Croatian Desserts: Predstavljena prva kuharica hrvatskih slastica pisana na engleskom jeziku

by Ribafish
0 komentar

U prekrasnom društvu dvije visoke dame, sinoć sam moderirao predstavljanje kuharice na engleskom jeziku. Publika nije zamjerila na kvaliteti mog pidžn ingliša na razini Manuela iz Fawlty Towersa, kolači su bili sjajni, a Bulldog pun do posljednjeg mjesta! Hvala Mii, i Hani na organizaciji, Ashley na osmijehu i Andrei što je spremila 50 kolača!

Službena obavijest u nastavku:

Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije pokazali su brojni posjetitelji gastro puba Bulldog, na promociji kuharice hrvatskih slastica Andree Pisac: Croatian Desserts. Neodoljiv miris kolača privukao je i blogera i novinara, velikog zaljubljenika u hranu, Domagoja Jakopovića Ribafisha i Ashley Colburn, poznatu po sjajnim dokumentarcima i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj. Autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, svoja je zrnca inspiracije pretočila u interesantnu knjigu, koja je ujedno i prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku.

Pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo svih krajeva Hrvatske ovjekovječeno je na 515 atraktivnih fotografija, koje prikazuju gotovu slasticu, ali i samu pripremu. Moći će ju koristiti slatkoljupci bez ikakvog iskustva u kuhinji, kao i oni malo vještiji, koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće. U knjizi su predstavljene slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti poput Kaiserschmarrna ili vodenih kiflica. Andrea Pisac smješta hrvatske slastice u kontekst europskih, svjetski poznatih desertnih klasika. Izvorne recepte prikupljala je usmenom predajom i terenskim istraživanjima, a njihova je velika vrijednost autentičnost. Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača predstavljaju idealan prozor u hrvatsku gastronomiju, kao i u hrvatski način života.

Knjiga Croatian Desserts tematski je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets, Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama. Svaka slastica ima uvodnu priču; detalje o porijeklu slastice, prigodama u kojima se jede, o ritualima te o neke možda već i zaboravljene crtice iz života kolača. Još jedna posebnost ove knjige su dvojezični nazivi s izgovorom.

Andrea je kroz priče koje spajaju tradiciju s vizijom budućnosti kreirala zbirku hrvatske kulinarske baštine te dekodirala mnoge slatke tajne. ” Slastice su emocije, a emocije su najbolji način povezivanja onoga što je razdvojeno, bilo da se radi o mostu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, bilo da su to različite kulture koje se žele upoznati. Stoga ova kuharica predstavlja idealan poklon i zapravo još jedan autentičan hrvatski suvenir, jer poznato je da je jedan od omiljenih načina upoznavanja neke zemlje i njezine kulture upravo gastronomija.” dodala je autorica.

Knjiga će zasigurno biti vrlo interesantna Hrvatima u našoj zemlji ili inozemstvu, koji će se kroz brojne fotografije i detaljna pojašnjenja pripreme prisjetiti omiljenih slastica. No, za njom će posegnuti i strani posjetitelji kako bi još bolje upoznali gastronomsku slatku raskoš. Kuharicu Croatian Desserts moguće je kupiti na Andreinoj web stranici: https://travelhonestly.com/croatian-desserts-recipes/, kao i u odabranim knjižarama i gift shopovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.