Cavtat uskoro postaje domaćin 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu 

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” priprema devetu dodjelu nagrade Suncokret - Sunflower Award

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
U kojoj je fazi digitalizacija hrvatskih sela, je li korona kriza za ruralni turizam bila prilika ili je prouzročila gubitke, kako brendirati OPG-ove i njihove djelatnosti te kakav je naš ruralni turizam usporedimo li ga s onim u susjednim zemljama, samo su neke od tema o kojima će se govoriti na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu.

Kongres će se održati od 27. do 30. travnja u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo”, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Sveučilište u Rijeci, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilišta u Virovitici te nevladine znanstvene organizacije Balkan Environmental Association.

Slogan kongresa je “Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema “Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane pandemijom Covid-19”. Cavtatski hotel Croatia bit će domaćin događanja, a očekuje se dolazak tristotinjak sudionika; predstavnika ministarstava, turističkih zajednica, LAG-ova, OPG-ova te ostalih djelatnika u turizmu.

Koncept 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu doista je poseban, jer se od svih europskih država organizira jedino u Hrvatskoj. Njegovo održavanje omogućuje kontinuiranu razmjenu iskustava i znanja, uz povezivanje znanosti i struke. Konkurentnost turističke ponude jača se povećanom sviješću i educiranosti o ruralno turističkoj destinaciji i tako poboljšava način i razina usluge. Na događanju će svoja iskustva i istraživanja predstaviti veliki broj znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Rumunjske, Grčke, Italije, Velike Britanije i Španjolske. Održat će se i četiri atraktivna panela, a bit će predstavljeni i primjeri dobre prakse s posebnim naglaskom na EU projekte. Tematska područja koja će obuhvatiti ovaj Kongres su: Europski ruralni prostor: jučer, danas, sutra, Održivi razvoj u ruralnom turizmu, Krizno upravljanje i nove tehnologije u ruralnom turizmu, Umrežavanje i interesno udruživanje u ruralnom turizmu, Digitalni marketing, brendiranje i STEM u turizmu, Formalno i neformalno obrazovanje za ruralni turizam te Primjeri dobre prakse iz javnog i privatnog sektora.

U sklopu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu održat će se deveto izdanje već tradicionalnoga događanja: Dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award. Svake se godine ocjenjuju na nacionalnoj razini:  turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija,  vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Jako veseli činjenica da je ove godine prijavljeno 138 projekata iz 19 županija pa pred komisijom za evaluaciju projekata nije nimalo lak zadatak.

Nezaobilazan dio događanja bit će i posjet predivnim ruralnim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije, osobito Konavlima te obilazak najpoznatijeg i najživopisnijeg grada na Jadranu – Dubrovnika.

Više informacija dostupno je na web stranici Kongresa: https://kongres.klubselo.hr/

FOTO: Arhiv HUTRR “Klub članova Selo”

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.