Dani lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja

Program manifestacije u Blatu od 25. do 30. listopada 2022.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
U programu koji će se održati u Blatu od 25.-30. listopada predstavit će se kuharica „Slatka Korčula” autorice Franice Tasovac gdje će se svi posjetitelji upoznati s tradicionalnim i autohtonim slasticama otoka Korčule, radionica „Samoniklo jestivo bilje otoka Korčule” koju će održati Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčula. Naravno, posebni naglasak upravo je na subotu, 29. listopada kada će se održati središnje događanje te predstaviti tradicionalni i autohtoni proizvodi proizvođača otoka Korčule s naglaskom na autohtone slastice i Lumbliju, prvi zaštićeni proizvod u našoj županiji s oznakom ZOZP.

Uz tradicionalne slatke proizvode na Danima lumblije bit će izloženi i „Pošip bijeli – u čašama zlato otoka Korčule”, autora i glavnog urednika prof. Nikole Miroševića, kuharica „Slatka Korčula” Franice Tasovac, „Blatska trpeza” Rade Kaštropila i slikovnica „Tun pristani kapitane”. Planirano je i sudjelovanje Lovačke udruge Jastreb koji će svim prisutnima ponuditi lovački gulaš sa žrnovskim makarunima, Lige protiv raka Korčula – Lastovo – Pelješac – Mljet, lokalnih vinarija i proizvođača tradicionalne slastice Lumblija te predstavljanje tradicionalnih slastica otoka Brača koji će nam ovom prilikom donijeti autentičnu tortu hrapaćušu, tradicionalnu bračku tortu i brački varenik.

Najslađa završnica u nedjelju. 30. listopada, rezervirana je za Srednju školu Ivo Padovan Blato čije vrijedne ruke učenika već dvadeset i sedmu godinu zaredom pripremaju prezentaciju, zajedno sa svojim mentorima i pod budnim okom proizvođača tradicionalnog kolača Lumblije (ZOZP), koja će nam probuditi okuse i mirise zavičaja na blatskoj Plokati.

Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije s posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu. Postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost „Lumblije“ i otoka Korčule.

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

“Ne zaboravi me” poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

„LUMBLIJA – TO TI JE VOJA I JUBAV”

25.listopada/ utorak/ 18:00/ OPG PROTIĆ SANJA, BLATO
Predstavljanje programa „Samoniklo jestivo bilje“, voditeljica radionice Sani Sardelić
(obvezna prethodna prijava u Turističkoj zajednici Općine Blato)

26.listopada/ srijeda/ 18:00/ KONOBA ZLINJE, BLATO
Predstavljanje knjige Franice Tasovac „Slatka Korčula“ – degustacija izbora slastica iz istoimene knjige

27.listopada/ četvrtak/ 18:00/ OPG MIRJANA I DANKO MIROŠEVIĆ
Radionica izrade tradicionalnog kolača Lumblije
(obvezna prethodna prijava u Turističkoj zajednici Općine Blato)

 

29.listopada/ subota/ 09:30 – 13:30/ GRADSKI PARK BLATO

Degustacija Lumblije i ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda

Središnje događanje i predstavljanje tradicionalnih i autohtonih proizvođača otoka Korčule s naglaskom na autohtone slastice i Lumbliju,

prvi zaštićeni proizvod u našoj županiji sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

 

Uživajte u ponudi tradicionalnog kolača Lumblije i proizvodima otočnih izlagača:

BLATO 1902 D.D., KONOBA ZLINJE, MOJA NADALINA, OPG MIRJANA I DANKO MIROŠEVIĆ, OPG PROTIĆ SANJA, ŠKATULA – LUMBARDA

Ne propustite okušati ni posebne delicije koje su za Vas pripremili LD JASTREB (lovački gulaš sa žrnovskim makarunima) i LIGA PROTIV RAKA KORČULA-PELJEŠAC- LASTOVO –MLJET (pušurate).

U programu sudjeluju i izlagači s otoka Brača koji nam donose  brački varenik, bračku tortu i hrapaćušu.

 

30.listopada/ nedjelja/ 10:00/ PLOKATA

Degustacija Lumblije učenika Srednje škole Blato

Najslađa završnica u nedjelju. 30.listopada, rezervirana je za Srednju školu Ivo Padovan Blato čije vrijedne ruke učenika već dvadeset i sedmu godinu zaredom pripremaju prezentaciju, zajedno sa svojim mentorima i pod budnim okom proizvođača tradicionalnog kolača Lumblije (ZOZP), koja će nam probuditi okuse i mirise zavičaja na blatskoj Plokati.

Dobro nam došli 🙂

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE BLATO

Trg dr. F. Tuđmana 4, HR-20271 BLATO

T: 00 385 20 851 850

F: 00 385 20 851 241

E: tzo-blato@du.t-com.hr

W: www.tzo-blato.hr

Facebook/Visit Blato Korčula

Facebook/Visit Island Korcula

Instagram/visitblato

You Tube/ Tzo Blato

https://www.tzo-blato.hr/najave/893-dani-lumblije-u-blatu-okusi-i-mirisi-zavicaja-18-30-listopada-2022***

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.