Hvarska Luviji vina po prvi put predstavljena u Zagrebu!

Prekrasna hvarska priča konačno je prerasla granice otoka i krenula u bijeli svijet!

by Ribafish
0 komentar

Kada smo pred tri godine plivajući došli do Hvara, dočekala nas je konoba u kući usred grada s nasmijanom ekipom, lepršavom atmosferom i fantastičnom svježom ribom. Vlasnik, Roko, ljudina težačkih ruku i sjajnog smisla za humor, natočio nam je svoje vino, a ja sam oduševljen pitao – odakle je to?

Roko se nasmijao, primio za rame i rekao “Ako se malo nagneš vidit ćeš mi vinograd!”. Večera je prošla izvrsno, najtoplije preporučujem da je i samo posjetite kad zatopli, a priča o sjajnim vinima sada ima i nastavak. Naime, blago s otoka Roko i supruga mu Đurđa donijeli su predstaviti u Zagreb, točnije u Trilogiju Fino i Vino na Kaptolu, gdje smo se izljubili i prepustili uživanju u autentičnom hvarskom izričaju. Iskreno sjajna vina, jednostavna, baš kao da ste sjeli u vremeplov i vratili u neke sedamdesete. Probajte, osjetite Mediteran i kad tad upoznajte ove prekrasne ljude i sve što stvaraju svojim rukama.

Hvala Marija na pozivu, prenosim službenu objavu.

Hvarska vinarija Luviji predstavila se prvi put zagrebačkoj publici na „Vinskoj srijedi s vinarom“, u restoranu „Trilogija Fino & vino“. Posebna, samozatajna, autentična, vinarija Luviji hvarske obitelji Bracanović svoja vina većinom prodaje na otoku, pa su ih vinoljupci mogli samo ondje i kupiti. Od sada će se neka vina moći kušati u restoranu „Trilogija Fino & vino“.

Tradicija vinogradarstva i vinarstva u obitelji Bracanović traje generacijama, od djeda Roka, preko oca Vjekoslava, njegove supruge Ette, do Roka, koji danas proizvodi vina! Vinogradi se nalaze na unutrašnjoj strani otoka, na terasastim položajima od Hvara prema Milni, tzv. „hvarske njive“, a vinarija i kušaonica nalaze se na samome ulazu u grad Hvar. Vina Luviji prate izvorna dalmatinska jela u istoimenoj obiteljskoj konobi „Luviji Rooftop“, koja postoji od 1996.godine. Luviji je stari obiteljski nadimak nastao od talijanskog Luigi (Vjeko), pa se po njemu nazvao obrt, vinarija i konoba. Vinariju vodi bračni par Roko i Đurđa Bracanović: Roko smišlja i proizvodi vina, a supruga Đurđa se bavi prodajom i marketingom.

Bracanovići proizvode dva bijela vina, vrhunski Pošip, i cuvée Luviji (kvalitetno vino od maraštine, tribjana, zlatarice i kurtelaške). Crno vino „Pakleno“ nekada je dolazilo iz vinograda na Paklenim otocima, radilo se od sorti cabernet sauvignon i merlot, a danas se pod etiketom Pakleno – nalazi plavac mali, iz hvarskih polja.

Na degustaciji su kušana mlada vina i nove berbe na tržištu.

Luviji 2021 – mlad i veseo, pitak; voćno i neopterećujuće vino

Pošip Luviji 2021 – Roko ga radi kombinacijom grožđa iz starog (oko 40 god.) i novog vinograda (5 god), njihovim spojem dobio je vino fantastičnih aroma, egzotičnih mirisa banane, manga, marelice, dobre trajnosti, zavodljivog tijela. Opojno vino!

Rosé Luviji 2021 – radi se od plavca malog, mirisno, voćno (jagode, maline)

Pakleno vino Luviji 2019 – plavac mali, odležava samo u inoxu, maceracija traje 6-8 dana. Plavac mali sa specifičnom trpkošću i drskošću mladoga vina, koje je još stisnuto, ali izražajno, autentično!

Pakleno vino Luviji barrique 2017 – plavac mali odležan u drvenim bačvicama, istinski kompleksno vino, voćnih mirisa na šljivu i višnju, tercijarnih nota čokolade … plavac kakav treba biti, plavac kakav suštinski doista jest!

Prošek Luviji 2016 – proizveden je od više sorti: maraštine, trbljana, kurtelaške, smederevke i malo zlatarice. Roko ga radi „u dva puta“; prvo dodaje jednu količinu iz berbe mlađih loza, a onda drugu količinu, iz berbe starih loza. Prošek odležava na starom talogu, u bačvi staroj preko sto godina. Vino je kompleksno, slasno više nego slatko, s ugodnom kiselinom, paše uz desert od smokava, badema, datulja … ili uz orahnjaču, rožatu, čokoladu od smokava, rogača, badema… Sva vina praćena su ukusnim jelima kuhinje Trilogije fino&vino, a za desert su Bracanovići donijeli hvarske kekse – paprenjake i cvite, ušećerene bademe i suhe smokve! Na stolovima su mirisali hvarski limuni i – doživljaj Mediterana je bio tu!

Na 3. Jelsa Summer Wine Tastingu u kolovozu 2021 (slijepom kušanju projekta Vinskih zvijezda i udruge Hvar Otok vina), Pošip Luviji 2020. je bio jedan od boljih u kategoriji bijelih vina otoka. Na jesenskoj zagrebačkoj prezentaciji (slijepom kušanju) „Najboje od Hvara“ isti je pošip dobio najviše glasova publike, a na radionici Prošek vs Prosecco (6.10.2021.), briljirao je prošek Luviji!

Nedavno je u Splitu održana B2B prezentacija hvarskih vina i tu je mladi pošip 2021. osvojio publiku! Dopustite da osvoji i vas i spojite ga s bakalarom na Badnju večer! Sigurni smo da će vas kombinacija oduševiti!

Info: luviji.winery@gmail.com
Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.