Frankovka, sorta s potencijalom!

by Ribafish
0 komentar

Znate li da je frankovka sorta s više od 120 sinonima, od kojih su poznatiji: Blaufränkisch, (Blauer) Lemberger, Franconien bleu, Franconia (nera); modra frankinja, kékfrankos, moravka modrá (Češka, Slovačka). U nas je najvažniji sinonim borgonja istarska. Najviše je ima u Europi, u Austriji oko 3000 ha, u Njemačkoj 2000, a u Hrvatskoj tek oko 400 ha, većinom u Slavoniji, ponešto u Istri.  

Službena objava:
Na nedavnoj radionici „World Wide Wines: Frankovka“ u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino&Vino, održano je kušanje naslijepo desetak frankovki, namijenjeno vinskim ljubiteljima i znalcima. Prema većini izvora, sorta potječe iz istočne Austrije, gdje je najrasprostranjenija. Mjesto nastanka navodno je Wiener Neustadt, ali s obzirom na sinonim Lemberger dovodi se u vezu s mjestom Lemberg pri Šmarju u Sloveniji. Prema DNA analizi, frankovka je potomak beline starohrvatske (Weiser Heunisch) i najvjerojatnije rijetke sorte silvanca crnog (Blauer Silvaner).

Tipični mirisi frankovke su voćni (višnje, kupine i šljive). Začinske note dolaze starenjem vina – klinčići, dim, papar, čokolada. Ima srednje do izražene kiseline, srednje tijelo, izražene tanine i većinom visoke alkohole (13-15%). Najčešće se proizvodi kao suho (mirno) vino, daje i prekrasna ružičasta i pjenušava vina. Vina od frankovke mogu biti mlada i svježa, a odležavanjem (do 10 i više godina) postaju zrela, s finim taninima, punoga i skladnoga okusa.

Na kušanju je bilo hrvatskih, slovenskih, austrijskih i mađarskih uzoraka. Prva je frankovka bila pjenušava – kompleksan Roxanich pjenušac „Les petites bulles istriennes“, brut nature (zéro dosage), tradicionalna metoda. Slastan i sočan, zavodljiv pjenušac! Slijedila je Damjanić Borgonja 2019 (13%). Suho vino, s izraženim voćnim aromama, puno, iako još mlado, jako dopadljivo! Dva slovenska vina okrunjena srebrnim Decanterom bila su: Eminent Modra frankinja barrique 2018 (12.5%), vinarije Emino iz Štajerske – kompleksno, harmonično, voćno vino, finih tanina i Modra frankinja 2018 St. Rupert Frelich (12.5%) – ugodna, manje voćna. Od dvije Slovenke, polaznicima se više svidjela prva – Eminent.

Dvije frankovke vinarije Orahovica pp bile su pun pogodak. Obje krasi sortna prepoznatljivost, punoća, elegancija i – pitkost. Već poznata Orahovica vrhunska frankovka (2018) uz sve svoje vinske kvalitete (ugodnih kiselina, harmonična, zrelih tanina), proglašena je i najboljom vrijednosti za novac (50kn), a ugodno je iznenadila nova etiketa – Martin Albus 2017 (90 bodova na Decanteru 2021). Miriši na bobičasto voće, višnju, kupinu, vaniliju. Na nepcu – voćno, harmonično i pitko. Vrhunska Frankovka Miraz 2017, Feravino (14%) imala je voćnost, zaokruženost, srednju trajnost. Manje poznata frankovka stigla je iz Moslavine, Frankovka Ivanić 2017(13%) Pitko, voćno, mekanih tanina, i trajno vino!

Predstavnici Austrije bili su iz Burgenlanda/Gradišća, područja gdje frankovka daje najbolje od sebe. U jednom je bilo malo hlapive kiseline, a drugi se dobro držao! (Eisenberg DAC Blaufränkisch pur 2014 SCHÜTZENHOF; Groszer Wien aus dem Burgenland, Eisenberg DAC, 2014, 13%, Blaufränkisch Reserve vom Riegl). Mađarski uzorak bio je „uljez“ – kompleksan i fini cuvée Bock Ermitage Villany 2011 (14% ) Bock Jozsef (merlot, syrah, pinot noir, frankovka, portugizac), s notama čokolada. Poslužen uz crnu čokoladu s višnjama – bio je upravo šećer na kraju kušanja 😉

Restoran Trilogija Fino&Vino pripremio je prateće sljedove, uz svježije frankovke – grilani škripavac na chutneyu od luka i šljiva, uz kompleksnije frankovke odličan Boeuf Bourguignon! Za desert bile su poslužene i knedle od šljiva – i sve se lijepo sljubilo uz vina!

Zaključno, polaznici su zabilježili vinariju Orahovicu kao favorita ovoga kušanja, a vrhunska Frankovka Orahovica 2018. svojom je popularnom cijenom 50kn) sigurno potakla mnoge u kupnju već sljedeći dan. Vina frankovke mogla bi biti češće na našim stolovima – od nje ne očekujemo da bude cabernet sauvignon, merlot niti bordoški cuvée, od nje očekujemo eleganciju, lakoću ispijanja, podatnost uz svakodnevna jela, ali i svježinu kad je odležana! Dobro prati jela od crvenoga mesa, patke, divljači – može se piti uz sve dijelove kompleksnoga objeda, od kobasica i domaćih narezaka, preko mesa do deserta. Vrijedi je istražiti!

 

PR kontakt: Marija Vukelić, prof.; marijavukeliczgg@gmail.com
Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.