Iločki podrumi predstavili vinske zvijezde berbe 2020

by Ribafish
0 komentar

Biti u Iloku, a ne zaviriti u Iločke podrume jednako je kao i otići u Pariz a ne vidjeti Eiffelov toranj!

 

Službena objava:
Posebno je zanimljivo na početku jeseni kad je sve u znaku vina – berbe grožđa, ali i kušanje onoga što su proizvele vrijedne ruke vinara i enologa. A to je pokazala Vesna Štajner, voditeljica turizma Iločkih podruma kroz jedinstvenu i pomalo ekskluzivnu vinsku avanturu predstavljajući tri zvijezde, tri vrhunska bijela vina iz berbe 2020.godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinogradarska godina 2020.može se opisati kao jedna od ljepših i manje zahtjevnijih proizvodnih godina s upola manje oborina u vegetacijskom ciklusu od 2019.godine (Vukovo 170 litara, Principovac 190 litara po kvadratnom metru, mjereno od početka mjeseca travnja do prve dekade mjeseca kolovoza). Takve vremenske prilike prate i razdoblje dozrijevanja grožđa pa grožđe dočekuje berbu zdravo i odlične kvalitete.

Graševina 2020 nastala u Iločkim podrumima suho je bijelo vino, žute boje sa zelenkastim notama. U aromatskom profilu dominiraju voćni mirisi – miris zrelog voća, u okusu harmonično, kremozno i lijepe ugodne svježine. Savršeno vino za svečane prilike uz vrhunska  iblja jela i jela od bijelog mesa. Ovo vino je najbolje poslužiti rashlađeno na temperaturi od 10-12 stupnjeva Celzijusa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chardonnay 2020
Na Principovcu, na nadmorskoj visini od 190 do 200 m, reljef je takav da su svi trsovi grožđa podjednako osunčani, a položaj omogućuje povoljno zračno strujanje sa Dunava. Priroda se pobrinula za idealne uvjete, a vrijedne ruke Srijemaca s trsova su pobrali najbolje grozdove grožđa kako bi nastao Chardonnay 2020. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim tonovima, mirisom bogat s naglašenim notama zrelog voća i orašastih plodova. Okus vina je izrazito pun, kremozan bogat ali ugodno i svjež. Chardonnay se izvrsno slaže s paletom odabranih predjela, juha i glavnih jela od bijelog mesa plemenite ribe, te s finim sirevima i desertima, servira se rashlađen na temperaturi od 10-12º.

Traminac 2020
Zvijezda Iločkih podruma svakako je sorta traminac čija je sadnja bila 1988/89 godine. Razmak sadnje loze je bio 2 x 1 m (5000 trsova/ha) a vinogradi se protežu na platou. Smjer sadnje je sjever-jug što u kombinaciji s tlom daje plod odlične kvalitete.

Traminac je zlatno žute boje, intenzivno razvijenog sortnog mirisa, s cvjetnim notama gdje dominira miris ruža. U okusu je puno, harmonično i meko s dugim slatkastim okusom. Traminac se poslužuje uz jela od bijelog mesa, posebno uz deserte. Temperatura serviranja je 10-12 ºC.

foto: Nikola Zoko 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.