Festival WineRi: Više od 500 etiketa na kvarnerskom vinskom događaju godine!

Nikad bogatije, najveće eno – gastro događanje na Kvarneru, održano je 8.i 9. ožujka u prostoru Exportdrva u centru Rijeke

by Ribafish
0 komentar

Kvarnerski vinoljupci organizirali su sjajne dane vina pod nazivom WineRi, okupili stručnu elitu i još više dignuli vinsku ljestvicu. Prije samog festivala, održalo se više vinskih radionica. Tako su sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević (članice udruge Žene i vino/WOW), održale Vino pod maskama i Skrivene čari vina, a legendarna vlasnica restorana Plavi podrum, Danijela Kramarić, moderirala masterclass Tasting the Stars.

Masterclass Najbolje s Kvarnera vodio je pak Darrel Josepa, Decanter ocjenjivač i izvjestitelj za Jugoistočnu Europu, kojem je asistirala ambasadorica Kvarner Wines Monika Neral, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku te finalistica prvenstva Hrvatske u sommelierstvu. Tijekom festivala na radionicama su se u fantastičnoj novoj vinoteci Wine&Co preko puta Exportdrva predstavile i vinarije Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saint Hills i Krapež.

Vinska smotra WineRi ugostila je velik broj vinara, njih više od stotinu, iz Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije i – naravno – Hrvatske, pa organizatori na čelu sa Žarkom Stilinom i Ivanom Antićem, kao i TZ Kvarnera, imaju razloga biti više nego zadovoljni ovom dvodnevnom manifestacijom. Festival je imao humanitarni i edukativni dio, kojem su najviše pridonijele žene iz udruga Srce za nju i Žene i vino/WoW, koje su organizirale dva specijalizirana panela. Na samom festivalu, na štandu udruge Srce za nju mogle su se kupiti butelje probranih vina koje su vinari donirali a prikupljena svota novca išla je u dobrotvorne svrhe.

Bilo je zanimljivo slušati što o kvarnerskim biserima ima za reći britanski profesionalac, a slobodno smo vrijeme proveli u fast foodu Koya, koji vam od srca preporučujemo, pogotovo njihov dan dan. Sam prostor festivala je nekako intimnije uređen, a atmosfera je bila baš prisna i vesela. Totalno otkačen festival s izvrsnim vinima, izdvojimo samo vinariju Kapić i obožavan Agapito…

Festival ovog karaktera koji predstavlja eno – gastronomsko bogatstvo regije, ali iskazuje i otvorenost za prisustvo vrhunskih proizvoda iz drugih područja, itekako je potreban i dobrodošao Kvarneru, kao kandidatu za status Europske regije gastronomije 2026. godine. WineRi je počeo gromoglasno s Grobničkim zvončarima, a o vinima i atmosferi će se još dugo pričati. I mi se bilježimo sa štovanjem!

Foto: Ivana Čutura

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.