednake a neka vina zaslužuju 30 pa i 40% višu cijenu od sadašnje. Posjećenost promocije je bila najviša do sada a opći zaključak je da mala butik vinarija Sokač mora tražiti svoje mjesto pod tržišnim nebom ali i da bi oni koji kupuju , distribuiraju i redistribuiraju mogli pažljivije gledati hrvatsku vinsku scenu. Davor Novak je pokušao ukazati vinaru put govoreći o strateškom menadžmentu u koji spadaju i vizija i misija-treba se znati pozicionirati. Vinar odgovara da još ne zna u ovome trenutku kako će dalje. Vinom se ozbiljno bavim zadnjih deset i nešto godina. Sve sam napravio bez poticaja. Ulaganja su velika strojevi, podrum a vrlo skoro i proširenje za prijem gostiju…

Uvjeren sam da će Ivan Sokač pronaći svoje mjesto u hrvatskom vinarstvu jer radi poštena i dobra vina. A dobro se dobrim vraća vjerovali ili ne.

Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.