Gurmansko putovanje kroz stoljetne recepture dalmatinske kuhinje Kaštil Slanice u srcu kanjona Cetine

Okusi mora, stine i Cetine sljubljeni s ručno izrađenim kruhom pečenim ispod peke, gastronomski su dragulj Kaštil Slanice. Ovaj 25-godišnji obiteljski restoran podignut na zidinama srednjovjekovnog trgovišta solju uz smaragdno zeleno okruženje Cetine, njeguje drevne lokalne recepture kuhinja Dalmacije i Dalmatinske zagore.

by Ribafish
0 komentar

Svoju obljetnicu okrunili su rebrendingom koji intrigantno portretira novi jelovnik “Okusi mora, stine i Cetine” – tako da je svaka gastronomska cjelina predočena posebnom pričom. Rebrending potpisuje višestruko nagrađivani Design Bureau Izvorka Jurić, a on na rafinirani način povezuje ugostiteljsku ponudu Kaštil Slanice, njezino prirodno okruženje, povijest lokaliteta i obiteljsku tradiciju u cjeloviti doživljaj.

Kaštil Slanica posvećena je lokalnim namirnicama i autohtonim sortama, objedinjenim stoljetnim obiteljskim recepturama omiškog kraja te selekcijom vrhunskih dalmatinskih vina.

Novi jelovnik ispričan novim vizualnim identitetom – “Okusi mora, stine i Cetine”

“Specijaliteti zbog kojih je Kaštil Slanica kao rijetki dragulj usmenom predajom poznata od Zadra do Dubrovnika, svakako su soparnik – zaštićeno kulturno dobro Hrvatske s oznakom geografskog podrijetla – jela od pastrve, žaba, jegulje, sipe te nezaobilazna mirisna pašticada vlasnice Vinke i omiška juha s ovčjim sirom. Poseban draž prostoru daje i miris svježe pečenog kruha, koji se svakodnevno mijesi i peče ispod peke – jednako kao meso, riba i hobotnica. Desertni meni također sadrži najfinije slastice koje se već dugo poslužuju na stolovima Dalmacije – od rožate, rafiola pa sve do čuvenih fritula.

Nakon 25 godina uspješnog rada, željeli smo i prostoru i našem brendu dati neku novu svježinu, pa smo kroz novi identitet povezali tradiciju, kulinarstvo, obitelj, prirodu i povijest u jednu cjelovitu priču. Restoran su 1998. godine otvorili moji roditelji Damir i Vinka Rogošić želeći ponuditi jedinstveni gastronomski doživljaj i kroz njega dočarati raznolikost i ljepotu omiškog kraja. Naš novi slogan Čuvari začina života naglašava obiteljski karakter restorana i našeg predanog osoblja kao čuvara tradicije i dalmatinske gastronomije.” – pojašnjava Dunja Kadrić, suvlasnica i brend menadžerica restorana.

Novi brending ističe Kaštil Slanicu kao nezaobilazno mjesto u doživljaju kulturnog i povijesnog nasljeđa te prirodnih bogatstva ove destinacije. Uz novi vizualni identitet u komunikaciju su uključene priče o životu u Dalmaciji prenesene kroz zanimljive “crtice” praćene ilustracijama Vedrana Klemensa.” – približila nam je Izvorka Jurić, kreativna i art direktorica iz Design Bureau Izvorka Jurić.

Restoran kao promotor dalmatinske gastronomije i autohtonih vinskih sorti

Kaštil Slanica smještena je na samo četiri kilometra od Omiša i mora, u neposrednoj blizini većih gradova poput Splita i Makarske, na spoju obale i zaleđa. “Namirnice iz okruženja sastavni su dio svakodnevne ponude, a jela su po preporuci stručnjaka za maslinova ulja i vina sljubljena s izvornim i autohtonim dalmatinskim sortama poput vrgoračke zlatarice, viške vugave, hvarske bogdanuše, imotske kujundžuše, korčulanskog pošipa i grka, pelješkog dingača i omiškog tribidraga kad se radi o vinu, ali i oblice, levantinke i drobnice u jednim od najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja Dalmacija nudi. Uz to, izdvojio bih aceto iz ekološke proizvodnje višnje maraske na tek 20-ak kilometara od restorana, kao i liker smokve s cvijetom soli iz solane u Ninu, s kojom nas sol veže kako prije pet stoljeća, tako i danas.˝ – objašnjava Filip Rogošić, suvlasnik restorana i menadžer hrane i pića.

Web: https://kastil-slanica.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/kastilslanica/

Facebook: https://www.facebook.com/kastilslanicaomis

Foto: Ivona Bezmalinović, Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Juric

 

Povijesno nasljeđe Kaštil Slanice

Kula u kojoj se restoran nalazi, svoju je povijest započela u 16. stoljeću, kao trgovište solju između Omišana i Turaka. Tada iznimno vrijedna sol morskim je i riječnim putem dolazila do Slanice, gdje se skladištila i slala kopnom dalje u unutrašnjost. Dva stoljeća kasnije, obiteljski predak, Ivan Rogošić, od Venecije je dobio 12,2 mletačkih kanapa zemljišta na kojem se nalazila i kula. Čuvajući tu pradjedovinu, 1998. godine je u legendarnoj kuli otvoren obiteljski restoran u kojem je dočarana raznolikost i ljepota omiškog kraja. Od tada do danas vodi ga zajedništvo obitelji i ljubav prema tradiciji.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.