GULA ponosno predstavlja: Tustopizde u izobilju – kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina

Željko Šatović GULA (1959.), gastronomski pisac, novinar, scenarist kulinarskih emisija i autor kuharica predstavio s kolegama autorima knjigu o samoniklom jestivom bilju otoka Zlarina uz prekrasne ilustracije Danila Dučka i pokoji izvrstan recept

by Ribafish
0 komentar

Prema teti Wikipediji Zlarin je mali otok dalmatinske obale Hrvatske u blizini grada Šibenika. Administrativno se nalazi u sastavu naselja Zlarin u Šibensko-kninskoj županiji. Prema popisu stanovništva 2011., otok i naselje su imali 284 stanovnika. U zimskim vremenima otok ima od 276 ljudi, ali od ožujka do listopada stanovništva raste znatno, do više od 2.000 ljudi. Zlarin je u svojoj prošlosti imao velike emigracije stanovništva.

GULA je tamo otišao odavno, pustio korijenje i vraća se u Zagreb samo kad nahrupe preglasni furešti. Inače je privatno jedan od najprijatnijih i najelokventnijih ljudi koje sam u životu upoznao. Postavio sam mu par pitanja o Tustopizdi!


Tušta ima a za tustopizdu i kurcoglava treba pričekati proljeće


Legendo, otkad si uopće na Zlarinu?

Pa, trideset godina. Nekad samo pet šest mjeseci godišnje, a zadnjih sedam stalno.

Kako to da si pobjegao iz metropole?
Nisam pobjegao. Da mi se bježi nestao bi u Urugvaju.

Što za tebe znači otok?
Znaš gdje mu je početak, a gdje kraj. Kad ideš uz more doći ćeš na mjesto s koje si krenuo. Kad ideš ravno doći ćeš do mora, uvijek. Ha! Fascinating! Rekao bi Mr. Spock. Ili, ako nisi tijekom dana pronašao nešto čudno, to baš i nije neki dan – kako bi rekao fizičar Wheeler. Tako je to na otoku.

Što ti najviše fali od grada?
Pa možda Kvatrić i plac i istoimena birtijica.

Koja ti je sad životna filozofija?
Koje pitanje? Pa na to nije znao odgovoriti ni pjevač lakih nota Goran Bregović: “Očekuju da kažem uvijek nešto o suštini
O tome nije rek’o ni Aristotel bog zna šta. Pa smo živi, ha!”

Kako provodiš zime osim što bereš bilje?
Berem i gljive, tražim fosile i čudim se svemu ko pura dreku. Uglavnom shvatio sam da samoću najbolje podnosim sam. Samoća među ljudima je puno, puno teža.

Kome je namijenjena Tustopizda?
“Tustopizde u izobilju – kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina” je etnobotanička znanstvena monografija ali istovremeno i znanstveno popularno zabavna. Izdavač je Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet / Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, a autori su redom Viculin, Marina; Randić Barlek, Mirjana; Šatović, Željko; Dučak, Danilo; Liber, Zlatko; Bogdanović, Sandro; Šatović, Zlatko. Svi doktori znanosti, profesori. Naravno osim mene i Danila koji smo zajebanti.
Uglavnom, spasili smo davno izgubljene riječi i ponovno ih uveli u jezik, a i u znanost. Možda knjiga pomogne da se i znanje o biljkama vrati.

Gdje i kako se može kupiti?
Knjiga se ne prodaje, ali svi koji se potrude će je već nekako i dobiti. Recimo ti ćeš je dobiti kada dođeš na Zlarin. Ipak si ti doplivao do otoka.

Tustopizde u izobilju – kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina

Jezik: Hrvatski
Godina: 2022
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet / Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja
Autor: Viculin, Marina; Randić Barlek, Mirjana; Šatović, Željko; Dučak, Danilo; Liber, Zlatko; Bogdanović, Sandro; Šatović, Zlatko
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: etnobotanika
Broj stranica: 140
Cijena: 0.00 HRK; 0.00 EUR
ISBN: 978-953-8276-15-6

GULA: “ZNANSTVENICI SU SVOJ DIO ODRADILI A MENI JE DOVOLJNO DA SE DRŽIM STIHOVA UGLEDNOG FILOZOFA IZ NASHWILLEA”:

So I’m here to put the “dick” in Dixie
And the “cunt” back in country
‘Cause the kind of country I hear now days
Is a bunch of fuckin’ shit to me

https://www.agr.unizg.hr › download-publication

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.