BLATO WALK & TALK 2024 – Kružok uz šalicu čaja u srijedu 5. svibnja 2024.

Ovaj program povezuje storytelling u turizmu, tradicionalnu eno gastronomiju, autentične i ručno rađene keramičke proizvode, a sve prožeto kroz tradiciju pijenja čaja, književna djela i zajedničko druženje u autentičnom ambijentu etnografske zbirke Barilo u Blatu - dobro nam došli!

by Ribafish
0 komentar

Dođite na otvorenje sezone na Korčuli na Blato Talk & Walk!

Službena objava:

Etno kuća Barilo riznica je prošlih vremena koja čuva bogatu etnografsku zbirku marljivo skupljanu godinama i kao takva jedinstvena je u Blatu i na otoku. Svojim posjetiteljima nude poseban i nezaboravan ugođaj otočnog ambijenta te prikazuju život i običaje naših predaka. Zbirku čini veliki broj uporabnih predmeta: od poljoprivrednih alata do svečane odjeće, tradicionalne nošnje, kuhinjskog pribora, ručnih radova, alata… U vrtu i dvorištu izloženi su poljoprivredni alati, ribarski pribor te razni kameni uporabni predmeti. Kuća je okružena vrtom u kojem raste autohtono aromatično ljekovito i ukrasno bilje našeg podneblja.

Dainesi Studio – čarolija ručno izrađenih kreacija prvog otočnog keramičkog brenda s hrvatskim potpisom donosi jedinstvenu izradu keramike te stvaranje jedinstvenih i posebnih šalica, ali i izradu funkcionalnih predmeta koji obogaćuju vaše male, ali dragocjene svakodnevne rituale uz prekrasnu kolekciju jedinstvenih ručno izrađenih šalica; za izradu svake šalice potrebno je otprilike četiri tjedna jer izrada keramike spor je i dugotrajan proces koji nas uči strpljenju, ali naposljetku i radosti koja nastaje kada ugledamo to malo keramičko remek-djelo.

Lumblija tradicionalna otočna delicija koja nas upoznaje sa pričom o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života, a uza svu povijest i tradiciju koju nosi veže i jednu legendu; s obzirom na višestoljetnu prisutnost lumblije na ovim područjima, značaj koji lumblija ima ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, a u novije vrijeme i turističkom, priča je koja tek treba biti ispričana; tradicionalni kolač lumblija ujedno je i prvi zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa ovom oznakom kvalitete (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na razini EU.

Blatska torta ® –nova i jedinstvena slastica sa svim sastojcima lumblije, posebna torta koja nosi dašak prošlog vremena i sadržava sve namirnice upotrebljavane od davnina u tradicionalnoj pripremi lumblije, no ipak prilagođena nepcu modernog potrošača. Blatska torta® zaštićena je autorskim pravima i nositeljica je oznake žiga i industrijskog dizajna pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Program:

Mjesto održavanja: ETNO ZBIRKA BARILO, BLATO
18:00-20:00 – SUDJELOVANJE BESPLATNO/ Prijave OBAVEZNE u Turističkoj zajednici Općine Blato
18:00 – Okupljanje u Gradskom parku Blato ispred putokaza iseljeništva
Storytelling šetnja kroz Blato s Alisom

18:30 – Čajanka s Alisom u Etno kući Barilo – kružok uz šalicu čaja
Književni klub OŠ Blato („BookClub”) – Scenski prikaz knjige „Alisa u zemlji čudesa”
Dainesi Studio Blato – izrada i ukrašavanje keramičkih šalica za sudionike programa
Degustacija tradicionalnih slastica “Lumblija” (ZOZP) i “Blatska torta” ® uz čaj

Organizatori: Blatski Fižuli – ustanova u kulturi i Turistička zajednica Općine Blato

https://tzo-blato.hr/dogadjanja/1000-blato-walk-talk-2024-kruzok-uz-salicu-caja

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.