BregFest 2023.: Dođite u Laubu i upoznajte vina i vinare Bregovite Hrvatske!

U Zagrebu se u petak 20. listopada od 15 sati održava drugi Festival vina Bregovite Hrvatske, vinske regije koja uključuje vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine

by Ribafish
0 komentar

Bregovitu Hrvatsku odlikuje velika raznolikost tla i sorti grožđa; vinogradi su manjih površina, posađeni na južnim padinama bregova i često se nalaze uz obiteljska gospodarstva koja se bave turizmom. Klimatski i pedološki uvjeti naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina, ali i kompleksnih bijelih i crvenih vina, te pjenušaca vrhunske kvalitete.

Iako su se tek počela promovirati kao novi vinski brend, Bregovita Hrvatska je poznata po vrijednim vinarima i vinogradarima, okupljenim u istoimenu udrugu, koji svojom strašću, inovativnošću i znanjem te visokim standardima proizvodnje znatno doprinose domaćoj vinskoj sceni. Vinari Bregovite Hrvatske dugi niz godina postižu značajne uspjehe na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina. Ove godine su na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu osvojili 95 medalja od čega 3 zlata, 29 srebra i 63 bronce.

defaulÿÛ

Organizatori festivala su članovi Udruge Bregovita Hrvatska koje će posjetitelji festivala moći upoznati, čuti njihove zanimljive priče te uživati u osvježavajućoj šarolikosti izvrsnih vina i pjenušaca. Ciljevi festivala su povećati poznatost vinske regije, vina i vinara Bregovite Hrvatske te omogućiti ljubiteljima vina kušanje izvrsnih vina iz regije od kojih mnoga nisu u ponudi trgovačkih lanaca.

Na festivalu će se predstaviti 60-ak vinarija s više od 300 vinskih etiketa. Uz vinarije, na festivalu će se predstaviti agroturizmi s ponudom tradicionalne hrane. Ponudu festivala upotpunit će izložba alata iz vinograda i podruma naziva Od bobice do kupice, 3 vinske radionice (Ceramics and wine, Jantarna vina Bregovite Hrvatske i Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc) te pop-up prodavaonica vina.

Ulaz na festival je besplatan, a cijene vina promotivne. Vidimo se u petak 20. listopada od 15 – 21 sat na BregFestu u ugodnoj atmosferi galerije LAUBA!


Informacije o radionicama

U okviru 2. BregFesta održat će se tri radionice:

15:30 – 17:00 Ceramics and wine / Nela Marušić
17:00 – 18:00 Jantarna vina Bregovite Hrvatske / Darko Lugarić
18:00 – 19:00 Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc / Mario Meštrović

Ceramics and wine/Nela Marušić
Ceramics and wine je inovativna radionica na kojoj polaznici uz pomoć voditeljice upoznaju osnovne vještine izrade predmeta od gline. Svaki sudionik će tehnikom pinčanja ili valjanja moći oblikovati glinu i pretvoriti je u čašu, vrč ili neki drugi jednostavan predmet po vlastitom izboru te potom obojati engobama. Nakon radionice slijedi proces sušenja, glaziranja i dva paljenja izrađenih predmeta. Taj dio posla (traje cca tri tjedna) odradit će voditeljica radionica. Nakon toga keramički predmeti bit će dostupni za preuzimanje.

Tijekom radionice polaznici će uživati u vinu prema preporuci sommeliera. Voditelj radionice je Nela Marušić, diplomirani inženjer dizajna. Predviđeno vrijeme trajanja radionice je 90 minuta.

Jantarna vina Bregovite Hrvatske/Darko Lugarić
Bregovita Hrvatska poznata je vinska regija po stilski lakšim i svježim vinima. Zadnjih desetak godina ova regija postaje sinonim za macerirana vina i amfore. Kakva su to vina i od kojih sorti su napravljena doživite na radionici uz vodstvo renomiranog sommeliera Darka Lugarića.

Hrascina, 031021.Za monografiju Hrvatski vinari 2021.Bolfan Vinski Vrh, vlasnika Tomislava Bolfana.Foto: Matija Djanjesic / CROPIX


Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc/Mario Meštrović

Terroir Bregovite Hrvatske pogoduje očuvanju vinskih kiselina u grožđu, očuvanju delikatnih aroma koje su sačuvale svježinu i iznosi elegantna i užitna vina kvalitete svjetskog nivoa. Kakva su to vina upoznat će vas renomirani sommelier Mario Meštrović.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.