Ivan Enjingi gostovao u Vinskom Klubu!

Vinski klub u Strojarskoj ulici svakoga tjedna nudi sjajna druženja s vinarima, a ovoga petka u goste je došao i jedan od najvećih!

by Ribafish
0 komentar

Prekrasna večer u krcatom Vinskom klubu i obnovljena ljubav prema bijelom Venju 2006. Veličanstveno vino!

Službena objava:
Velika je privilegija kad vam najveći hrvatski vinar dođe u goste i predstavi 12 najboljih vina po svom odabiru, a još kada si svjestan da nekih odavno nema na tržištu i da su izvađena iz arhive, dok neka još nisu ni ugledala svijetlo dana i nikada ih još nitko nije kušao onda je to posebna čast ali i izraz poštovanja prema Vinskom Klubu i ljudima koji ga vode. Pristup vinu, ali i životu velikog vinara oduševio je sve u do posljednjeg mjesta ispunjenom Vinskom Klubu.


Spektakularno kušanje krenulo je mladom graševinom iz 2020. vjerojatno najmlađim vinom koje je Ivan Enjingi ikad pustio na tržište, ali potpuno zrelom i spremnom uz potencijal odležavanja najmanje 15 godina. Bilo je to i jedino vino redovne berbe dok su sva ostala bila kasna ili izborna berba.

Nakon toga kušali smo sjajnu graševinu, prepunu slasti iz 2015., a potom sivi pinot 2017. koji je pokazao snagu i moć.
Zatim je na red došao sauvignon iz 2013. koji prkosi svim očekivanjima, ali i stereotipima koji prate ovu sortu, izraženog, ali slojevitog zrelog mirisa, ekstraktno, duboko i moćno, plijenilo je pažnju svih prisutnih.

Rajnski rizling 2012. jedno je od Enjingijevih “senatorskih” klasika i spada u najbolja vina od ove sorte uopće.
Senzacionalno bijelo Venje iz 2010. još uvijek raste i na svakom kušanju je sve dublje i ekspresivnije, a traminac iz 2009. kao i bijelo Venje 2006. spadaju u ona bezvremenska, velika vina koja smatramo lektirom hrvatskog vinarstva.
Nakon kratke pauze nastavili smo s crnim vinima, crni pinot 2009. je potpuno drugačije “nasađen” i izvan je svih mainstream očekivanja, dok je Zweigelt 2018. izmamio uzdahe svih prisutnih nevjerojatnom ekspresijom sorte, karakterom i zrelošću.


Crno Venje iz 2007. svakako spada u hrvatske klasike, u tu spektakularnu kupažu utkano je pet crnih sorata koje su iznijele jako kompleksno i slojevito vino kroz koje je Ivan Enjingi izrazio svoju osobnost i pokazao ono što rijetki razumiju, bit vina.

I na kraju ogromna čast, baš u Vinskom Klubu pred premijeru je doživio crni pinot iz 2000. kojeg još nitko nije imao prilike kušati. Kao kod svih velikih crnih vina nakon 20-tak godina trebalo mu je malo da prodiše ali ubrzo je počeo osvajati u baš svakom detalju. Dugo smo ga “secirali” i složno zaključili da se radi o remek djelu hrvatskog vinarstva ali i puno šire.
Vizija, energija i neupitno znanje Ivana Enjingija vidljiva je i osjeća se u svakom gutljaju njegovih nezaboravnih vina.
Nevjerojatna noć za pamćenje!

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.